В Регионалната здравна инспекция в Кърджали се проведе скрининг за измерване на костна плътност. Всички, включили се в него граждани, попълниха и Едноминутния тест на Международната фондация по остеопороза за определяне на личния си риск от заболяването.
Бяха прегледани общо 95 души, като от тях се оказаха с остеопороза 7 и 59 – с остеопения. Останалите 29 от прегледаните са с нормална костна плътност. Всички, които имаха тези медицински показания, бяха консултирани от д-р Димитър Ковачев – председател на Районната колегия на общопрактикуващите лекари и д-р Валентин Колев – специалист по хранене и диететика в РЗИ.
Кампанията „Овладейте фрактурите“ в Кърджали, организирана от Министерството на здравеопазването, Асоциация „Жени без остеопороза”, РЗИ – Кърджали и Районната колегия на БЛС, е под егидата на областния управител на област Кърджали г-жа Иванка Таушанова.
При посещението си в РЗИ днес, тя разговаря с хората и подчерта, че профилактиката е в основата на доброто лично здраве. Г-жа Таушанова разговаря и с д-р Димитър Ковачев, който изрази мнение, че има още какво да се направи по профилактичната дейност в област Кърджали. За това имат дял и общопрактикуващите лекари, които тук са в недостиг.
В разговора си с областния управител г-жа Иванка Таушанова директорът на РЗИ доц.д-р Жени Стайкова подчерта, че данните от провежданите през 2010-2011 година скрининги показват необходимостта от комплексно въздействие за ограничаване на остеопорозния и фрактурен риск, което може да бъде осъществено чрез интегрален мултидисциплинарен подход към проблема, както и с дейности за обучение на три нива – лекари, пациенти и общественост, за постигане на реални резултати в превенцията, преди настъпване на първата фрактура, намаляване инвалидизирането и смъртността от това заболяване.

Съвети за изграждане и поддържане на здравии кости:
• Осигурете си достатъчен калциев прием
• Поддържайте достатъчен прием на витамин Д
• Хранете се балансирано.
• Поддържайте здравословно тегло
• Ежедневно упражнявайте подходяща за възрастта си физическа
активност
• Оценете своя риск
• Избягвайте тютюнопушенето
• Не злоупотребявайте с алкохол
• Приемайте умерени количества сол и кофеин

Независимо от факта, че остеопорозата е широко разпространена и се разраства, добрата информираност и превантивните мерки могат да намалят човешките, социалните и икономическите щети причинени от заболяването.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/10/12 21:52

    На бас, че никой няма да прочете и коментира тази новина!

    ОтговорИзтриване
  2. д-р Гергиев23/10/12 22:11

    Грешите господине,има хора които се интересуват от здравния статус на Кърджалийци.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/10/12 22:13

    Е, аз я прочетох новината и се радвам че все още има такива инициативи, само се съмнявам как ще се изпълняват съветите за предпазване от остеопороза в този беден град! Няма работа - няма здравословно хранене, иначе всички сме запознати.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/10/12 23:03

    Много похвални инициативи за безплатни прегледи, браво на медиците и инициаторите.
    Ето, и аз прочетох новината и я коментирам.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/10/12 23:10

    pak vzimat pari otniakade.tia dvamata na snimkata sa kombina

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/10/12 03:41

    бас фащам че тва не е писано от редакцията

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/10/12 09:05

    Добра инициатива, но до тук. Тези цифри не са достатъчни. Резултати от скрининговото изследване чакаме! И с какво ще помогне г-жа Таушанова на тези болни жени. Само усмивки и снимки не стигат.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/10/12 09:43

    Браво д-р Георгиев радвам че има хора като вас.Аз мисля че по- често трябва да се правят такива прегледи.Имам проблем с глезенната става а тука няма добри специалисти поради тяхна грешка сега страдам.Незнам към кого да се обърна.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/10/12 09:54

    De da ima koi da vi pravi profilaktika na psichikata - v posledno vreme v regiona ima masovo izludyavane i psihyasvane s mestnite medii.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/10/12 12:51

    Ех, Жени, Жени ! Хубава си бе Жени !

    ОтговорИзтриване
  11. д-р Георгиев24/10/12 15:57

    Уважаеми 24/10/12. 09:43, трябва да уточня,че съм хирург и не практикувам професията си в България. Мога да Ви препоръчам да се свържете с някой от следните колеги- доц. Андрей Йотов (ВМА-София),доц.Румен Златев (ВМА-София),доц.Васил Ванов (УНБАЛСМ-Пирогов),проф.д-р Павел Ставрев и д-р Матхи Дамянов (УМБАЛ Свети Георги-Пловдив),д-р Симидчиев (МЦ Тримонциум-Пловдив). Сигурен съм,че Вашият проблем ще бъде решен. Надявам се,да съм бил полезен.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24/10/12 21:42

    д-р Георгиев,признавам си,че не ми стана приятно ,когато разбрах,че не практикувате професията си в България.Защото предполагам,че сте много добър специалист.Освен това Вие сте голям Човек.
    Бъдете жив и здрав!Няма значение къде се намирате,хубавото е ,че има хора като Вас!С голямо желание чета коментарите Ви и си казвам, това е!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен24/10/12 22:18

    Д-р Ковачев, не е председател на никаква районна колегия на общопрактикуващите лекари, защото няма такава, а също не е такъв и на сдружението на общопрактикуващите лекари, което се е саморазпаднало, и няма доблеста да си го признае и когато прави нещо да го прави само от свое име.

    ОтговорИзтриване
  14. д-р Георгиев24/10/12 22:50

    Уважаеми 21:42,не мисля,че заслужавам тези комплименти. Благодаря Ви,за високата оценка на скромната ми особа. Оценката могат да дадат само моите пациенти. Желая Ви много здраве,на Вас и семейството Ви. Моите най-искрени почитания. Искам да внеса корекция на предишния ми коментар. Неясно защо имената на колегите доц.Васил Цанов и д-р Петър Дамянов са записани като Васил Ванов и Матхи Дамянов. Моля за извинение за грешката,независимо от това кой я е допуснал.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.