Право на отговор по повод пресконференцията

на Кр. Димитров и Атанас Аргиров  председател на УС на СПФБ

 

 По повод изнесената на 12 септември пресконференция от Красимир Димитров, Управител на „Агенция Ритуал" ЕООД и Атанас Аргиров, Председател на Управителния съвет на Съюза на погребалните фирми в България (СПФБ), бих искала да изясня някои не дотам коректно представени положения, тъй като съм засегната страна в случая, като Директор на Общинско предприятие „Обредни дейности" към Община Кърджали.

На ПЪРВО място тази Наредба ще бъде тепърва обсъждана на комисиите в Общински съвет Кърджали за следващата общинска сесия, ще претърпи промени и това беше коментирано достатъчно ясно и пред Красимир Димитров. Няма да се впускам в подробности, относно мотивите, наложили промяна в нормативната база и наблюдаваните тенденции в траурно – погребалния бранш. В никакъв случай  обаче проекто-наредбата не противоречи на Закона за здравето, Закона за местната власт и местната администрация, Закона за гражданската администрация, както се твърди от частните погребалните агенти напълно тенденциозно.

Целта на предложената нова Наредба за управление и реда за ползване на гробищните паркове в Кърджали и кметствата на общината е да се приведе в синхрон  Наредба №2 на МЗ от 21 април и  местната Наредба за управление и реда за ползване на гробищните паркове в Кърджали и кметствата на общината, да се регламентират дейностите в общинските гробищни паркове на територията на община Кърджали.

На ВТОРО място общинските предприятия, каквото е Общинско предприятие „Обредни дейности" към Община Кърджали, по Закона за общинската собственост са „специализирани звена" към всяка община за извършване на дейности от местно значение.

Точно такава дейност са погребалните и обредни услуги. Стопанисването и управлението на общинските гробищни паркове, на сградите и съоръженията общинска собственост в гробищните паркове е  местна дейност, която може да се извършва само от структура, звено на общината на бюджетна издръжка, каквато е Общинско предприятие „Обредни дейности". Тук не говорим за МОНОПОЛ, а за регламентирано от Закона за общинската собственост положение. Какво би станало ако всяка частна погребална фирма започне за копае гробни места, да определя деня, часа, парцела и т.н. за извършване на погребение в общинските гробищни паркове, да развежда клиенти в гробищата, да им търси и предлага гробни места по желание?

Провеждането на обредната траурна дейност, превоза на покойници също следва да бъде регламентиран. При положение, че всяка фирма влиза и прави каквото си иска следва хаос! В такъв смисъл регламентирането на дейността е приоритет на община Кърджали, която го е вменила по Наредба на общинско предприятие „Обредни дейности". Това е най-добрата форма за управление на общинската собственост, в конкретния случай – общинските гробищни паркове. Средствата за ремонти, почистване, косене, ограждане, разход вода и благоустрояване на гробищните паркове също идват от общинския бюджет. Никоя частна погребална фирма не заделя средства за тези дейности, а  извлича само печалби на гърба на общинската услуга и на потребителя - близките в частност.

Затова всички частни погребални фирми се стремят да имат равни права с общинските структури  в общинските гробищни паркове и обредни зали, когато се касае за погребална и обредна дейност. От тази дейност частните погребални фирми извличат само дивиденти. Същевременно гробищата и всичко в тях се поддържат със средства на общините!

На ТРЕТО място в  редица областни градове обредната дейност – провеждането на гражданския ритуал е съсредоточена в общинските обредни зали; да вземем за пример Пловдив. Там има не една, а поне 20 частни погребални фирми. Всяка от тях си извозва покойника до общинската обредна зала, където се провежда граждански ритуал, който не е задължителен – по желание на близките. При религиозен ритуал се влиза в храма и духовните лица го извършват, в съгласие с каноните на съответната религия. Никой не от тези частни фирми не прави пресконференция, че го ограничавали и му изземвали дейността като стопански субект в общинските гробищни паркове. И така е от години наред, регламентирано и цивилизовано обслужване в зала.

Не се провежда обредна дейност по алеите и асфалта под слънце, дъжд, сняг и вятър.       Представете си само за момент как изглежда отстрани: чете се слово за покойния, обявява се последна почит и всички коленичат около ковчега с покойника. Наоколо обаче някои близки извършват възпоменателен обред със свещеник, други палят свещи и скърбят на гробното място, трети слагат дървена ограда на гроба и вдигат шум, четвърти строят гробното място, пети почистват гробовете, садят цветя и носят вода…минават около вас, а като гарнитура на всичко това – от махалата са носи оглушителна чалга музика и заглушава каквото и да било относно провеждания на открито граждански ритуал.

Твърдя, че това е пълен цирк, пародия на обредна дейност на гробното място.

Като човек, който поне 6 год. е работил в годините назад като обредник към Обреден дом Кърджали, съм достатъчно добре запозната с извършвания на открито граждански ритуал и смятам, че всеки покойник има правото да бъде достойно изпратен в последния си път.

С настоящата  Наредба Общината е позволила извършването на гражданския ритуал да стане по избор – или в обредната зала или на самото гробно място. Така цитираната редакция може да бъде изменена, като бъде установено, че гражданския ритуал ще се извършва само в построената за целта общинска ритуална зала. Мотиви - спазването на реда в гробищата, спазването на етичните норми при прощаването с покойника.

Наред с това – като допълнителен мотив може да послужи тезата, че гражданският ритуал на територията на гробищния парк се извършва от името на Община Кърджали (така в чл.20, ал.2 от Наредбата на Община Пловдив). Тоест, придава се официален характер на траурното слово и по тази причина  не е редно  да се произнесе в алеите на парка.

Гражданският ритуал не представлява задължителен елемент при погребването на покойници. Близките на покойника могат да изберат дали да се провежда такъв, както и да посочат място, различно от гробищния парк, където да се извърши гражданския ритуал – мястото, където е живял покойникът, наета зала в населеното място и т.н.

Общинската ритуалната зала е построена със средства на общината и като обект публична общинска собственост е възложена за управление на ОП „Обредни дейности". В този смисъл гражданският ритуал следва да се извършва от служители на общинското предприятие, тъй като то носи отговорността за стопанисването и управлението на залата.

В този смисъл определянето на мястото, където е допустимо извършването на граждански ритуал, е част от правомощията на Община Кърджали по повод управлението на гробищния парк.

На ЧЕТВЪРТО място в  общинската Наредба не е уреден въпросът от кое лице се извършва превозът на покойници на територията на гробищния парк. Този въпрос не е уреден и в Наредба №2 на МЗ, където са посочени хигиенните изисквания при транспортиране, на които трябва да отговаря транспортното средство при пренасянето на покойника. В този смисъл въпросът кое лице ще извършва превоза на покойника на територията на гробищния парк следва да бъде решен от лицето, собственик на съответния гробищен парк – в настоящия случай Община Кърджали. Тоест, отношенията във връзка с превоза на покойници на територията на гробището са част от обществените отношения по повод управлението на гробищния парк и в частност – извършването на погребението. (Раздел ІV от Наредбата).

Нещо повече, превозът на покойници на територията на гробищния парк, не представлява самостоятелна услуга, която може да се предлага от физическите и юридическите лица, които извършват траурни услуги в гр.Кърджали, нито пък представлява траурна услуга, която се извършва срещу заплащане от ОП „Обредни дейности".

Превозът на покойници на територията на гробището не е част и от обществените отношения, свързани с достъпа до гробищния парк. Нормативното изискване превозът на покойници да се извършва от служители на ОП „Обредни дейности" не ограничава достъпа на останалите лица до гробищния парк. (С обща норма е регламентиран достъпът до гробищните паркове – чл.6, ал.1 от Наредбата).

Отделно, Община Кърджали е възложила управлението и стопанисването на гробищния парк на територията на гр.Кърджали на Общинско предприятие „Обредни дейности" – чл.5, ал.1 от сега действащата Наредба. Общинското предприятие следва да извършва всички дейности, по повод  погребването на покойници, които са свързани с използването инфраструктурата на гробищния парк – както е изкопаването на гробното място.

Принципа на развиваната от общинските предприятия СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ е покриване на разходите по дейността, а не печалба върху гърба на опечалените близки! Затова и там където има създадена структура на общинско предприятие с ниски цени на погребалните стоки и услуги, то частните погребални фирми започват открита война с всички средства. Крайно време е да се спре със спекулацията, със заиграването с болката на хората точно в този момент!

На ПЕТО място, бих казала, че грубо нарушение на основния Закон на РБ, открито дискриминационен е Проекто-закона за погребалните дейности, предложен от Съюза на частните погребални фирми. Изцяло лобистки закон, пълен с пропуски, неточности, преповтаряне на други закони или нормативни актове. Това е закон обслужващ интересите само и единствено на частните погребални фирми, а общините и техните структури, стопанисващи и управляващи гробищните паркове са оставени извън законовата рамка, т.е не са „оператори на погребални услуги" и подлежат на главозамайващи санкции при положение, че осъществят такива.

Нима това не е грубо нарушение на Конституцията на Република България, където в чл. 19, ал. 2 се казва, че „Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя".

Това е поредния Проекто-закон за погребалните дейности, предложен от Съюза на частните погребални фирми и по него следва да има сериозни дебати в Народното събрание от всички заинтересовани страни и особено от Националното сдружение на общините, което логично ще го отложи във времето. Сдружението на Обредните домове в Република България също е депозирало своето становище до комисиите в НС.

 

Моника Атанасова, директор на Общинско предприятие „Обредни дейности"

към Община Кърджали

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Има някои неща, които са верни, но с повечето не съм съгласен.
    "Общинската ритуалната зала е построена със средства на общината"
    Искам да поясня, че общината няма собствени средства. Това са парите на данъкоплатеца, в частност на т.нар. клиенти в статията.
    Напълно в реда на нещата е общината да разпредели част от парите на данъкоплатеца за поддръжка на парка и залите, без да чака непременно възвръщаемост.
    И последно - всякаква търговска дейност свързана с погребенията и т.н. трябва да се остави в ръцете на частните фирми и църквата или джамията. Общината и държавата трябва най-после да спрат да се занимават с търговска дейност, защото това винаги е свързано с изкривяване на пазара и конкуренцията, корупция, кражби и т.н.
    Ще спомена като пример само Пазара на производителите и Водното огледала, както и парк Арпезос.
    Най-правилният изход от ситуацията е да се приватизира това общинско предприятие, като контрола ще се осъществява от държавата според предложения закон и съответните наредби. Друг вариант е една частна фирма да поеме собствеността и грижата за парка и сградите и отделно да има оператори, различни от собственика, които ще му заплащат определени суми. Фантазиите за това общината или държавата да се конкурират с частни фирми трябва да бъдат забравени.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/9/12 10:33

    Мони, поздравявам те за добрия тон и професионален коментар. Така трябва да бъде частна дейност, но при строго определени правила, които да се спазват. Не може да се печели за сметка на други.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/9/12 10:54

    не умирайте в Кърджали !

    ОтговорИзтриване
  4. Уважаеми шшш,щом предлагате конкуренция,това означава,че всяка частна фирма трябва да си има собствен парк,който да стопанисва и управлява.Само така може да има конкуренция между тях.Това,което предлагате една частна фирма да го стопанисва е пълен монопол и Вие връщате времето с 24 години назад.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен14/9/12 11:19

    Мони,много си глупава.Освен да копираш кой какво прави и пишеш доноси,друго неможеш.Не си за тази работа.Нека всеки сам си решава кого да избере.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен14/9/12 11:26

    съгласен съм с първия коментар, ние всички плащаме данъци на общината и общината - това са нейните данъкоплатци, а не управляващите в момента.Нейната роля е да обслужва гражданите административно и да прилага законите на държавата, не й е работа да извършва търговска дейност с видите ли алтруистични намерения.
    Самият факт, че вносител на Наредбата е общинското предприятие, е достатъчно основание, спорът да бъде прекратен.Конкурент създава правилата за друг конкурент.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен14/9/12 11:54

    Тая Моника е гнусна депесарка и да не ми се прави на голяма работа и на много разбираща. То в тоя момент на хората хич не им е до това и тия правила дето искат да ги наложат допълнително ще усложнят ненужно ситуацията. Просто нямам думи!
    Според мен хората трябва да имат право на избор. А не да налагат монопол.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен14/9/12 13:31

    До истеричката от 11:54 - да вземеш да си прегледаш болния мозък и да не пишеш тук щуротиите си Марийке от частната погребална фирма "Ритуал" ЕООД на която си ужким управителка!
    Хахаха грозна като смъртта и тъпа като гьон!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен14/9/12 13:41

    Аз не виждам нито спекулация, нито заиграване с болката на хората от страна на частната фирма...Напротив, тя е съпричастна с мъката им и се стреми да облекчи максимално близките в тяхното страдание...Ако някой спекулира с болката им, това е ОП Обредни дейности, защото точно когато опечалените хора отиват да плащат изкопаването на гробното място, точно тогава служителката на Оп-то, започва да се интересува защо близките на починалия са избрали частната фирма, а не тях с тон, който граничи с обвинение за избора им и клиентите се чувстват сконфузено, точно в тяхната мъка. Но това не ги кара да променят своя избор - напротив, разбират още по-добре, че са направили правилния избор и че от общинското предприятие се интересуват само от парите им...ОП-то, в лицето на г-жа Атанасова, която се идентифицира като монополист, поставя всякакви пречки пред близките, само и само да се откажат от частната фирма и да изберат тях, защото те ще им "задоволят" избора на гробно място, ако са само техни клиенти...Да не говорим за други нарушения на ОП-то, като отваряне на гроб преди да са изтекли задължителните санитарни осем години, през които не може да се погребва там друг човек...Но за монополиста ОП Обредни дейности, НЕСПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА Е РАЗРЕШЕНО!!! За такова неспазване на закона и нарушение на Наредбата за обредните дейности, в други места на Република България уволняват незабавно дисциплинарно! Но понеже г-жата е от ДПС по интереси, а не по любов към турците, затова и кмета, който също е от тази партия, си затваря очите за тези нарушения! Но все някога ще дойде справедливост и в нашия град!

    ОтговорИзтриване
  10. "Уважаеми шшш,щом предлагате конкуренция,това означава,че всяка частна фирма трябва да си има собствен парк,който да стопанисва и управлява.Само така може да има конкуренция между тях.Това,което предлагате една частна фирма да го стопанисва е пълен монопол и Вие връщате времето с 24 години назад.
    Поздрави!"

    Има нещо вярно. Но този тип услуги са от т.нар. естествен монопол, както е доставката на ток, вода, жп превози. Не може да има две енергота с различни мрежи, две ВиК и т.н. За това пак казвам, европейската практика е една фирма става собственик на мрежата примерно ел.мрежа или ВиК, в дадения случай са сградите, обр. дом и парка, а други фирми стават оператори с равноправен достъп до въпросните мрежи, сгради и т.н. Естествено всичко това се гарантира и следи от съответния закон, КЗК и съда. Смешно е общината да се занимава с такива търговски дейности, като пазари, даване под наем на сгради и т.н. То 99 процента от дневния ред на ОС е само какви имоти как да се продадат, дадат под наем и т.н. Общината би трябвало да има други функции, обществени и т.н., а не да работи като кантора за недвижими имоти и бакалия.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен14/9/12 16:39

    Моника и всички останали,
    Прочетете два пъти това, което Ш.Ш.Ш. казва.
    Много е прав(а)

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен14/9/12 18:12

    Еей, много сте се разписали от частната фирма по форумите! То днес като гледам нищо друго не правите...напълнихте ми очите с простотиите си и огромните си писания!
    Да не мислите, че не личи кой драска тук?
    Преигравате страшно много!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен14/9/12 19:04

    ДОВОЛНИ СМЕ ОТ ЧАСТНАТА ФИРМА, ВЪРШИ СИ ДОБРЕ РАБОТАТА. ЗЛОБАТА И ЗАВИСТТА НА БЪЛГАРИНА НЯМАТ ПОЧИВЕН ДЕН.СПРЕТЕ ДА ЗЛОБЕЕТЕ,СПРЕТЕ ДА ЗАВИЖДАТЕ,НЕ ГЛЕДАЙТЕ С ЛОШО ОКО НА ЧАСТНИЦИТЕ.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен14/9/12 19:23

    Моника, забъркваш се от скандал в скандал... голата ти амбиция така ти е замъглила съзнанието, че не виждаш по - далече от носа си, постоянно навираш в лицето на хората собствената си истина. Те, за разлика от общинарите, които я от некомпетентност, я от липса на свободна воля, продължават да ти се вързват на акъла, могат да преценят сами и да правят свободния си избор. Явно въпросната фирма ти диша яко във врата и това са отчаяни мерки от твоя страна.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен14/9/12 23:13

    mafiotskite bg medii dezinformirat bg narod izobsto ne pokazvat snimki ot vatre v grobistnia park - da vidi bg narod ot tzyalata darjava i po sveta kakvi bezobrazia sa v grobisteto - klozetite,aleite,vratite, cheshmite,ogradite,konteinerite, lipsata na parking za avtomobili, velo,karutzi,kone,magareta...mafiotskite bg medii maroderstvat i nasajdat strah,panika, bezizhoditza i psihozi u bg narod !

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен14/9/12 23:23

    vestnik R24x7 razpalva nenujni voini i omrazi sred horata ot bg narod, vmesto tochno da informira...a istinata e , che grobistnia park e v ujasno losho sastoyanie...razpolagam s snimki na ogradata,vhodnata vrata,,tranatzite,aleite klozetite,konteinerite,peikite,nadupchenite nestastni darveta s partzalivi nekrolozi,lipsata na markirani mesta za parkirane...vsichko tam govori za prestapna bezstopanstvenost i nezainteresovanost za danakoplattzite - horata ot bg narod - jivi i martvi!!!!!@@@@@

    ОтговорИзтриване
  17. Моника Атанасова17/9/12 20:03

    Частните погребални фирми извличат само дивиденти
    Частните погребални фирми извличат само дивидентиПо повод изнесената на 12 септември пресконференция от Красимир Димитров, Управител на „Агенция Ритуал” ЕООД, и Атанас Аргиров, Председател на Управителния съвет на Съюза на погребалните фирми в България (СПФБ), бих искала да изясня следното.

    В никакъв случай проекто-наредбата не противоречи на Закона за здравето, Закона за местната власт и местната администрация, Закона за гражданската администрация, както се твърди от частните погребалните агенти напълно тенденциозно. Стопанисването и управлението на общинските гробищни паркове, на сградите и съоръженията общинска собственост в гробищните паркове е местна дейност, която може да се извършва САМО от структура, звено на общината на бюджетна издръжка, каквато е Общинско предприятие „Обредни дейности”. Тук не говорим за МОНОПОЛ, а за регламентирано от Закона за общинската собственост положение. Какво би станало, ако всяка частна погребална фирма започне да копае гробни места, да определя деня, часа, парцела и т. н. за извършване на погребение в общинските гробищни паркове, да развежда клиенти в гробищата, да им търси и предлага гробни места по желание?
    Провеждането на обредната траурна дейност, превоза на покойници също следва да бъде регламентиран. При положение, че всяка фирма влиза и прави каквото си иска, следва хаос! В такъв смисъл регламентирането на дейността е приоритет на община Кърджали, която го е вменила по Наредба на общинско предприятие „Обредни дейности”. Средствата за ремонти, почистване, косене, ограждане, разход на вода и благоустрояване на гробищните паркове също идват от общинския бюджет. Никоя частна погребална фирма не заделя средства за тези дейности, а извлича само печалби на гърба на общинската услуга и на потребителя – близките в частност.
    Затова всички частни погребални фирми се стремят да имат равни права с общинските структури в общинските гробищни паркове и обредни зали, когато се касае за погребална и обредна дейност. От тази дейност частните погребални фирми извличат само дивиденти. Същевременно гробищата и всичко в тях се поддържат със средства на общините!

    Грубо нарушение на основния Закон на РБ, открито дискриминационен е проектозаконът за погребалните дейности, предложен от Съюза на частните погребални фирми. Изцяло лобистки закон, пълен с пропуски, неточности, преповтаряне на други закони или нормативни актове. Той обслужва интересите само и единствено на частните погребални фирми, а общините и техните структури, стопанисващи и управляващи гробищните паркове, са оставени извън законовата рамка.

    По този проекто-закон следва да има сериозни дебати в Народното събрание от всички заинтересовани страни и особено от Националното сдружение на общините, което логично ще го отложи във времето. Сдружението на Обредните домове в Република България също е депозирало своето становище до комисиите в парламента.

    Моника АТАНАСОВА
    директор на Общинско предприятие „Обредни дейности”към община Кърджали

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.