Изпълнителното бюро на БСП остро осъди отказа на съветниците от ДПС в Кърджали да удостоят със званието „почетен гражданин" освободителя на града генерал Васил Делов, съобщиха от пресцентъра на социалистите. Според левицата това е провокация, която не се вписва в демократичните норми на съвременна България. „С гласуването си и неприемането на предложението на Инициативния комитет на тържествената сесия на 21 октомври е налице скандално и провокативно поведение на групата съветници от ДПС в Общинския съвет на Кърджали. Това е поведение, срещу което остро възразяваме и което силно се надяваме, че не се подкрепя и толерира от централното ръководство на ДПС", каза говорителят на левицата Ангел Найденов. Според социалистите отказът да се подкрепи предложението за удостояване на ген. Делов със званието „почетен гражданин на Кърджали" е отказ, за който няма разумно и обосновано обяснение, след като първоначално идеята е единодушно подкрепена от всички партии в града и от Инициативен комитет, оглавяван от кмета на Хасан Азис. „Не може местните ръководители на ДПС да не са си давали сметка за ефекта от подобен отказ и от подмяната и посегателството спрямо историческите факти и заслугите на ген. Делов, с чието име е свързано освобождението на Кърджали и на Източните Родопи. Остава впечатлението, че съзнателно са търсени политическото противопоставяне и напрежението с етнически привкус", допълни Найденов. Темата за скандала навръх 100-годишния юбилей на Кърджали беше основна точка на проведеното в столицата заседание на Изпълнителното бюро. На него стана ясно, че БСП не приема истеризирането на този скандал и превръщането му в средство за партийна надпревара по пистата на крайния популизъм и агресивния национализъм. „Не можем да оставаме безучастни, когато се накърнява националното ни достойнство или когато се правят опити да се проблематизират исторически събития с държавотворно значение за България, но и не бива да изпадаме в плен на политически крайности. Призоваваме за повече премереност и политическа култура и още веднъж напомняме, че заиграването с етническата карта, от която и да е страна, е опасна игра", се казва в изявление на говорителя на левицата. БСП настоява веднага Министерският съвет да излезе с предложение, а Президентът на Република България да издаде указ за удостояването на ген. Васил Делов, посмъртно, с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина първа степен с мечове". Предложението на социалистите е това да стане без протакане, без допълнителни подписки и политически условности, допълниха от пресцентъра.

 

 

 

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

30 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/10/12 16:02

    Кои сте вие да разпореждате на Празидента? И това доживяхме - партия да нарежда на Президента на държавата какво да направи! Потрес!

    ОтговорИзтриване
  2. Санчо Панса23/10/12 16:09

    БСП какво се правят на ощипана мома, малко ли пари гушнаха от ДПС а сега се правят на светци ,и къде е мнението на СДС Кърджали или няма такова
    БСП+СДС+ДПС-е равно на БКП

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/10/12 16:18

    Никой не е против Президента да награди ген.Делов като окупатор а не като освободител на Кърджали.При този лучай Президента също трябва да награди и жертвите на ген. Делов в Кърджалийско. ТЕМИДА

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/10/12 16:28

    Гадни комуняги никога не са съгласни! Щото не са се сетили за това!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/10/12 16:35

    K.I.A

    Za knigata na Makkarti:



    Тази книга на Маккарти не съм я чел..Обаче съм чел "Османската Империя"..Два тома и дадох на един 120-ДМ в далечната 1994год..

    Маккарти е педант.След всяко израчение посочва източника си на информация..

    Цифри факти,факти цифри..

    Той е ДЕМОГРАФ и на тази основа си прави тезовете и синтезите си и накрая заключенията си..

    Обаче винаги използва Философският логус за разлика от историчари к'ат Б.Димитров..

    Не знам защо Ахмед Юсеин е посочил точно този за източник за събитията по онова време..

    Има достатъчно Български Военни-историци със същите твърдения за "геройствата"..

    Нима аз вместо да цитирам Български автори неможех да цитирам Лео Троцки или Френски журналисти?

    Не!?

    Защо?

    Защото всички които не познават народо-психологията на Балканите са чужди на манталитета им..

    Пример:

    Английският Джентълмън журналист който описва Баташкото клане даже не е слизал от файтона си когато

    е разпитвал потърпевшите..За да не си цапа обувките и за да не му мирише на чесън и овнешко!?

    Това не го измислям аз,а го пише З.Стоянов в Записките си..

    Маккарти не е живял в онази епоха.Разбира се фактите които той изтъква са достоверни..

    Обаче той пише,че всички са клали..

    Това е нормално по време на война..

    Обаче за да не бъркаме Калофер с Калифорния въпроса беше за Делев..

    Каква е неговата роля?Личността му да ли е приемлива за всички най-бедни аборигени на ЕС?

    До колко неговата доминация ще допронесе за обединението и етническата толерантност в Кърджали?

    Дали смърта на хилядите Турци или стотиците Помаци обесени защото не са приели Християнството

    не е провокация към Другите живеещи в Общината..

    Нима не е МОБИНГ над Турците и Помаците напомнянето на всеки час "Топчето пукна" чрез радио

    точката над Милицията?

    Нито в България нито в Европа няма такъв Мобинг..

    Това е все едно на всеки час в Българската махала да се пускат на високи децибели "Марша на Осман

    Паша"

    България е член на ЕС..И затова Европейските норми на поведение трябва да бъдат модел за взаимотношения..

    Както има сключено спорузумение между Франция и Германия такова трябва да има в Кърджали..

    Тоест никой да няма право да използва Националистическите чувства на индивида..

    Впрочем такива текстове има в Наказаталният Закон,но кой ти гледа законите...

    ***

    Един нишан за Патротарите от двете страни!!!

    Разучете Английският Джентълмен описващ Баташкото клане с коя си лягал вечер? :-)

    Същото се отнася за Маккарти .. :-)

    Става въпрос за Официалните им...-)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/10/12 16:54

    Президентът е човек с характер а не будала като Вас

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/10/12 17:16

    Ако сте умни, сега е времето да свалите турците поне за два мандата. Зависи от вас, колко ще са. Те сами ви предлагат кметския стол в момента и треперят по кабинетите си в момента. Какъв трябва да си, че да не го видиш?
    На вниманието на ГЕРБ:
    Вашия кандидат не бива да е Илия Илиев, защото пак ще загубите. Както предадохте Кърджали на последните избори.
    Ако сега не се обедините НИКОГА няма да видите кметско место с българин. Натрийте им носовете. Много от турското население ще гласува против ДПС. Само трябва да се започне от някъде. Която партия започне първа, те ще е с кмет.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/10/12 17:44

    V Kardcali niamali drugi problemi che po sial den delov ta delov to goliamo delo stana za kardcali naroda mizeruva na nikoy ne mu puka Prezidenta da izdade niakaiv ukaz da se napravi neshto za bezrabotitsata be umnitsi!!! I ako stane pochiten grajdanin kakvo ste se promeni ili ako ne stane pak kakvo ste se promeni i zashto do sega ne sa go napravili pochiten grajdanin ili sega mu dosal reda:) prost narod prosta natsia gubiat si vremeto samo s izmislitsi:)

    ОтговорИзтриване
  9. бесен23/10/12 17:57

    Ега ти нахалниците - кои сте вие да разпореждате на Президента на държавата? Та точно вие от БКП-БСП сте виновни за днешното самочувствие и нагло поведение на тези турски съветници!
    Точно вие създадохте ДПС, откъдето тръгнаха всички подобни проблеми като този. Точно вие въведхте двойното гражданство на турците, които трайно заживяха в Турция С този статут и превилегия се ползват и всички изселници от далечни предишни периоди. Къде в света има хора с по две етнически различни имена и с два вида лични документи? Как може да се допуска Хасан по международен паспорт да идва от Турция в България и тук да си вади лична карта, според която е Иван примерно. Къде го има това? И защо ще бъде съдена България за геноцид срещу турците като те извлекоха най-голямата лична полза от така наречения "възродителен процес" и всъщност нямат очевидно нищо против него? Откъде накъде ще се иска в училище да се изучава майчиният им турски език в повече часове от българския език? Защо българските учители допускат ученици, неможещи и незнаещи едно правилно изречение да съставят на български да преминават в по-горен клас? Докога ние българите ще се чувстваме длъжни да бъдем внимателни и толерантни, а турците - не? Защо се допуска в институции, училища, магазини да се разговаря на турски език в присъствието на българи и в България? И все под предтекст, че не знаят български език дори 18-20-годишните турци. Аз, който не разбирам турски, а и не съм длъжен, мога да си помисля, че ме обиждат или говорят срещу държавата и народа ми. Турция умее да защитава държавните си интереси, а ние винаги сме с подвита опашка и вървим след събитията. Ето защо смятам, че този път "чудото" не трябва да бъде за 3 дни, както обикновено, а да се вземат решения и мерки в защита на българската държавност и особено на гражданите в смесените райони. Орденът няма да промени нищо, а вие от БСП сте последните, които имате право да давате съвети, защото още на следващите избори отново ще бъдете в коалиция точно с ДПС!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/10/12 18:47

    Делов сложи началото на война, аз не искам терорист за почетен гражданин и не съм само аз, почнете с войната и този път никои няма да Ви помогне :-))))

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен23/10/12 19:17

    Kой си пък ти, бе и кой те пита искаш или не искаш, резняк мръсен!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен23/10/12 19:30

    23/10/12 18:47, абе гнидо анонимна. Що не си напишеш заглавието? Щото те е шубе, стига ти само да драскаш анонимно? Кой знае, какъв си гол задник недохранен, ама си седнал да се правиш на велик турчин. Между другото забелязала съм колкото по-малко турска кръв имат толкова повече са с комплекси разни миллети дошли подир аскера да им подковават конете и да им чистят шатрите.

    ОтговорИзтриване
  13. Дон Кихот23/10/12 19:42

    Опасна игра започна,драги 16,35 K.I.A. За Маккарти мога да ти кажа,че който дава парите,той поръчва музиката. Преподавал в Близкоисточен технически университет ( Турция ),член-кореспондент на Турското историческо дружество,доктор в университета Демирел и Ататюрк както и на Босфорски университет,орден за заслуги към Турция. Тук,драги,има толкова безпристрастност,че направо загубих думи. Като се пренебрегва Джанюариъс Макгахан,д-р Карл Шнайдер,Албен Розе и т.н.,да беше всел поне в предвид американския консул по това време Юджийн Скайлер,протестантския мисионер Джеймс Кларк,или поне Уолтър Беринг. Тези,и други,поне са съвременници на събитията и са видяли всичко с очите си. И драги,ако прочетеш внимателно,миризмата не е била на чесън и овнешко,а на разлагаща се плът. Ти какво предлагаш-да издигнем паметник на Ахмед ага Барутанлията,лично повишен от султана,след тези събития? Искам да ти кажа и още нещо-между горещата вода и парата има само един градус разлика. Надявам се,че си ме разбрал. Желая ти спокойна вечер.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен23/10/12 20:20

    към 18:47
    Обърни се към омбудсмана! А ако такъв не се избере, щото 22 гласа от ДПС в ОбС не правят 28, каквото е изискването, питай Раиф и Расим!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен23/10/12 20:25

    Аз също не искам терорист да решава вместо мен и да казва че говори от мое име.И да се изкарва репресиран.Взривява влакове, а после бил репресиран.Защо се редите за български лични карти?!?!Всеки ден идвате и оревавате орталъка че сте били "репресирани".Кой ви иска тук?Паспорт с турско име и гражданство - идвате тук и изкарвате БГ лична карта защото с нея можете да пътувате свободно из Европа.Толкова съм отвратен от такива хора, че са ми безразлични вече - изменкяри!!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен23/10/12 20:57

    GERB popadna v klopkata na rasistite,na koy mu beshe nujno da otvori 100 god rana,zatova dogodina na izborite shte polu4i edin golqm vmesto glas ot turcite,jalko bqhme im povqrvali 4e te ne sa rasisti no uvi na balgarin vqra da nqmash,pak shte trqbva da glasuvame za DPS

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен23/10/12 21:07

    Народа гладува а управляващите се занимават с глупости,народа него интересува такива маловажни спорове.Намерете начин да им дигнете доходите в гр. Кърджали!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен23/10/12 21:12

    ето една тъпня "Искам да ти кажа и още нещо-между горещата вода и парата има само един градус разлика. Надявам се,че си ме разбрал. Желая ти спокойна вечер." чиста заплаха за Етническите малцинства в случая Турците.... Нахъсани са някои хора гледам, за какво ли питам? Кажете си го директно КАКВО ИСКАТЕ ДА СЕ РЕЖАТ ТОПКИ ЛИ :-))))? Не ми пука нито за делов нито за Вас нито за мръсните политици.... ЖИВОТА НИ Е СКАПАН И ВСЕКИ ПРОБЛЕМ Е ЗАЛИТАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА ВНИМАНИЕТО НА ЧОВЕКА ОТ ТОВА, ЧЕ ЩЕ УМИРАМЕ ОТ ГЛАД ПРЕЗ ЗИМАТА. АРЕ СИ ГО НАПРАВЕТЕ ДЕЛОВ БОГ СЕГА, ИДИОТИ....

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен23/10/12 22:14

    Аз съм помак, ама "Топчето пукна" изобщо не ми пречи. Даже се чувствам горд като чуя революционна песен, защото съзнанието ми е българско

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен23/10/12 22:51

    Zashto toya general ne sa go napravili pochiten grajdanin pez komunizma ako e zaslujaval tova komunistite togava daje stiaha da dadat imeto mu na grada niamashe sega da e kardjali a shte se da e Delovgrad :)ako e zaslujaval mng ste go nakarali choveka da chaka 100gd e to biva biva chakane ama 100 gd :)napravete niakoy jiv chovek pochiten grajdanin pone da se naradva na tova .....

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен23/10/12 23:02

    22:51
    ти Бе ако си българин пиши на български,ако не си се скрий в неграмотната си дупка.

    ОтговорИзтриване
  22. Дон Кихот23/10/12 23:32

    Стига се вкарвай в разни филми 21:12. Исках да кажа,че заиграването с етносите е опасна игра. Да не би да искаш да се изтрепем заради разни малоумници. Политиците те вкарват в нова предизборна игра . Ще се вържеш ли?

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен24/10/12 05:30

    Къде е ДАНС,свършете си работата за което получавате пари и пенсии!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен24/10/12 09:01

    КЪМ 19:17 ПУСНИ ЖЕНАТИ НА РЕЗНЯКА И ЩЕ СЕ ОТКАЖЕ ОТ БОКЛУК КАТО ТЕБЕ.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен24/10/12 09:06

    НЕ МИ ПУКА / 20:20/

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен24/10/12 09:47

    Всички предложения на ДПС в този общински съвет са станали решения с гласовете и на БСП.
    Дискутирайте по същество.
    И в крайна сметка не обръщайте всичко на партизанлък, времето на "партизан за бой се стяга....." безвъзвратно отмина.
    А в момента ГЕРБ активно навлиза в изселническите организации.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен24/10/12 11:23

    do 23:02
    Nemoje da chetesh li be negramoten?Vij koy e negramoten sega idi se kriv na maykasi v dupkata!!!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен24/10/12 14:02


    Анонимен каза...
    23/10/12 22:51

    Zashto toya general ne sa go napravili pochiten grajdanin pez komunizma ako e zaslujaval tova komunistite ....
    Умник, те за това комунистите почнаха да сменят имената, щото заслужавате!!!!

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен24/10/12 14:07

    ЕДНА РАЗУМНА И БЪРЗА РЕАКЦИЯ НА БСП!ЗАЩО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ МЪЛЧИ?

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен24/10/12 16:49

    do/14:02
    Vij prostako kakvo ste ti kaja vie kato ste bili 500 godini pod tursko rodbstvo da neste go zaslujavali?!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.