Българският народ се прости със своя патриарх Дядо Максим. Хиляди миряни отдадоха последна почит на духовния водач на Българската православна църква.
Тленните останки на българския патриарх Максим бяха внесени в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в 7.30 ч. тази сутрин. Те бяха положени в центъра на храма, а около тях се подредиха четирима представители на Националната гвардейска част. Гвардейци отдават чест и пред храм-паметника "Св. Ал. Невски".
В храма, за да отдадат последна почит на патриарх Максим, пристигнаха Вселенският патриарх Вартоломей, поместни православни делегации от Русия, Румъния, Грузия, Сърбия, Полша, Чехия, Албания, както и много архиереи, епископи, клирици.
Под звуците на траурни камбани в храм-паметника "Свети Александър Невски" беше отслужена заупокойна Света Литургия от Великотърновския митрополит Григорий. В заупокойната Света Литургия имаше специална ектения, в която имаше специално прошение за починалия Блаженопочивш патриарх Максим. Духовници внесоха в храма венец, на който пише: Патриарх Максим вечна памет. Сълзи се стичат по лицата на повечето духовници и миряни.
Вселенският патриарх Вартоломей отново се поклони пред тленните останки на водача на Българската православна църква. Той благослови патриарх Максим, като го прекръсти. Бялото було, символ на патриаршеската власт, бе поставено в източната страна на ковчега. Всички архиереи бяха застанали около ковчега на Негово Светейшество патриарх Максим.
След заупокойната Света Литургия започна опелото, което се води от Вселенския патриарх. Тленните останки на патриарх Максим бяха покрити с плащеницата му. Опелото се състои в две части - моли се Бог да даде мир на душата на покойния и прошка на греховете му.
Днес плачем за нашия патриарх, защото го обичаме. Обичаме го, както се обича мъдър и грижовен баща. Обичаме го, както обичаме България, без показност, но искрено. Това заяви по време на опелото Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.
"Защото изпращаме не кой да е, а най-достойният, изпращаме човекът, който се превърна в траен критерий за почтеност, морал и достойнство. Когато сме се питали къде е примерът, кои са ценностите, които трябва да следваме в днешния объркан свят, примерът беше пред очите ни. Ето го примерът, ето ги ценностите, ето го човекът", заяви митрополит Николай, посочвайки Негово Светейшество Благопочившия патриарх Максим.
"Той не даваше ухо на интриги и клевети, не се поддаде на комунизма. Той слушаше единствено и само Господ Иисус Христос, молеше се и ни прощаваше. Прощаваше ни и се молеше. Молеше се на Иисус Христос и на Света Богородица, и на всички светии да пазят Българската православна църква. И те я запазиха благодарение на него, заради това, че той беше истински духовен пастир, истински грижовен отец, истински духовен българин", каза митрополит Николай.
"Максим Патриарх Български преведе църквата през всички изпитания. В този миг застанал пред лика на Господа, Негово Светейшество ако не беше толкова смирен, колкото е, има пълното право да каже: С добрия подвиг се подвизах, пътят свърших, вярата опазих", посочи още той.
Ковчегът с тленните останки на пастира на българските православни християни беше изнесен от катедралния храм. Висши духовници носеха ковчега с тялото на патриарха. Той беше положен в катафалка. Пред храма бяха се събрали и стотици миряни. Патриархът ще бъде погребан в Троянския манастир.
Българският патриарх Максим почина на 98-годишна възраст на 6 ноември рано сутринта в болница Лозенец. Той беше там на лечение повече от месец. Патриархът е починал от сърдечна недостатъчност. Негово Светейшество патриарх Максим беше начело на Българската православна църква 41 години /1971-2012/. Той е най-дълго управлявалият БПЦ патриарх.
Хиляди се поклониха в храма "Света Неделя" в София пред тленните останки на патриарх Максим в четвъртък, а думите на уважение към личността на патриарха едва ли могат да бъдат събрани в един текст. Всички отбелязваха ролята му на стожер на православната ни църква, превел я през сложни времена. Днешният 9 ноември е обявен за Ден на национален траур. /БГНЕС
 
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим беше погребан в църквата „Света Богородица” на Троянската света обител. Гробът на българския патриарх е в непосредствена близост до чудотворната икона на Света Богородица. Отслужено беше опело, като церемонията се водеше от Негово Високо Преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, който е временен наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. мир на праха му,дано да го наследи някой,който е чист като него-ПОКЛОН!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен9/11/12 20:24

    Бог да прости патриарх Максим, той крепеше силна БПЦ, дано наследникът му продължи неговото дело!

    ОтговорИзтриване
  3. х.х.х.9/11/12 22:54

    много харесвах патриарх Максим-един такьв,добряк,хрисим човечец,много изтрадал през годините и успя с Божията помощ да скрепи цьрквата.Лошото е,че се почнаха войните за престола му,още преди да е погребан и,ако митрополит Николай го наследи ,БОГ да ни е на помощ-дано,ако има сили свише да помогнат да се избере достоен,като Максим,който наистина вярваше в ГОСПОД и миряните бяха много важни за него...Дано вече е в РАЯ !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/11/12 23:28

    bravo nai-nakraq se setihte da napi6ite i za patriarh maksim sled kato komentirah i ne mi pusnahte komentara 4e nito ste v traur nito ste pisali ne6to za nego sramota

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.