Тази година ежегодния традиционен събор в ардинското село Млечино ще се проведе на 1-ви май. За целта е сформиран Инициативен комитет, който да популяризира идеята. В него влизат кметът Улви Юзеир, местният общински съветник Алпер Сами, репортерът Гюнер Шюкри, бизнесмени и деятели на спорта и културата, изселници от региона и други.
След 22-годишно прекъсване решихме на 1-ви май отново да възстановим селищния празник, заяви Улви Юзеир, който е и председател на Инициативния комитет. Той уточни, че след демократичните промени от 1989/1990 година ежегодния традиционен събор в Млечино се е организирал в края на юли. В  средата на лятото времето е много слънчево и горещо. А през последните няколко година заради постите по повод свещения месец Рамазан, селските събори в района следват една след друга и хората не проявяват особен интерес към тях, сподели още Улви Юзеир
Преди на първи май, който се съчетаваше и с Деня на труда в центъра на Млечино се събираха хиляди хора от съседните села Горно и Долно Прахово, Башево, Боровица, Брезен, Кобиляне, Чубрика, идваха и гости от различни краища на страната. Хората със седмици се подготвяха, избираха най-хубавите си дрехи, за да се срещнат със свои близки и роднини. Общуваха познати и непознати, беше един незабравим празник изпълнен с много емоции и въодушевления.
По време на събора младите моми и ергените се оглеждаха, запознаваха се и полагаха основите на новите си семейства. Организираха се спортни, културни  и други развлекателни мероприятия. Като на всеки събор, имаше и народни борби. Те преминаваха при голям интерес и предизвикваха бурни емоции от страна на събралото се множество. А на площада в центъра на селото до късно вечерта стотици младежи танцуваха на открито диско парти.
Гюнер ШЮКРИ

На снимката: През 1990 година в центъра на Млечино стотици младежи танцуват на открито диско парти.
Снимка: Улви Юзеир
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/3/12 09:29

    Много добра идея, тъй като през лятото е горещо и хората не проявяват интерес към подобни инициативи. Да живее 1-ви май - ДЕНЯ НА ТРУДА.......

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/3/12 20:41

    Дано не реват пак за възродителния процес, че станаха банални.Но си спомнят за хубавите неща и за по времето на техния приятел ТАТО 1-ви май ааа.Това се казва наглост.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен10/4/12 10:56

    браво агенте не си забравил миналото си но действай работата ти ена село а не в града хората нямат пари за хляб а вие мислите за веселби тъпанари такива

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.