Година до надцакването за Родопа

Жельо МИХОВ

Колкото и дълго до говори един политик, колкото и трогателни изводи и отлични анализи да прави, то винаги иде реч за пари. За повече пари, обличащи най-тузарската одежда на модата във властта. В нея само цветовата гама се мени, докато алчността за мангизи е константа. Тъжното уравнение, в което губещите са ясни още преди оформяне на заданието.
Преди, посред и след бръщолевенията-винаги става дума за пари.
„Бюджетът е точно такъв, какъвто трябваше да бъде, и ние го изпълняваме по план на годишна основа. Страната ни никога няма да стигне до положението на Гърция".
Тези думи на финансовия министър Симеон Дянков отекнаха от трибуната на парламента в далечната 2010 година. Дистанцията на времето не е голяма, дори никак. Но много ленти се прерязаха оттогава. Следвайки риториката на премиера и екипа му за (не)свършеното от предните две правителствата-това означава огромна по мащаби дейност. Бойко Борисов къта за спомен над 2000 парчета от прерязани лентички. Може и да са му по джобовете, може и на специална дъска „на славата" в Банкя, няма никакво значение. Главният се кичи с тях, подобно медали за „герой на европейската парична усвояемост". Всъщност, това бе и целта на държавата ни. Колкото повече бъркане в кацата с еврата, толкова по-добре. Едните запушиха фондовете, другите ги отпушиха. Най-силният коз в ръкава на кабинета, цакащ с мощен замах на парламентарната маса. След поредната ръка ехото заглъхва… до поредния вот на недоверие и поредното завъртане на политическия калейдоскоп. Блясъкът на генералските пагони още не е съвсем потъмнял. Само преди три години същият бе достатъчен да скъси дългите сенки от миналото на много хора, устремили се към карта с надпис „Народен представител". За мнозина остана още година депутатски разкош, други още от сега започнаха кроежи и сметки за нови позиции, а може би и с нови господари. Но както и да е. Време има. Ще започнат скоро и отчетите. И едните, и другите ще ги правят в километри. Определено! Управляващи ще се пъчат, материализирайки мандата с асфалтовия „разкош" и скоростните отсечки. Опонентите ще вадят в метри докладите от Европа, в гарнитура с някой и друг запечатан разговор по телефона, можещ да свали правителство, но… в някоя друга част на света. Политическото говорене в региона ще премине с „отварянето на Родопите към света". Километри нови пътища и свързващи отсечки ще бъдат упоменати. „Направихме път като сълза, в Германия за подобен участък щяха да отидат в пъти повече средства". Така коментираха през лятото на 2011 г. работници по рехабилитирания участък Момчилград-Крумовград. На „отпушената" програма „Регионално развитие" струваше под 10 000 000 лева. „Чакайте, какво има още да се случва в региона на Родопите!", пък прозвучаха думите на Борисов при откриването. Обещанието бе: „Ще се видим отново през септември, когато режем лентата на „Маказа". Това така и не се случи. Не по вина на правителството, разбира се. По-важното е, че отчет всякак ще има. Защото едва ли има кътче в страната, където ключовите думи - тютюн, проход, работа, да рефлектират толкова силно по душевността на обикновения човек.
Път като сълза, криволичещ между баири. Самите те натежали от порутеното свидетелство за немотията и забравените от небесните сили хора. Черната, нажежена змия се вие в посока граничната бразда. След нея е онази Гърция, чието положение финансистът Дянков не иска страната ни да стигне. Каквото и да означава това.

Другият коз: Проектите

Швейцарската компания Stucky ще изготви идейния проект за каскада "Горна Арда", обяви неотдавна областният управител на Кърджали Иванка Таушанова. Дружеството спечели конкурса за проектант, обявен тази пролет. Проектът трябва да бъде готов до няколко месеца. Очаква се инвестициите в изграждането на каскадата да възлязат на около 300 милиона евро, а в активната фаза на строителството на обекта да бъдат заети около 3 000 души. Еколозите пък вещаят екологична катастрофа за района…
Обществени обсъждания, вяли протести, екологични страхове или просто политика. Това бяха въпросителните и удивителните в региона с едно от най-големите нива на безработица, убити мечти и… много злато. Тонове от жълтия метал стоят под Ада тепе край Крумовград и въпрос на време е да бъдат извадени. Ръка протегнаха канадци, а природозащитници се опитаха да ги „пляснат" неумело. Кметът запази неутралитет, а еколозите, възприемайки този край като роден, стартираха подписка. Над 5000 маркираха мнение с личните си данни, но… оказа се, че „подписите не са това, което са". Полиция и прокуратура в Крумовград започна проверка по случая. Причината са сигнали, че лица, представящи се за лидери на екоорганизации, са представили в парламента фалшифицирана подписка. На полицията са дадени указания да бъдат снети писмени обяснения от участниците в подписката.
По този повод председателят на сдружение „Живот за Крумовград" Мария Дамянова обясни: „Още преди това изпратихме подписката за проверка в ГРАО. Оказа се, че при около 500 подписа има грешки в ЕГН, неточни адреси, дублирания и т.н. Въпреки това, остават над 5 000 подписа, при които не са открити грешки". Е, да, но работата вече понамирисва. Според общински съветници от ГЕРБ в Крумовград, подписката е събирана неправомерно и под натиск от страна на общината. По думите им много от имената са написани с един и същи почерк, а подписите също си приличали. Областният управител сезира прокуратурата, откъдето пък бе разпоредена проверката.
Каква стана тя? Еколог в действие: Препоръчва звънчета срещу мечки в Родопите, не се свени да проси пари от други държави в защита на легионите улични песове у дома, изкарвайки сънародниците си зверове… Дойде ред май и на мъртвите души „за каузата".

Рекетът!?

Преди няколко години лицето Валентин Захариев обвини ДПС в рекет. Добруването на „Интертръст Холдинг" в региона на Източните Родопи зависело, по думите му, на лична среща с ръководни фактори в Движението. Разбира се, и не бяха необходими повече слова, за да стане ясно необходимостта от разкешване в случая. От тогава минаха лета, а Захариев успя да съсипе пореден завод, дори и след благосклонността на новите управляващи.
Ако само за момент приемем, че е имало нещо вярно в думите му и бавенето на ОВОС при Тройната коалиция, е било просто „мераци за козунаци", то мълчанието на ДПС в Крумовград относно златото на Ада тепе отново е подозрително. Кметът на общината запази стоически неутралитет, а от друга страна на активността на еколозите се противопоставиха единствено съветници от ГЕРБ. За последните е ясно, че гледането в една посока с „големите" в София е приоритет, а за вторите? Природозащитниците ли се оказаха „дългият прав" в политиката на ДПС по маршрута Сараите-Ада тепе? Медийният флагман на левицата обаче друго дума. Та от дума на дума, съпротивителните сили може да идват и  от познатите „играчи" от „Позитано" 20. Какъвто и да е отговорът, конфликтът буни политическите страсти и те ще играят още по-голяма роля в предизборните битки догодина.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/8/12 09:59

    Добър анализ за август

    ОтговорИзтриване
  2. Banichkata4/8/12 11:49

    Страхотна статия. Просто нямам думи. Ти си невероятен, Жельо, разбираш си от работата, единствения, който знае какво мисли. Голяма работа си

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/8/12 15:36

    Браво,Жельо!Прочетох статията,защото видях името ти.Страхотен си както винаги!Поздравления!
    Те,това е истината,бе,хора!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/8/12 12:37

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/8/12 11:02

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/8/12 14:28

    ДВАТА МИ КОМЕНТАРА СА ПРЕМАХНАТИ ЗАЩОТО Ж.М. СЕ ПОЛЗУВА СЪС СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ В "24 Ч. РОДОПИ" . А УЖ НЯМАЛО ЦЕНЗУРА !

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/8/12 15:11

    В "какво са парите....." като писах , че Ж.М. е гениален , коментара ми веднага излезе , а тук ме режат. Защо така , бе другари ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.