Гюнер ШЮКРИ
По случай най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам читалище „Юмер Лютфи" организира грандиозен концерт във вторник вечерта в Дома на културата. В залата, която се оказа тясна, за да побере всички, дойдоха хора от няколко поколения. Най-малкият гост бе осеммесечният Мерт, а най-възрастният 80-годишната б
аба Айше. Културната проява бе уважена от генералния консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед.
Присъстващите не спираха с аплодисментите, омаяни от изпълненията на ансамбъла за турски песни и танци „Кърджали" с главен художествен ръководител Юксел Есен, които тази година честват 20 години творческа дейност.
Гост изпълнителите на концерта дуетът Назар и Нино, подариха една незабравима вечер на присъстващите. Въпреки, че Назар (Димитър) е българин, а Нино е грузинка, двамата изпълниха песни на перфектен турски език. Двойката изрази радостта си от факта, че са били част от празника на мюсюлманската общност в Кърджали.
„За нас беше мечта да бъдем сред вас. Благодарим ви за топлото гостоприемство", заявиха те.
Публиката се наслади и на изпълненията на солистите от духовното средище. Най-бурните аплодисменти бяха за 12-годишният Емре Ахмед, който изпя популярните турски народни песни „Осман ага" и „Чух, че си много нещастна", и с таланта си показа, че в бъдеще ще стане известен певец. В концертната програма се включиха още Дуйгу Али, Мюжгян Селим и Бехие Ахмед, групата за модерен танц „Сюрприз". С много аплодисменти бяха посрещнати и изпълненията на румелийски танц от детската фолклорна група „Кадрие Лятифова". A традиционната игра „Зейбек" потопи зрителите сред чудното вълшебство на турските народни танци
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис връчи юбилеен плакет на ръководителя на ансамбъла за турски песни и танци „Кърджали" Юксел Есен по повод 20-годишнината от създаването му. Градоначалникът отбеляза, че с активната си творческа дейност и с многобройните си концертни изяви Ансамбълът е доказал своето водещо място в културния живот на общината и заслужено е спечелил многото си отличия на националните и международни сцени. От името на общината той поздрави присъстващите с големия мюсюлмански празник Курбан Байрам, който започва в четвъртък. „Вярата е основа на живота ни. Тя ни учи на доброта и любов, които да са наши житейско поведения на добронамереност, търпение и следване на истината", заяви инж. Хасан Азис.
Културното средище получи цветя от община Кърджали, Генералното консулство на Турция, Българската социалистическа партия, фирма „Декор стил" и община Крумовград.
Концертът завърши с песента „Целият свят да е празник", която бе изпята на турски език от всички присъстващи.

-----------------------------------------------------------------
Обичате спорта и не пропускате да следите любимците си?
Advertisement
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/10/12 08:42

    Браво на децата! Аферим

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/10/12 08:46

    Най-големият крадец на ДПС - Сейфи Неджиб от Мургово, който е нов гражданин на Кърджали и открадна два апартамента в комплекс Пентагон, беше ли на концерта? Защото любовницата му беше там.
    Байрам идва, циганин мурговски, не изневерявай на жена си. Ще умреш от плюскане на виагра, дембелин. Аптекарката разказва, че вече не си се срамувал като купуваш виагра. Сене гиди сени, пръч такъв.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/10/12 08:55

    Айде сега бил Сейфи или не бил?! Ама как да иде на религилиозен концерт? Сейфи Неджиб е атеист - комунист. Учен е да краде и плячкосва.
    Разходете се до устието на язовир Кърджали, всичко е негово или на роднини, и всичко е заграбено.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/10/12 08:59

    той Сейфито отдавна се зоби с такива хапчета пустия му мерак ще му затрие главата горната

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/10/12 09:08

    А от БСП и СДС имаше ли цветя ,НАЛИ ТЕ СА КОМБИНА

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/10/12 09:33

    Браво и на Юксел! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Санчо Панса24/10/12 10:07

    От ГЕРБ ходят до Турция на мероприятия сигурно и те са присъствали
    Всичко е шменти капели,всички крадат заедно, жалко за раята и българи и турци, всички сме едни заблудени овце
    Токато не въстанем и ги оставим тези крадци голи и боси управия няма да има

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/10/12 10:25

    Браво на Таушанова!!!!
    Областната управителка Таушанова за първи път бойкотира концерта на читалището в знак на протест. Дори не изпрати едно букетче цветя.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/10/12 10:48

    Браво на всички от читалището. Вчера бях на концерта и не разбрах как минаха цели 2 часа, много много ми хареса. Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/10/12 11:07

    Колко ли се е оръсила общината? Да видим за Коледа, Рождество Христово, ще има ли грандиозен концерт, или "културата" в общината работи само за мюзеки...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен24/10/12 13:44

    За Мюзеки естествено!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24/10/12 16:48

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен24/10/12 19:31

    ДО 08.46 ШТОМ СИ ЕРБАП ПИШИ И ИМЕТО

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен24/10/12 23:06

    Ще има за Коледа концерт га цъфнат налъмите то никаква програма нямаше с изпълнител за деня на Кърджали ама за байряма канят чак от Грузия гости да им пеят на чист турски език !!!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен25/10/12 16:33

    Дуета Назар и Нино наистина много, ама много ми харесаха. Успехи! Беше наистина грандиозен концерт.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен26/10/12 20:09

    ТОЯ НИНО И ТОЙ ЛИ Е ГУЩЕР ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.