Хармони 2012" ЕООД спечели търга за ОЦК. Регистрираното в София дружество даде най-висока цена - 8 600 000 лева. Двамата представители на управителя Илия Божидаров Цанов отказаха всякакви коментари. Вероятно Цанов представлява голяма чужда компания.

В съда в Кърджали в 9 часа бяха отворени три оферти.
Първа инвестиционна банка даде 8 500 000 лева, а "Файнанс консултинг" - 8 500 000 лева.
И трите наддавателни предложения са постъпили на 13 септември, посочи частният съдебен изпълнител Росен Сираков.
Никой от присъстващите представители на ПИБ и "Файнанс" не се възползва от правото си да предложи по-висока цена в размер на 1 зададък, след отварянето на офертите.
Ще припомним, че първоначалната цена на имотите, разположени върху площ от 326 230 квадратни метра, бе 8 307 592 лева. Продават се 21 цехове и съоръжения от цинковия завод, който на практика е половината от целия комбинат. В дългия списък на имотите за продан са дори столовата и един от четирите комина.
След обявлението за публичната продан е имало много запитвания от български и чужди компании – от САЩ и Индия, но накрая кандидатите се оказаха само трима.
Както вече 24rodopi писа, до продажбата се стигна, след като един от най-големите кредитори на завода - Първа инвестиционна банка (ПИБ) спечели делото в съда и получи изпълнителен лист. Това се наложи, тъй като мажоритарният собственик Валентин Захариев не е в състояние да обслужва кредита, отпуснат от ПИБ, нито да се разплаща със стотиците металурзи и на практика доведе до закриването на комбината.
Захариев е заложил като обезпечение срещу кредита половината от целия комбинат – завода за производство на цинк, а банката поиска продажбата му,за да върне парите си. Кредитори на някога печелившия металургичен комбинат са и над 500 работници, повечето от които напуснаха.
На 1 март т.г. недоволството им заради дълго забавяните и неизплащани заплати, както и заради мизерните условия на труд избухна и те започнаха протести. Повече от два месеца траяха блокадите на централни улици и кръстовища, няколко металурзи обявиха гладна стачка.
Правителството пое личен ангажимент да търси инвеститор, многократно премиерът Бойко Борисов и министри пристигаха при стачниците и обещаваха изход от кризата. Трите банки-кредиторки провеждаха срещи и преговаряха изтощително, но до споразумение не се стигна. Междувременно стана ясно, че собственикът на комбината Валентин Захариев е натрупал дългове от близо 400 милиона лева.
ОЦК е пуснат в експлоатация на 5 септември 1955 г. край Кърджали и става градообразуващ фактор. В най-добрите му години там са работили до 1 800 души. Съоръженията му са от времето на Втората световна война, а амбициозните инвестиционни проекти на Захариев така и не се осъществиха, макар закупените преди години свръхмодерни мощности да отлежават в складове край Ботунец,.

На снимката: В 9 часа Сиракови - баща и син, обявиха началото на наддаването. Такова обаче нямаше, защото банкерите смятат, че цена над 8 500 000 лева за ОЦК е лудост


Кои стои зад "Хармони"? - четете по-късно тук
 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен14/9/12 09:18

    А коя голяма компания стои за този Хармони?
    Никой няма да каже.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/9/12 09:23

    Цанов само изпълнява волята на купувачите. Ха разберете като сте отворени кой е купувачът?

    ОтговорИзтриване
  3. Запознат14/9/12 09:34

    Купувачът е отново Захариев,предния път чрез Интертръст, този път чрез Хармони.Честито!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен14/9/12 10:02

    отговор на въпроса от втория коментар:купувачът е фирма,която купува не сградите ,а площадката .Тоест,площадка със статут на замърсена територия и ще строят нов модулен завод.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/9/12 10:21

    Kurdjaliici o6te edin put 6te vi go slojat :))))

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/9/12 10:34

    ще строят грънци....големи наивници са тези от завода...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/9/12 11:12

    Големи тъпанари и наивници сте от завода.А сега започвайте да строите и да го пущате много се олежахте мързеливци.Щом сте още там на вас пари не ви трябват.Няма такъв който да строи нов завод всичко отива на вторични.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/9/12 11:19

    Няма да търпим да тровят децата ни!!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/9/12 17:57

    КАПИТАЛ: "Купувачът "Хармони 2012" съществува от 16 юли тази година и нейн собственик е регистрираната на Вирджинските острови "Хармони холдингс лимитид". В България фирмата е с адрес ул. "Любен Каравелов" 4 в София, на който са регистрирани още 27 фирми, близки до ПИБ, вкючително "Витоша ски" - концесионерът на лифтовете на Витоша, показва справка в Търговския регистър. Там е била и централата на вече затворената "Първа Универсална застрахователна компания", в която банката е била акционер. На същият адрес е била регистрирана "Първа инвестиционна компания", управлявана от Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и още няколко банкери, чиято дейност впоследствие е прекратена." ХА! ЗДРАВЕЙТЕ ЧЕРВЕНИ ГЕСТАПОВЦИ БИЗНЕСМЕНИ И БАНКЕРИ!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.