Какво каза още Валентин Захариев, собственик на ОЦК-Кърджали и Горубсо-Мадан:

 

Бих се почувствал виновен ако дружествата са на печалба и не сме изплатили заплатите, но когато дружествата са на загуба и няма откъде да се вземат средства поради лошо финансово-икономическо състояние и въпреки всички разговори с двете дружества, кризата се задълбочи.

Всеки месец планираме, че ще се изпълни планът и ще излезем от това положение. В Мадан под 50% се изпълнява планът за три месеца поред. Не знам на другите места как е, но снощи на съвещание на фирмата намерихме решение и

до края на седмицата ще бъдат изплатени заплатите.

Намерени са средства и до края на седмицата и на двете места да бъдат изплатени заплатите на работниците.

Даже смятам, че до петък до края на работния ден ще ги изплатим. Ние кредитираме тези дружества отдавна. Едното дружество има 34 млн. лева загуба, другото - 14 млн. лева загуба. Февруари беше добър месец за "Горубсо". Когато видяхме, че дружеството излиза от кризата, те се организираха на този протест и ние не успяхме да направим това, което бяхме набелязали.

Само два месеца не са получавали заплати.

До ноември всичко е изплатено, не са получавали за декември и януари месец 2012 г. Всички останали месеци са изплатени на 100% заплатите. Няма такава мистика, че заплатите не са плащани от 6-7 месеца.

Не казвам, че хората са мързеливи, системата за заплащане на труда беше малко по-друга, ние я променихме в посока дружеството да бъде по-ефективно и от там заплатите им леко паднаха, уточни собственикът на "Горубсо".

През ноември, декември и януари работниците имат производство под 50% от плана. Ако ги питам защо, сигурно ще кажат, че е по вина на ръководството.

Аз не съм концесионер, концесионерът е "Горубсо - Мадан". Тази концесия има няколко условия, едно, от които е за минимален добив. Минималният добив е покрит двойно от "Горубсо", но при този персонал не може да издържа дружеството и 200 души.

Не казвам, че са виновни работниците. Фондът работна заплата е около 700-800 хил. лева и той трябва да се заработи.

В "Горубсо" сме инвестирали. Фабриката е в прекрасно състояние. Ние направихме две прекрасни общежития почти на хотелски лукс и миньорите живеят там. Вози ги фирмен транспорт от къщи до рудника и обратно. Единствено в "Горубсо" издържаме и минно - спасителна служба.

Бъдещето на предприятието е положително,

то ще съществува и ще е печелившо. Чак за цъфтеж не мога да кажа, но повече такива случаи няма да има.

Ситуацията е ненормална, ще я нормализираме до края на седмицата. След като си изплатим заплатите, ние очакваме служителите да започнат работа. А те вчера заявиха, че не искат. Ако не искат да работят, сигурно ще бъдат освободени.

Виновна е ситуацията и финансовото състояние на дружеството. Не мога да персонифицирам хора, които да са виновни. Може мениджмънтът да е бил слаб, но дружеството си изпълняваше плана. Сега мениджмънтът е сменен.



-----------------------------------------------------------------
Анталия – промоция за дати 28.04, 05 и 12.05! 8 дни/All – от 166€
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/3/12 10:41

    Наглец и лъжец е този захариев , а мухата - ( всички знаем , каца на лайно )

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.