Валентин Захариев иска да строи завод за преработка на руднични отпадъци от ОЦК- Кърджали в Мадан, съобщават колегите от всекидневника „Родопи Смолян". Намеренията на собственика на „Горубсо" са да изгради инсталация в района на запечатания рудник „Юбилейна" на няколко километра от града. Заводът ще преработва отпадъците от преработката на олово и цинк от Кърджали, като до Мадан ще се транспортират с камиони. Предложението на Валентин Захариев предстои да се разгледа и на заседание на Общинския съвет в миньорския град, но най-вероятно местният парламент няма да одобри край града да се изгради сметище за опасни материали. Освен опасността от замърсяване на околната среда общинарите се опасяват, че преработката се извършва с химикали, които могат да отровят и водите. Местното население също е против, въпреки обещанията за нови най-малко 50 работни места на добри заплати. Запознати коментираха, че мераците на предприемача да строи в Мадан датират от поне две години, след като проектът му претърпял крах в Кърджали и КЦМ-Асеновград.  Досега обаче процедурите вървели бавно и „под масата". Амбицията лъснала след като проектът трябвало да се санкционира от местния парламент, където обаче не мислят да подкрепят Захариев заради случващото се в „Горубсо-Мадан".
Междувременно 16 ден стачката в града продължава. Протестират миньорите, техните семейства, а символично всички търговски обекти в града подкрепят демонстрациите. Миньорите вече започнаха да подават обявления до Министерството на образованието и науката, че спират децата си от училище заради липсата на пари. Също така  в града вървят различни слухове относно протестите. Някои заподозряха, че зад тях стоят икономически интереси, от страна на нов концесионер. Дружеството имало мераци и към останалите рудници и мощности на „Горубсо", но Захариев ги отрязал с искане за огромна сума. За да го накажат, а и да свалят цената на съоръженията, чрез намеса от държавата конкурентите пуснали свои хора и политици, които да запалят стачките. Според друга хипотеза, стачката се поддържа чрез самия Захариев, който иска да се отърве от мините, но на цена от няколко милиона. Рудата под земята и самите мини са държавна собственост, но всички останали съоръжения и инфраструктура са на Захариев. Дори държавата да вземе концесията и да я даде на друг собственик, той няма да направи нищо, тъй като над земята всичко е частно и ще трябва да плаща или солен наем, или пък да даде висока цена за съоръженията. Според някои от миньорите тази хипотеза се подкрепя от факта, че лица, близки до бившия изпълнителен директор на дружеството, днес са в ядрото на стачката. 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/3/12 10:45

    тоя вече съвсем се побърка! Цяла България не го ще, той щял да инвестира? Вятър и мъгла!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/3/12 14:45

    Това е една наистина добра новина.Според последни разкрития от щаба на Захариев новият завод щял да заработи още в началото на следващото полугодие.Заедно с първите отпадъци щели да бъдат преработени и следните боклуци-самият Захариев,Славея,Г.Стоянов,Бекриева и двамата баджанаци Кутелов и Апостолов.С последните двама се целяло повишаването на извличането на идиотщината,генерирана в последните 10 години в ОЦК.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.