Айлин Мехмед от 10Н2 клас на ГПЧЕ "Христо Ботев" се завърна от Германия, където беше по проект „Дунав свързва", заедно с 40 свои връстници от България и от страните по поречието на река Дунав. Началото на програмата беше дадено през септември, в началото на учебната година в замъка Обермахтал в Германия. Финалът пък ще бъде през 2013 година в Констанца – крайната "спирка" на "Дунав свързва". Айлин е ученичка в кърджалийската езикова гимназия, в паралелка със засилено изучаване на немски език по програмата за придобиване на немска езикова диплома. За да стигне до Германия, тя участва в надпревара с други такива ученици от цяла България и бе избрана да представи нашата страна и своето училище в този международен проект, наред с още други 13 възпитаници от елитни езикови гимназии в София, Пловдив, Ловеч и Стара Загора.

„В мрежата „Дунав свързва" участват 22 училища от Унгария, Хърватия, България, както и Сърбия, Молдова, Украйна, Румъния и Словакия. Те, заедно с авторите на идеята от Германия, дискутират теми в областта на миграцията, околната среда, литературата и изкуството", коментира Айлин.

 

Айлин Мехмед: Спечелих с материал за историческите битки

 

- Кои са участниците в програмата и проектите към нея и с какво точно се занимават?

- В мрежата „Дунав свързва", в която се включи и нашата гимназия участват 22 училища от Унгария, Хърватия, България, както и Сърбия, Молдова, Украйна, Румъния и Словакия. Те, заедно с авторите на идеята от Германия, дискутират теми в областта на миграцията, околната среда, литературата и изкуството.

 

- Тази инициатива е твърде голяма и вероятно не е във възможностите на една институция. Кой всъщност я осъществява?

- Инициативата „Училища: Партньори на бъдещето (PASCH)" се осъществява от Федералното министерство на външните работи в сътрудничество с Централната служба за училищно дело в чужбина, Гьоте-Институт, Службата за педагодически обмен на Конференцията на министрите на образованието на федералните провинции и Германската служба за академичен обмен. Членове на мрежата са училища от страни извън Германия, които работят по програма за придобиване на немска езикова диплома. В настоящия проект участваха ученици от 10 страни по поречието на Дунава, които учат немски език. Те ще разработят общо над 40 регионални и трансгранични проекта в продължение на следващите две години.

 

- А как реши да участваш в проекта?

- За проекта научих от преподавателката ми по немски език г-жа Диана Янева. Трябваше да напиша текст от 800 думи, независимо под каква форма ще бъде – есе или приказка на тема „Дунав – реката, която свързва". На мен ми хрумна да пиша за исторически събития, тъй като по поречието на реката през вековете са се водили много битки. През месец април тази година ме уведомиха, че съм една от наградените с едноседмично пребиваване в Германия. Групата, в която бях и аз, се състоеше от 40 човека, 14 от които от България.

 

- Какво успяхте да видите в Германия? И как беше организирано свободното ви време?

- Бяхме настанени в едно селище в Баден Вюртемберг в Южна Германия. Посетихме градовете Улм и Щутгарт , ходихме на поход до извора на р.Дунав, където ни запознаха с исторически събития по поречието на реката. Посетихме и редица музеи, като аз останах особено впечатлена от Музея на часовниците. Бяхме разпределени в три групи за свободното време и се занимавахме по интереси в областта на театъра, музиката и репортажа. Последната вечер презентирахме заниманията си пред всички участници. Аз участвах в театралната група - там се чувствах в „свои води". Доволна съм, че успех да осъществя много контакти и да се запозная с мои връстници от Европа. Успях да обменя с тях много идеи и намерих много нови приятели.

 

- А имахте ли някакво обучение по немски език?

- Обучение нямаше, но имаше състезание по креативно писане, организирано от посолството на ФРГ в София, под личното ръководство на господин Михаел Хабенбахер, главен консултант по немски език към посолството. Освен това за мен бе голямо удовлетворение да посетя страната, чиито език уча вече трета година. Когато човек попадне в чужбина и получи възможност да упражни своите езикови умения, тогава разбира какво и колко е научил в училище. Много съм щастлива, че успях да се разбера с останалите без проблем. Видях и чух неща, за които моите преподаватели ми бяха разказвали. Разбрах, че усилията, които полагаме в час по немски език в училище не са били напразни. Това ми подейства много мотивиращо.

 

- Предстои ваканция. Как мислиш да я оползотвориш?

- Докато почивам, ще потърся нови проекти за участие и нови възможности за изява. И естествено, ще продължа и в бъдеще да продължавам задълбочено да изучавам немски език.

-----------------------------------------------------------------
Гражданска отговорност – Цените на компаниите
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/6/12 16:34

    умното си е умно независимо какъв е по народност.Браво на тия родители които са възпитали така хубаво детето си.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/6/12 21:09

    priyatno plavane sega po rekata v kircali! hem da sravni, da razkaje, da pokaje kade e po-dobar vodnia transport i zasto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.