Деми ИЛИЕВА

„Едни и същи лица обикаляме България и срещу сравнително добро заплащане участваме в инициативи на екологични организации. По тази причина се озовах и в Крумовград. Едва ли някога ще дойда пак, защото тази година завърших и нямам нужда от хонорари, за да „вържа" студентския си бюджет", твърди Милена Г., която е софиянка. Тя ни предоставя и дузина снимки, които са заснети на 4 различни места в България, но на тях лесно могат да се различат едни и същи лица.

„Изглеждат като снимки, които приятели си пускат във Фейсбук след излет до определена местност, но са си сериозни екологични мероприятия. Тук, например, с гаджето сме на Арапя, а тук в Крумовград на едно от обсъжданията", казва Милена, сочейки снимките. Дава други примери с хора, чиито лица сочи на снимките. „Тези вече са еколози, те работят за много повече пари. Не са като нас статисти, те пишат проекти за стотици хиляди левове, някои са за милиони. Те протестират, за да имат богат „стаж на екоактивисти", да имат история на будни граждани. Само така се гради лоби. Някои

стигат и до Брюксел чрез „зелените" евродепутати, които „пипат" сериозно във всички институция на Европейската комисия",

допълва Милена.
Срещата ни с младата жена е във връзка със започналата в Крумовград прокурорска проверка срещу организаторите на подписката срещу златодобива на Ада тепе.
Очаква се проверката да приключи до средата на септември и тогава ще има решение, поясниха вчера от държавното обвинение.
Възможно е преписката да се прекрати, ако не се установят драстични нарушения. Ако обаче се докаже, че наистина еколози са попълвали лични данни на нищо неподозиращи лица, то срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения.
Както вече „Родопи voice" писа, в прокуратурата имало сигнали, че лица, представящи се за лидери на екоорганизации, са представили в парламента фалшифицирана подписка. Районната прокуратура в Крумовград е разпоредила с преписка №320/26.06.2012 г.  да бъде извършена проверка на подписката за местна гражданска инициатива. На полицията са дадени указания да бъдат снети писмени обяснения от участниците в подписката и да бъде взет сравнителен материал за установяване истинността на положените подписи. Вече са разпитани няколкостотин  участници, а

общият им брой е 5 765. Някои от лицата са поканени устно в полицията,

каквато възможност дава Законът за МВР. В своята работа полицаите са се придържали строго към указанията на прокуратурата за въпросите, които трябва да бъдат изяснени.
На този етап е ясно, че за 500 от подписите има нарушения – неверни ЕГН-та, дублирани имена, грешни адреси.
„Личното ми мнение е, че намесата на екоорганизациите опорочи всичко в Крумовград. В началото имаше много позитивен диалог между Общината  и „златарите". Факт бяха реакциите с доводи и загриженост от страна на Общината и ответните обяснения. Валяха много логични въпроси, особено дейна беше г-жа Себихан Мехмед, кмет на общината. Тя ни е казвала, че ако се докаже, че златодобивът няма да навреди на здравето на хората и на екологията в района, на момента ще застане на страната на инвеститорите. Нашите хора обаче какво направиха - за всяко нещо пресъздават апокалиптична картина… Как мислите, че ще реагират общинарите, когато виждат, че нямат партньори, а хора, които не слушат, а налагат своето. Защото за нас всичко това – протести и подписки, си е само пари.

За мен хонорара, за собствениците на екоорганизациите – големите пари от проектите.

Било за птичките на Ада тепе, било за рибата на Крумовица, било за някакви билки. Европа дава пари за такива неща!", пояснява Милена, която от 2006 година е участвала във всевъзможни акции на природозащитници в страната. Решила се е да говори, защото е убедена, че е окрадена от „псевдо еколидери".
„Няма да се учудя, ако фигурирам и в подписката за Ада тепе. Знаят ми всички данни. Реално подписката е далавера на 5-6 човека. Идеята е много хубава, но вече е опорочена. Аз смятам, че еколозите, които идват от София в Крумовград само за медийни изяви, трябва да се оттеглят и да оставят всичко в ръцете на общинарите. Другото и лицемерие. Ако г-н Тремопулос пак се появи в Кърджали, пак същите хора ще се юрнат към вашия район и ще разпитват за този или онзи проект", смята Милена.
Михалис Тремопулос е евродепутат от гръцката Зелена партия, който преди време гостува в Кърджали, като се снима с природозащитници пред „Горубсо".
„Търсенето на правата по съдебен път все още не е достатъчно използвано средство в българската действителност. С парите от едно спечелено дело срещу нанесени вреди от използването на цианидна технология, може да си платите проекта за парк „Арпезос-Север", заяви тогава Тремопулос. Той посети и Крумовград, за да се запознае на място с подготвяния златодобив край Ада тепе.

На снимките:
Едни и същи лица с г-н Тремопулос се борят за чиста Арда и за чиста река Медетска. Различни са само датите на протестите и дрехите на някои от активистите
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/8/12 10:32

    Ха добър ден да си дойдем на думата,ама народа
    прост та прост та се връзва на акъла на 5-6 далавераджии ,и византиеца що не си гледа Гърция
    ами тръгнал за нас да мисли,тя храната отровена
    от най-различни "Е"та зеленчука "ГМО",сиренето не е
    от мляко те тръгнали да правят пари на гърба на хората.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/8/12 17:14

    Какъв интересен начин да изкарваш лесни пари.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/8/12 17:50

    Важното е ,че събуждат заспали съвести и предизвикват дебати -ако да са едни и същи хора.На днешно време всичко става с пари .

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/8/12 10:34

    Политиката и жърналистиката са ПАРИ и ЛЪЖИ бе керата каза бай Али на бай Иван и така ще бъде..

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/8/12 10:37

    Тази Милена е срам за професията си. Нека най–накрая разберат че гражданите не искат златодобив че били три ЕГН –та сгрешени е и това се случва но винаги печели гласът на мнозинството така че както и да го въртите и сучете цианиди няма ни да ядем ни да дишаме. Приятен ден от мен !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/8/12 17:11

    ne e 4esno da ne mi publikuva "dragata" redakciq komentara ili i tq kato vsi4ki ostanali si publikuva samo onova koeto si iska - prosto ne e 4esno mn vi molq

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/8/12 21:25

    Bravo nai posle si priznaxa 4e stava vaprost za pari ami ob6tinskite savetnici ot DPS stignaxa do tam da iskat po 50 000 evro na 4ovek i togava 6te si pomislqt egati zagrijinosta za xorata na tqx ne im puka da mu mislqt prostite amudji prodaljavaite da im vqrvaqte te 6te sa s palni djobove a vie sas skasanite ga6ti

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/8/12 22:32

    Миленче, гладна и тъпа кокошка- просо сънува! Не мърси каузата на хората от Крумовград с неосъществените си амбиции. Не смесвай псевдопредставите си с материя, която ти е чужда. Сигурно си развяваш задничето с някой по-интересен чичко и забрави род и Родина!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.