Чешкият художник Давид Черни успя преди време само с една своя творба да се превърне в най-одумвания и мразен в България автор. Ако някой е забравил, той изтипоса държавата ни като... турски клозет. „Обществото” настръхна, наежи се, скръцна със зъби и край. Държавата ни се превърна в дестинация за евтина пиячка и секс услуги. Някои недоволстват, други потриват доволно ръце, но с каквото можем, с това печелим туристи. Ку..вентии навред, йо-хо-хо и бутилка ром! 13-годишни момичета ходят намацани като дърти гювендии, наборите им от мъжки пол пият като безработни чички в долнопробна кръчма, докато с треперещи ръце свиват някой и друг фишек. Това е картината. Обществото се дразни обаче, само когато някой чужденец вземе, че я преразкаже. Като стана дума за „омазаните” в образованието. И там една цапаница-поредната. Турция отряза българското висше образование и няма да признава дипломите на завършилите у нас. Мотивите са, че много хора си играят на ксерокс с тапиите, рушветите са нещо обичайно, а властващият „ресорен” термин е: Университетска мафия. Всяко съсловие си има такава. Лекари, ченгета, адвокати, търговци, политици, журналисти... Иззеха хляба на престъпниците. В БГ вече си имаме „Воры в законе”. Законните крадци имат само една точка в кодекса-да се правят пари. Вече дори и Турция не иска българско образование и кадрите му. А само допреди 10-15 години съседите ни едва ли не боготворяха родните специалисти. Сега ще си ги коткаме само у дома-с по пет-шест дипломи от различни книжовни школи. Еха! Обучават роми в някои градове на четмо и писмо. 50-годишни мургави съграждани се мъчат да сричат за по 4 лева на ден. Толкова им се плаща. И ако не им бе вродения в манталитета харчелък за пиене и джангър, то някой от тях като нищо би си платил за диплома от ВУЗ. Що, не? В махалата дори на подобен биха викали „Фифти сент”, по-разбираемо от „доцент”, нали?
Нашето общество може да се ядоса само когато го оприличат на кенеф. И следа от обида няма обаче когато някой си плати, за да ползва нужника по нужда. С други думи деянието на чеха Черни не е толкова продукт на таланта му, а една метафора на омацаното ни по магистралному общество.


От редакцията
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/7/12 09:24

    За съжаление много вярно!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/7/12 09:27

    Тези дето не им признават дипломите в Турция ги боли фара.Те бестуй след като завършат и изчезват към Европа да практикуват.Където изчезват и всички наши завършили специалисти.Така че,стига сте плакали че Турци на признавала нашите дипломи,ако не признава нашите трябва да не признава и дипломите от ЕС,така че в момента пак някой там си прай ПИ-АР,все пак да не забравяме че и част от Турция е на Балкание,както и че рушфета е измислен от турците.А за пиенето и цапотенето,всеки сам си избира начина на живот.Явно на някой му се иска Държавата да се намеси и да сложи фереджетата като в любимата му страна.Макар че там са по европейци,обичат да си пийват,хапват,обичат жените и цапоцаниците.Разликата е че в някой региони го правят често,но тайно.Та стига се тюхкайте за дипломите,който си го може си го мойе а който е отървал казармата е щастлив и за това.Зависи кой за кво е дошъл.Едни учат а на други бащите им им купуват китапите.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/7/12 09:59

    Ето сега чехът с основание може да ни окарикатури като "Циганската баня" на Европа..............

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/7/12 10:15

    В Българските земи,когато са се къпали,прали и чистели в Чешките земи а и в цяла Европа е било чест да миришеш на говна,да си косясал и бос,а гърнетата с фекалиите да се изливат на улицата върху хората.Така че нека не ни наричат кенефи(аз не го приемам)Че има определени хора и партии които бъркат кашата в държавата,не значи че всички сме "кенефи".Нека чеха скапан си гледа неговият кенеф.Но нали се сещате какво ще стане ако изобрази държавата си така,ще го разпнат и отхвърлят.А с нас всеки може да си прай каквото си иска,понеже държавата го разрешава,хората го разрешават,медиите също.Знаете че и Турция е подобен кенеф,но я им го кажете да видите какво ще стане.Чеха отдавна щеше да е анално обезчестен а творбата му в кенефа.Всеки трябва да си защитава своето(хубаво или лошо)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен28/7/12 10:47

    да си браним хубавото и да имаме фанатична нетърпимост към пошлото и това, което ни прави евро кенеф, това е замисълът, а не да си трайкаме с вечното "ама колко сме велики, умни, готини и как всички божества са от нашата рода, а все всички други ни виновни"

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен28/7/12 14:02

    Чеха се оказа далновиден. А ние му се сърдехме ! Пълна ревизия на полицаите на Ясен Деянов , освобождаване , и назначаване на нови момчета без "високо кръвно"

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен28/7/12 16:25

    За да те посочат като евро кенеф то сочещият трябва да е отличник.Ако Германия го каже,ако Франция или Англия го каже,може и да приема критиката.Но вмирисан чех да ни съди,това е не допустимо.И то скулптор гей.Все едно Вежди да обиди цяла една нация и тя да приеме неговото мнение за нормално.А че си "тракаме" когато ни дупят то тва си е национална черта,все пак робството си казва неговото.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28/7/12 16:47

    И КЛЕКАЛОТО СЕ ОКАЗА "ГЕРБ" В НАЙ-ГОЛЯМА СТЕПЕН !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.