Валентин Захариев потърси дългосрочна финансова подкрепа от Първа инвестиционна банка за ОЦК и "ГОРУБСО"-Мадан

Няма как да не го кажем. Ситуацията с ОЦК - Кърджали и ГОРУБСО - Мадан сега поразително прилича на тази в "Кремиковци" от края на ерата на Валентин Захариев в комбината преди седем години. Безпаричните работници протестират, собственикът твърди, че е инвестирал милиони и милиони в предприятието, но сега няма пари, сипят се взаимни обвинения между него, мениджмънта и синдикатите, и не минава ден без поне един министър да изнесе силна реч пред тълпите. Разликата е само, че цялата гореща каша не се излива непрекъснато на жълтите павета. Може би само защото ОЦК и ГОРУБСО са сравнително далеч. Като цяло обаче картинката е същата, а и същата банкова институция, която преди година финансира финалната покупка на активите на фалиралото "Кремиковци" - Първа инвестиционна банка (ПИБ), сега се спряга като евентуален покровител на Захариев да излезе от батака на родопските си предприятия.

На прага на сделката

Силно задлъжнели, губещи, в момента неработещи и с необходимост от нови инвестиции. В това състояние са и ОЦК и ГОРУБСО - Мадан. И двете дружества са с основен собственик Валентин Захариев чрез "Интертръст холдинг". Макар и явно трупано отдавна, напрежението във фирмите му ескалира преди две седмици, след като работниците започнаха протести за заплатите си, които не са получавали от края на миналата година. Пак по същото време Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) заплаши, че ще отнеме концесията на Захариев върху рудниците в Мадан, ако не плати таксите по договора си за тях с правителството. Малко по-късно бизнесменът преведе въпросните малко над 90 хил. лв.
Само за заплати в двете му закъсали дружества обаче той има нужда от още 1.3 млн. лв. Друг един милион (поне), по думите на самия Захариев, му трябва, за да възобнови производството в ОЦК. Това е минимумът, за да се загаси пожарът. Ако говорим за довършване на реконструкциите в комбината, сумата пораства на близо 50 млн. лв., признава Захариев.
"Имаме генерално споразумение с банка, която да отпусне сумите за забавените заплати и да участва по-нататък в инвестиционните проекти", каза той пред "Капитал". Макар и официално името на институцията да не беше обявено, три различни източника на вестника потвърдиха, че става въпрос за първа инвестиционна банка (ПИБ). От самата банка отказаха коментар. Въпреки че и самият Захариев демонстрира голяма доза увереност, че банката ще го кредитира, до четвъртък вечер подписано споразумение с нея нямаше, а преговорите продължаваха.

За старата любов ...

Ако се стигне до договор с ПИБ, това няма да е изненада. Банката от години финансира различни фирми на Захариев. Справка в търговския регистър показва, че холдингът му има два кредита от нея: един за 7.3 млн. евро със срок на погасяване ноември тази година, и един за 3.2 млн. евро. И по двата са заложени активи на самия "Интертръст".
"В момента ОЦК има задължения от 90 млн. лв. към BNP Paribas, 75 млн. лв. към ПИБ и 20 млн. лв. - други", твърди собственикът на дружеството. Първа инвестиционна беше и основна обслужваща банка на "Кремиковци" по времето, когато Захариев беше собственик на комбината.
Интересите на ПИБ в бизнеса с метали с всяка изминала година се увеличават. Първо, от основен кредитор банката се превърна в практически собственик на търговеца на скрап "Надин". После, преди почти година, свързани с преработващата фирма компании, отново финансирани от ПИБ, придобиха и активите на затворения "Кремиковци" с основна цел да изнесе и продаде огромните количества метал от площадката на комбината.
Миналата есен "Надин" купи и част от общо над 500 товарни вагона, които БДЖ разпродаде на търг като ненужни. Също тя се спряга като основен клиент на превозвача и при течащата в момента разпродажба на още 300 вагона. Целта в случая е вагоните да се ремонтират и да се ползват за извозване на металните отпадъци от "Кремиковци". Плановете на финансовата институция са и по-амбициозни. Поне три различни източника на "Капитал" заявиха, че ПИБ се интересува от предстоящата приватизация на "БДЖ Товарни превози", за да затвори целия цикъл.

... и хваща ли ръжда

Дали "експозицията" на ПИБ в металургичния сектор ще се разшири още и колко точно - вероятно ще се разбере още идната седмица. Ясно е, че ако има кредит, това ще означава пред банката да бъдат заложени активите на ОЦК, а неин представител да влезе пряко в управлението на комбината. Ножицата в сумата на възможното финансиране е широка - между пет и 50 млн. лв., колкото според Захариев са нужните вложения, за да се стабилизира комбината. Състоянието на ОЦК обаче е такова, че отсега се очертава възможността вместо да прибере парите си, ПИБ да се окаже собственик на фирмата, особено ако заемът е в горния диапазон на сумата. Възможните ходове след това са най-различни - от препродажба на компания от металургичния бранш до обикновено наемане на нов мениджмънт и прехвърляне на собствеността на свързано с ПИБ дружество. Евентуални кандидати да купят комбината в Кърджали засега не се споменават. Собственикът твърди, че наскоро е търсил стратегическо партньорство с индийска фирма (без връзка с Прамод Митал, на който Захариев продаде "Кремиковци"), като е бил готов да предложи размяна на акции от ОЦК срещу такива от фирма на индийците. Те обаче в крайна сметка се отказали.
При всички положения обаче за ПИБ възможното опериране на предприятие като ОЦК би означавало много по-активно навлизане на собствениците на банката в металургията. Което пък превръща сегашното решение да се кредитира ли отново Захариев по-скоро в стратегическо, отколкото в чисто финансово.

Паулина Михайлова, Иглика Филипова, „Капитал"

На снимките: Пещите на ОЦК може пак да заработят, но само след като в комбината се налеят доста свежи пари


Държавните ултиматуми

Както обикновено се случва, когато има стачкуващи работници, в делата на ОЦК и ГОРУБСО - Мадан, се намеси и държавата, най-вече чрез ресорното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). За да принуди Валентин Захариев да издължи таксите за ползване на двете находища за оловно-цинкова руда ("Петровица" и "Крушев дол"), министър Трайчо Трайков (преди да подаде оставка) заяви, че ще прекрати договорите за концесия. След като таксите бяха преведени, ведомството извади същия коз, но с искане заплатите на миньорите и металурзите от двете фирми на "Интертръст" да бъдат изплатени. Последният ултиматум на икономическото министерство гласи, че ако това не се случи, до месец то ще внесе в правителството предложение договорите със Захариев за добив на оловен и цинков концентрат да бъдат спрени. От вече бившeто ведомство на Трайков обаче не обясниха на какво основание би станало това. В концесионните договори неплащането на такси е причина за развалянето им. В  тях не се третират взаимоотношенията на частния ползвател на находищата със служителите му.
Тоест реалните възможности на икономическото ведомство да изгони "Интертръст" от рудниците в Мадан са под съмнение. Няма логика в случващото се в ГОРУБСО - Мадан, заяви  зам.-министърът на икономиката Делян Добрев пред "Дарик". Предприятието губи, при положение че количествата руда от мините са нараснали с 20% от 2002 г. насам. ОЦК също има отрицателни резултати на фона на растящи цени на цветните метали. Затова, според Добрев, загубите на двете дружества са резултат или от лошо управление, или на "нещо друго". По думите на Валентин Захариев пък загубата на ГОРУБСО е обяснима, защото то изпълнява наполовина плана си за добив. "При разчет да се добиват 1200-1300 тона руда месечно, се изкопават по 200 тона", каза един от лидерите на синдикати. И ако според Захариев заниженият добив е заради незаинтересуваност на служителите, синдикалистите го обясняват с остарялото оборудване.
"С един цех от ОЦК дълго изхранваме и двата." Така Захариев обясни пък лошия финансов резултат на комбината. През април 2011 г. оловното производство в Кърджали беше затворено от РИОСВ, защото не изпълняваше екоизискванията и постоянно замърсяваше въздуха. Цинковата преработка също спря от декември за ремонт. Дали има основание в намека на Делян Добрев за източване на двете свързани дружества, наистина е обект на евентуално разследване. Такова обаче не е започнато за момента от нито една от държавните структури. Няма сигнали и за това Захариев да е проверяван от НАП например. Тоест държавата за момента залага по-скоро на обикновен натиск с ултиматуми, а реални нарушения, за да има и реални санкции, не се търсят.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен17/3/12 10:38

    Егати и бизнесмена. Взима от един, дава на друг, живее в лукс и всичко затъва. Това не е капитализъм нито бизнес, а живот по цигански. Взимаш от Хамди, връщаш на Ремзи, другото харчиш. После взимаш от Осман, връщаш на Кадир, и пак си живуркаш.
    Те така работи Бат` Сали от Кремиковци.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен17/3/12 10:46

    И нищо не му правят на Сали Мангов, защото е спонсор на ГЕРБ.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/3/12 12:34

    Че какво да му направят , вие нали давахте рушвети за да започнете работа в ОЦК сега и той дава и не го закачат

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/3/12 15:20

    brei, kak mi zaprilicha na edin komshiiski narod i komshiiska darjava!!!!!
    kade e angela da oprosti polovinata dalgove?!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен17/3/12 15:56

    завода да се нареже и да се изравни със земята....комини да има само по старите снимки...

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен17/3/12 16:04

    манго да си плати на всички пенсионирани и напуснали по принуда и да го затваря.оцк има нужда от друг собственик а славея да бъде изгонена със камъни.д....а тяхната мама изроди

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17/3/12 20:55

    В този час някъде на някое спокойно и отдалечено местенце може би в планината Левон и Валентин пият бяло винце,замезват с черен хайвер и разговарят спокойно.И двамата са спокойни и в личен план щастливи.Финансово са независими,всеки по свой различен начин.Целта е една,но методите са различни и двамата знаят много добре това и че ще са големите печаливши.Единия ще стане по богат,а другия по чист пред държавата.Това е сделка,която удовлетворява и е печеливша за тях.Нищо ново под Слънето.Не е първата,няма и да е последната сделка от този тип.В случай,че не се разберат ще разделят с приятелски чувства и ще си пожелаят успехи в бизнеса.Това е съдбата на двама крупни бизнесмени за малка България.

    Нека всеки прочел и разбрал това пресметне колко мизерни човешки съдби зависят от техния разговор.

    Бъдете здрави и се борете!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен18/3/12 10:07

    ние знаем, колко, ама ТОЙ И ТЯ ЗНАЯТ ЛИ, ЧЕ ЕДИН ДЕН "ГОРЕ" ЩЕ ОТГОВАРЯТ И ТОГАВА....ПАРИТЕ НЯМА ДА ИМ СВЪРШАТ НИКАКВА РАБОТА!
    до:20:55

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен18/3/12 11:51

    ОЦК е предприятие - замърсител на околната среда. Кой е тоя луд дето ще даде заем на завод, който предстои да бъде затворен в най-близко бъдеще, защото не отговаря на ЕС директивите за опазване на околната среда, а и са им останали само месеци, за да реализират мерките за привеждане в съответствие.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.