Община Ардино се побратимява с турския град Каймаклъ от област Невшехир. В петък кметовете на двете общини Ресми Мурад и Халит Елма поставиха подписите си върху протокол за сътрудничество. Това стана по време на посещението на ардинския градоначалник в южната ни съседка Турция. В най-близко време двете страни ще изготвят и подпишат официален договор за побратимяване. Това ще бъде четвъртият побратим на град Ардино, след сключени договори с Нилюфер от Бурса и Картал от Истанбул, както и Висса от Гърция.
Кметът на Каймаклъ Халит Елма е заявил, че бъдещото сътрудничество ще допринесе за укрепването на приятелските връзки между жителите на двете общини. Ще даде възможност на  хората да се запознаят с културата, традициите и обичаите им. Той подчертал още, че ще положат усилия за взаимодействие в областта на икономиката, бизнеса, социалните дейности, образованието, туризма, спорта.
Ресми Мурад споделил, че е много щастлив от факта, че ще установят мост на „братството" между двете общини и сърдечно благодарил на домакините за гостоприемството им.
Община Каймаклъ се намира в района на Централна Анадола, на 20 км от главния град в Кападокия - Невшехир. В нея живеят над 7 000 души. Каймаклъ е град, чиято история датира от 3000 г. преди новата ера. Гръцкото му название е Енегюп.
Известен е с едноименния подземния скален древен град , който се намира край града. Като туристическа дестинация е отворен през 1964 г. Каймаклъ има 5 нива надолу в Земята. Смята се, че е бил свързан и с останалите подземни градове в района като в него са живяли 5 хил. души. Тунелите са малки, дълги и тесни, с множество стай, където са се живеели местните в града. Това е най-големият подземен град в района.
Гюнер ШЮКРИ
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/10/12 15:22

    То е ясно че ще се побратими със турски град затова този регион е толкова изостанал и беден.Всички гледат към Европа и се побратимяват със европейски градове а тука в Кърджалийско към Анадола.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/10/12 16:15

    Нищо ново под слънцето.Щеше да бъде изненада ако се бяха побратимили с германска община например,а с турска е нещо,което няма да впечатли никого.

    ОтговорИзтриване
  3. ИМЕНИТ ПИСАТЕЛ;)8/10/12 06:54

    НИщо че Гьрция е по-близо,те нали си знаят че... "кьм анадола с прогрес" :о) К'во да праиш братче,фанатизма и слепотата са лошо нещо!...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/10/12 09:04

    Общински турист, за сметка на данъкоплатеца семейно със служебна кола и командировка.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.