Първото вино на Сабазий – Загрей произведоха в община Минерални бани пред погледите на близо 1 200 души, изкачили се до култовото място. Млади девойки мачкаха гроздето с боси нозе в тракийските шарапани под връх „Аида”, така както това се е правило преди 6 000 години по тези земи. Кметът на община Минерални бани предаде властта за ръководенето на церемонията в ръцете на тракийския цар-жрец Спараток. На събитието присъства и богът Сабазий – Загрей.
Според древни автори Сабазий /в някои райони наричан Загрей/ е тракийският аналог на Дионис. Известно е, че траките почитали Дионис, наричайки го Сабазий, и като слънчев бог – на връх Зилмисос, в кръгъл храм, през чийто покрив с отвор проникват слънчевите лъчи. Богът Сабазий е носел това име през деня, а през нощта траките го наричали Загрей. За първи път правим вино от грозде в тези шарапани така, както са го правили хората по тези места преди 6 000 години, обяви Спараток. В този район има 16 шарапани и оттук виното се е носело чак в Троя. Известно е че тракийският цар Резос е носел вино за войниците си там.
Самият ритуал на мачкането на гроздето в шарапаните се свързва с разкъсването на тялото на Дионис. Митологията разказва, че Дионис бил син на Зевс и Персефона – владетелката на подземното царство. Ревнивата Хера, съпруга на Зевс, се опитала да убие детето, като изпратила титаните да го примамят с играчки и да го разкъсат. Титаните се страхували, че Дионис ще наследи трона на Зевс и го преследвали. За да се спаси, Дионис претърпял различни метаморфози – превърнал се в лъв, бик, козел, пантера и др. Но титаните го разкрили и го разкъсали. Тогава Зевс изпепелил с мълнията си титаните и от техния прах се родили хората.
Това схващане е основа на Дионисовите мистерии, тъй като се смятало, че във всеки човек е заложена частичка от Дионис, тоест божествена същност. На повторното раждане /прераждане/ и метаморфози се отдава мистично значение. Те са основната причина за култа към Дионис и мистериите, свързани с него, които се проявяват и до днес в народните празненства на Балканите, свързани с лозарството.
Възстановката на древнотракийския процес на производство на вино, организирана чрез културно-развлекателната атракционна програма и наречена „Виното на Сабазий – Загрей” цели да превърне част от тези дейности, насочени към реализацията на националната стратегия за виното и създаване на атрактивна възможност за посещение на гости от страната и чужбина. Това събитие с неповторимата си атмосфера на ритуални игри край интересни археологически паметници /шарапани, древни крепости и поменални ниши/ е възможност и за производители на грозде и вино от района да представят своя продукция за дегустация и продажба.
Целта на културната анимация „Виното на Сабазий – Загрей” е да се превърне във важен акцент за развитието на туризма в община Минерални бани, като помогне сътрудничеството й, както със съседни общини и области, така и с граждански организации от Пловдив и Тракийския туристически район.
Живко ТЕНЕВ
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.