О Т К Р И Т О    П И С М О

до г-н Бойко Борисов – министър-председател на Република България


Уважаеми господин Борисов,

Вчера, 24 октомври 2012 г., на брифинг в Министерски съвет заявихте дословно: "БСП и ДПС са довели болницата в Девин до фалит.", както и "БСП и ДПС са безчинствали в тази област". Тежки думи и откровена лъжа.
Поради обстоятелството, че свободата, с която боравите с фактите, не познава граници, се налага да Ви припомня три факта :
Първо, БСП не е участвала в управлението на местно ниво в Девин в периода от 1999 до 2011 г. ;
Второ, вашият кандидат на ГЕРБ за кмет на Община Девин на последните местни избори, беше такъв в периода от 1999 до 2007 г. и има пряка отговорност за състоянието на общинската болница в Девин ;
Трето, болницата в Девин спря своята дейност при Вашето управление, което очевидно има връзка с ангажиментите на правителството към общинското здравеопазване.
Факт е, че главната причина за спиране на дейността на МБАЛ-Девин е в лошото управление на болницата. Допълнителните причини, обаче, които ускориха процеса на колабиране на дейността са две:
Първата, въведените от Вашето правителство по високи нива на компетентност за клиничните пътеки, което доведе до ограничаване на броя на клиничните пътеки в общинските болници и намаляване на техните приходи.
Втората, след 2009 г. се преустанови предоставянето на специалната субсидия, предвидена в Закона за лечебните заведения, за отдалечените болници в планинските райони на страната.
Факт е, че не само общинската болница в Девин има финансови проблеми.
Факт са конституционните права на всеки български гражданин да има достъп до болнична помощ. И то бърз и евтин достъп.

Вие ни обвинявате, че организираме и мотивираме хората да протестират. Аз мисля, че хората в Родопите, както и всички останали наши съграждани, имат право на здраве и живот. И това е основната причина те да имат своите справедливи искания към Вас. Не търсете лесното обяснение в политическото противопоставяне. Само, че ние с Вас, независимо от различията си имаме общ ангажимент – да осигурим болнична помощ на хората и да не допускаме повече смъртни случай в България, заради това, че наблизо няма болница.
Какво е решението на казуса в Девин?
Никой не иска и не поставя условието държавата да плати безвъзмездно натрупаните задължения на МБАЛ-Девин. Без необходимия финансов ресурс, обаче няма да се възстанови болницата в Девин. Затова са необходими следните прости и ясни стъпки :

1. Осигуряване на необходимия финансов ресурс от около 2 милиона лева, в един от следните три варианта:

а/ предоставяне на мажоритарен пакет от акциите на МБАЛ-Девин ЕАД, примерно 51 % или повече процента в собственост на държавата срещу 2 милиона лева - не влияе на разходната част на консолидирания държавен бюджет;

б/ предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи на Община Девин в размер на 2 милиона лева за конкретни обекти, която временно да бъде ползвана за рестартиране на дейността на МБАЛ-Девин, а в рамките на настоящия мандат на местните органи за самоуправление до 2015 г. бъде възстановена със собствени средства на общината и обектите да бъдат изпълнени – отчита се като разход по консолидирания държавен бюджет;

в/ предоставяне на временен безлихвен заем на община Девин в размер на 2 милиона лева - не влияе на разходната част на консолидирания държавен бюджет;

2. Промяна в методиката за определяне на нивата на компетентност на болниците за да се гарантира финансова устойчивост

Необходима е промяна в изискваните нива за компетентност, като се отчита спецификата на отдалечени болници и болници в планински райони за да може да се гарантира, че те ще получат правото да имат необходимите им отделения (в случая 4 – хирургично, вътрешно, неврологично и педиатрично).

3. Възстановяване на практиката за предоставяне на целева годишна субсидия за отдалечените болници и болниците в планински райони на основание Закона за лечебните заведения

Необходимо е да се отрази в Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 година, в разходите на Министерството на здравеопазването.

В пакет 3-те мерки по решенията са в състояние да направят възможно възстановяване на дейността на болницата и да има контрол от страна на държавата върху нейната дейност.


Уважаеми господин Борисов,

Това е решението на казуса в Девин. Държавата има необходимите ресурси да го реши справедливо. Вие сте на ход.





Димчо Михалевски
народен представител от 22-ри
Смолянски избирателен район
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

31 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/10/12 14:21

    Много достойно поведение и много държавническо мислене. Подкрепяме те г-н Михалевски.

    ОтговорИзтриване
  2. ДИМЧО С ТЕБ СМЕ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/10/12 14:51

    Г-н Михалевски и ти беше кмет на община Кърджали по времето на СДС. По ваше предложение направихте шефа на Булфанко почетен гражданин на Кърджали. Сега и Смолянска област омърсяваш.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен25/10/12 14:52

    Димчо как направи вилата в Маслиново.Имаше толкова кредите,беше със запорирана заплата.Как се оправи

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/10/12 14:52

    Хитър си Димчо покрай Борисов търсиш слава.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/10/12 15:05

    нека един бивш ГЕРБер да ви каже голата истина:
    Димчо може да намери слава и да стане по-известен от Борисов, и то много скоро, до изборите останаха няколко месеца. Ама Бойко Борисов няма как да стане по-умен от Димчо Михалевски. Точка.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/10/12 15:27

    Гръцкия собственик на Булфанко който окраде и унижи толкова хора беше личен приятел на Димчо.Покрай него Димчо доста парички направи

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/10/12 15:30

    И по този въпрос не пропусна да се изкаже!
    Димчо, винаги си на ход, но .. в говоренето.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/10/12 15:34

    до 15:05...ха.ха.ха...изсмяла се камилата на развален български...Димчо ага по известен от Борисов, да не би да става областен координатор на ДуПеСе е Кърджали та да влезе пак в парламента, че вече няма от коя област да се кандидатира за депутат?

    ОтговорИзтриване
  10. Марин25/10/12 15:38

    г-н Михалевски идете да събирате еколозите от ДПС и БСП в Крумовград да протестирате против откриването на нови работни места и да огледате местата къде може да се врътне някое водно огледалце но поканете и Хасан Азис, така ще стане по лесно. Не се занимавайте с глупости.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен25/10/12 15:54

    До 15.05 Невероятно точно и премерено казано ! Поздравления за прекрасната констатация ! Б.Б. Никога няма да достигне нивото на компетентност на Димчо Михалевски, поради простата причина, че няма неговите знания, умения и потенциал.
    от един безпартиен.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен25/10/12 15:56

    Димчо Брюксел никога не си е позволява да прави лични забележки към лица но твоето име е упомената в доклад така,че се моли Бойко да не направи този доклад обществено достояние.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен25/10/12 15:56

    Димчо предаде Багдасара.Сега се чуди къде да стъпне.Беше в Плевен заедно с Румен Петков, но Първанов не спечели и сега метани на Станишев.Димчо Димчо Димчо пак трябва да правиш гимнастики. Вземи съвет от твоя приятел Янчо Костадинов и Пламен Иванов, пък може и Радка Петрова.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен25/10/12 16:31

    Дръжте Димчо за мад........рите.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен25/10/12 16:50

    Към 16;31.моят съвет е,не за мад.рите,а мааалко по нагоре!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен25/10/12 17:36

    Dimcho bravo dano Boiko da uspee da go prochete!!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен25/10/12 17:49

    Димчо ,гордеем се с теб!!!Браво за това точно,компетентно изложение по темата!Хората искат да знаят истината!Стига вече със шикалкавения,като на днешните управници!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен25/10/12 17:55

    Аз бих гласувал за БСП и най-вече заради местните им кадърни политици!Каквото и да пишете по техен адрес народа вижда и оценя!Омръзна ми от некадърни,,нискограмотни, но силно амбициозни гербери!

    ОтговорИзтриване
  19. Димчо Михалевски25/10/12 18:34

    Не мога да Ви разбера от къде събирате толкова енергия за злобата, която изливате. Направете нещо по-полезно и за Вас и за другите. Така мисля, че се живее по-просто и спокойно:)

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен25/10/12 18:58

    Тоя плужек, е компетентен по всичко. Няма да има доктори и ще остане страната без тях, защото всички от 15г. плюят по тях. Доктор може да стане кмет но нито Димчо нито Хасанчо могат станат доктори. Тепърва се започва с тотална липса на лекари и сестри.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен25/10/12 18:59

    Писмо до Фидел Кастро - Димчо Михалевски
    Писмо до Путин - Димчо Михалевски
    Писма до покойните Тодор Живков, Николай Чаушеску, Енвер Ходжа, Ким Ир Сен - Димчо Михалевски и т.н. до всички знайни и незнайни комунисти - манитулатори.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен25/10/12 19:00

    tozi bokluk mihalevski

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен25/10/12 19:07

    Тоз хайдук Димчо и срама няма. Взе да се заяжда и хората от форума. Срийсе някъде ,бе маскара. И си припомняй за вълнените чорапи от Славейно.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен25/10/12 19:59

    Димчо е сто пъти по-умен и можещ от премиера. Това че е бесепар не го прави нито глупак, нито некадърник. А вие, които действате първосигнално и сигурно дори не сте прочели написаното от Димчо, наистина си заслужавате съдбата - да ви управлява и тормози един пожарникар, който е самовлюбен диктатор. Един ден децата ви ще ви сочат с пръст и ще ви дирят сметка за това!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен25/10/12 20:43

    Само така Димчо ! Смело и с много истина ! Днес е Байрам а утре е Димитров ден ! Да ти се слави името и да си жив и здрав 100години !Смели ,знаещи и можещи няма от какво да се страхуват! Със теб сме всички смело напред !Само БСП ! Цветарчетата " квичат от злоба"! Продължавай само в този дух!

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен25/10/12 21:03

    До 25/10/12 19:59
    Що, Димчо не се ли притеснява, че и него ще сочат с пръст децата. Или казваш, дреме му на откраднатите милиони.
    Няма по дебелокоже нахално същество от него, няма

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен25/10/12 22:40

    така е когато тоя не е на мястото си в едни пижамки ХХL и емблема от Сливенския или Пазарджишкия... което доказва, че предизборните лозунги на ГЕРБ са си били кьор фишек... само от водното огледало тия червено де(пе)сар-ски "бизнесмени" си заредиха фирмите за още 45 години напред с мангизи, които Борисов ще изплати като правоприемник на договорите за грабеж!!!

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен26/10/12 00:36

    Tova sa samo KLEVETI NISHTO POVECHEEE

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен26/10/12 08:58

    Димчо....момче лъжливо и крадливо.срам нямаш ли бе? голям ментак си)))

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен26/10/12 10:20

    Михалевски май прекали със собствения си PR. Толкова го е страх, че ще му отнемат любимите играчки-кокалчето и властта-че почна да се изпуска за щяло и нещяло.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен26/10/12 17:12

    Толкова завист и злоба към Димчо Михалевски,че чак муцуните са ви изкривени.Завиждат му некадърните,глупаците,които сто години след него да живеят пак не могат да му стигнат нивото.Умните хора го харесват и могат да преценят и да оценят колко подготвен човек е.Де да имаше повече като него в парламента.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.