Почистващата община фирма „Титан Клинър" ще произвежда биотор от клони. От вчера фирмата разполага с машина „Биошредер", която дроби клоните и ги смила на малки частици с размер от 2 до 5 см, съобщават колегите от всекидневника "Родопи Смолян". Получената маса се събира в биоразградими чували и се кара до специална яма в района на село Турян, където се компостира заедно със събраната от улиците шума. В ямата ще се изхвърля и окосената трева от зелените зони на Смолян, обясниха от фирмата. По-едрите клони се секат с брадвички и също се смилат. Ландшафтният архитект на фирмата инж. Людмил Гочев обясни, че технологията е в съответствие с Националния стратегически план за поетапно намаляване на количеството биоразградими отпадъци, предназначени за депониране. За тази цел има и специална Директива на ЕС 1999/31, отбеляза инж. Гочев  и добави, че Смолян е сред първите общини в България, които внедряват тази технология, включваща разделно събиране и третиране на биоразградимите отпадъци, които не бива да отиват в сметището. Отпадъците от зелената система на града ще се доставяват на площадка в базата на „Титан", където е първичната преработка. По този начин се намалява количеството отпадъци на сметището в „Теклен дол", а от там се гарантира и по-дълга експлоатация. Освен в землището на село Турян площадка за биомаса ще се направи и в село Смилян, където ще се компостират биоразградимите отпадъци от горното поречие на Арда. Инж. Гочев обясни, че в зависимост от сезона биотортта се получава за около 5-6 месеца, т.е. през месец юли ще се на лице първите  количества тор.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/3/12 21:02

    E i tuk v nashiqt grad shte 4akame da se sdobiem s takava mashina ili nai veroqtno shte karat 4ista4kite da sabirat vsi4ko na raka :) shito se otnasq do tehnologiqta za komposta ne se polu4ava tor za 6m a za nai-malko 8 prosto ne sa zapoznati sprqmo tezi otpadaci

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/3/12 21:20

    v magazin lidl nyamate li benzinovi rezachki, elektrorezachki i rezervni chasti za tyah?!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/3/12 21:22

    na otkradnatata gora ne gledame

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.