41 200 тона опасни фини прахови частици (ФПЧ10) са вдишали българите през 2010 г. Това показва последният доклад за състоянието на околната среда, който миналата седмица бе публикуван от Изпълнителната агенция по околна среда.

Количеството прахоляк е било освободено в атмосферата на страната от всички заводи, тецове, автомобили и от комините на частни домове.

Всъщност повече от половината от замърсяването с финия прах, който е канцерогенен, се дължи именно на използването на въглища и дърва за отопление на частни домове.

Според данните на агенцията 24 120 тона фини прахови частици са емитирани от битово горене.  За сравнение - на тецовете се падат 7230 тона, а на автомобилния транспорт едва 1540 тона.

57% от българите живеят в райони от страната, където замърсяването с ФПЧ10 е наднормено и застрашава здравето на хората. Най-зле е положението в Пловдив, Враца и Перник, както и в столицата София (б. р. – Кърджали също е в челната десятка на тази мрачна класация).

Има автоматични станции в големите градове, които са засекли повече от 150 дни с превишени норми за този замърсител, става ясно от доклада за състоянието на околната среда. В Бургас и Враца пък запрашаването е било опасно в продължение на 210 дни през 2010 г., което означава, че жителите на тези градове са дишали канцерогенните

прашинки в продължение на 7 месеца.

Според директивите на Европейския съюз не е допустимо населението да диша опасния прахоляк за повече от 35 дни в годината.

Като цяло няма станция за контрол на качеството на въздуха, която да не е отчела превишение както на дневните концентрации от 50 микрограма на кубичен метър въздух, така и наднормено замърсяване в повече от разрешените 35 дни.

Именно заради постоянното нарушаване на нормите за запрашаване срещу България има заведена и наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

Фините прахови частици се образуват обикновено от горивни процеси и заради това основните замърсители са топлоцентралите и битовото отопление с твърди горива, обясниха експерти от Изпълнителната агенция по околна среда.

Според тях замърсяването с ФПЧ10 се е увеличило в последните години заради икономическата криза и поскъпването на електроенергията и топлоснабдяването.

Заради това и най-подходящата мярка за изчистването на градския въздух от ФПЧ10 било газифицирането на домовете, което правителството планира да финансира от фонд "Козлодуй".

Замърсяването с фините прашинки е по-голямо през зимата както заради отоплението на дърва и въглища, така и заради мъглите и температурните инверсии, обясняват експертите по чистота на въздуха.

Лоша комбинация за жителите на големите градове е допълването на замърсяването от фин прахоляк с обгазяване с азотни или серни окиси.

22% от населението на страната са подложени на прекомерно обгазяване с азотни окиси от автомобилния транспорт, показват данните от доклада за състоянието на околната среда. Най-големите жертви на тази отрова са жителите на София и Пловдив.

Наднормено замърсяване на въздуха със серни окиси през 2010 г. пък е било отчетено само в Кърджали и Гълъбово. Емисиите на тази отрова са тецовете от комплекса "Марица-изток" и Оловно-цинковият комбинат в родопския град.

Като цяло обаче състоянието на атмосферния въздух в населените места в страната се подобрява, твърди докладът на Изпълнителната агенция по околна среда. Според данните в него делът на населението, което е подложено на замърсяване със серен диоксид, е намалял от 3% през 2009 г. до 0,57% през 2010 г.

 

Все по-често живакът ще стига над 30° С

Сегашните лета постепенно ще изчезнат и ще бъдат заменени от изключително жежко време със средни максимални температури над 30 градуса по Целзий, прогнозира докладът за състоянието на околната среда. Това е прогноза, правена по модела ALADIN.

Броят на летните дни ще нарасне с 20-40%, а изключително горещите ще се увеличат с 30% до края на този век. Още след 2020 г. летата ще започнат да се удължават, като топлият сезон ще продължава три пълни месеца.

Затопляне на климата в България е отчетено и през 2010 г. Средната годишна температура е била с 1 градус над нормите, а летните температури са надвишавали с 1,7 градуса нормалните за сезона. Необичайно е било и че температурите през август са били по-високи от тези през юли, който е традиционно най-топлият месец на годината.

2010 е в десетката на най-топлите години и 13-а поред с температури, по-високи от обичайните, констатира докладът на Изпълнителната агенция по околна среда.

Виктор Иванов, 24 часа

 



-----------------------------------------------------------------
Гражданска отговорност – Цените на компаниите
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/6/12 09:29

    От кога я чаках тази статия...Стана ли Ви ясно господа вечно мрънкащи срещу ОЦК какво причинява замърсяването на въздуха?

    "Всъщност повече от половината от замърсяването с финия прах, който е канцерогенен, се дължи именно на използването на въглища и дърва за отопление на частни домове."

    "Замърсяването с фините прашинки е по-голямо през зимата както заради отоплението на дърва и въглища, така и заради мъглите и температурните инверсии, обясняват експертите по чистота на въздуха."

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/6/12 10:50

    Хайде Петя,протестирай :D

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/6/12 15:19

    Петя няма какво да каже, когато се работи с факти, а не с общи приказки...

    ОтговорИзтриване
  4. Що не се гръмнете и заедно с вас ОЦК?
    Естестествено, че ОЦК не е само в основата на ФПЧ-тата, но когато палят пещите и серният диоксид е във високи граници, задължително и фините прахови частици са с високи стойности. Праха които се диша идва също от това, че улиците в града не са мити от миналата година, но и дори да ги измият след следващия дъжд всичко ще е в кал, респективно в прах. Всички нови кооперации и около тях не е затревено, и влизайки и излизайки от импровизираните паркинги след колите се вдига прах все едно сме в Сахара. А що се отнася за протестите, искам да ви кажа, че докато този тъп завод не бъде затворен ще търся всякакви начини и ще бъде затворен. Обещавам ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен18/6/12 19:35

    "А що се отнася за протестите, искам да ви кажа, че докато този тъп завод не бъде затворен ще търся всякакви начини и ще бъде затворен. Обещавам Ви!"

    Пу, пу...Добре, че нямам такова човекоподобно злобно същество у нас!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/6/12 11:28

    Пфу! И това е "столицата" на балканите. С "успешния" кмет, дето не може да си запуши огромните дупки. Оказва се, че е най-мръсния и най-разбит град.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.