Кърджалийска област е с най-бърз темп на нарастване на броя на визите издавани за чужди граждани в Южен централен район за планиране. Става дума за граждани на Република Турция, които идват да работят, инвестират или живеят в Източните Родопи.
Това бе съобщено на кръгла маса в Кърджали за имиграционните процеси, пише Кърджали Бгвести.
Статистиката сочи,че през миналата година от 664 граждани на трети страни регистрирани в областта 629 са от Република Турция.
За тази година от 300 регистрирани - 271 са от южната ни съседка.
Повечето от тези чужденци са изселници по спогодби с Република Турция. За пример бе посочен случаят с 90-годишен нашенец, напуснал страната през далечната 1931 г., който сега получава виза за дългосрочно пребиваване в очакване на българско гражданство.
Много граждани на южната ни съседка идвали да работят тук. Вместо работни визи обаче, те ползвали туристически.
Когато дойдат в страната със семействата си тези хора не могат да се възползват от безплатно здравеопазване и безплатно образование за децата си, бе посочено на форума. Те могат да се възползват от общински жилища само ако имат статут на бежанци.
Бившият премиер Жан Виденов, който участва като експерт в работата на кръглата маса посочи, че единствено Регионалния инспекторат по образование в Кърджали от целия Централен южен район разполага със статистически данни за децата на имигранти. Усвояването на езика е основния проблем пред чужденците. В Кърджали има опит с преподаването на български език на етнически турци и това е благоприятно, подчерта Виденов. Той посочи,че на българските ВУЗ-ове се възлагат най-големите надежди за привличане на високообразовани и квалифицирани чужденци и задържането им в страната,което се очаква и от висшите училища в Кърджали.Страната ни е въвела синя карта за такива кадри, каза още Виденов.Все още е тромава системата за легализиране на дипломите на имигрантите от родните им страни.
Шефът на Регионалния инспекторат по образование на МОНМ Гроздан Колев каза, че в тази насока активно се работи и вече има прогрес.


-----------------------------------------------------------------
Гражданска отговорност – Цените на компаниите
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/6/12 15:37

    Яли, пили и се веселили....

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/6/12 21:24

    GLUPOSTI NA TYRKALETA!PRAVQT SI VQTYR!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен18/6/12 22:44

    МАЛИИИИ. В РИО РАБОТЕЛИ "АКТИВНО",ЧЕ И ПРОГРЕС ИМАЛО. БРАВО!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.