Икономиката в Кърджали е на незадоволително ниво, обявиха от Института по пазарна икономика. Експертите анализират резултатите от изследването „Регионални профили – показатели за развитие".
Анализът представя социално-икономическото състояние и развитие на областите в България към края на 2011 г. и тяхното развитие от 2001 г. насам въз основа на 57 индикатора, обединени в осем категории – икономика, инфраструктура, бизнес среда, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда.
За не повече от 3-4 области в България може да се констатира, че са в относително добро състояние и с не така ясно изразени негативни тенденции на развитие, е едно от заключенията на доклада. Единствените области с положителен прираст, тоест повече хора се преселват в тази област, отколкото да я напускат, са София, Варна и Бургас. Столицата на България е най-богатата област със стандарт на живот в пъти по-висок от другите региони.
Докато в по-голямата част от областите заетостта продължава да се свива и през 2010-2011 г., в 8 от тях – Кърджали, Благоевград, Велико Tърново, Враца, Перник, Търговище, Шумен и Ямбол тя започва да се възстановява през м.г. и бележи лек ръст.
В Източните Родопи икономиката е на незадоволително ниво, отчита изследването. По-зле от нас са Шумен, Разград и Видин.
Брутният вътрешен продукт на човек в област Кърджали за предната година е бил 5076 лева.
Към края на 2011 г. изплатените европейски средства по оперативните програми към 7-те общински администрации в областта са малко над 31 млн. лв., което, съотнесено към броя на населението, е високо спрямо другите области. Преките чуждестранни инвестиции са сравнително малко, като съотнесени на човек от населението, са сходни на тези в Шумен и Ямбол.
Местните данъци и такси в местните общини са около средните за страната – единствено таксите върху битовите отпадъци са отчетливо по-високи спрямо повечето други области. В самия град Кърджали местните данъци са сравнително ниски спрямо другите областни центрове.
Възприятието на бизнеса за корупция в областта е сравнително добро, тъй като показва по-ниско ниво на корупцията спрямо средните стойности за страната. Нерегламентираните плащания се случват рядко и то най-често при обществените поръчки. Тези възприятия се прокрадват и при оценката на работата и взаимодействието с местните власти – отново по-скоро положителна оценка.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/11/12 16:42

    Това ни се пада.Идеално управление на общината.Радваме се на паркове, пазари и какво ли не, но сме гладни.Това ни се пада.

    ОтговорИзтриване
  2. Защо се оплакваш анонимен от 16:42,електората от селата вода няма за пиене!!!Ти за глад говориш!
    Важен е проспаритета на ДПС депутатите!Нашите депутати,пък това,че са гладни....?Ама те така са си свикнали.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/11/12 17:53

    редакцията да си сверят часовникап- сега показва 15:53

    ОтговорИзтриване
  4. наистина таксите за битови отпадаци са най-високи при нас,но кьде отиват тия пари при положение,че градьт ни е адски мрьсен-в кой джоб влизат...??.този кмет окончателно ни умори с тези високи даньци...

    ОтговорИзтриване
  5. Дон Кихот11/11/12 20:18

    Усвояването на средства по оперативните програми е над средното за страната. И въпреки това на едно от последните места по доходи. Тук нещо не е наред. Дано само аз мисля така. Нерегламентирани плащания само при обществени поръчки и добро взаимодействие между местната власт и бизнеса. Мир и любов! И ниско заплащане....

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.