Три хиляди души тук и още две хиляди в областта похапнаха ашуре по инициатива на общините Кърджали и Османгаази, Бурса.

Кметовете Хасан Азис и Мустафа Дюндер заедно с мюфтията Бейхан Мехмед и енорийския свещеник отец Петър раздаваха на бедни мюсюлмани и християни от свещената храна. За пети пореден път двете общини организират честването на Деня ашуре. В действителност празника бе в четвъртък, но организаторите решиха да раздадат ашуре днес, за да може да стигнат до повече хора.

В 11 часа до джамията бяха стоварени два казана със свещената храна, приготвени в ресторант „Русалка". Те съдържаха порции за три хиляди души. Веднага хора наобиколиха организаторите в очакване. Кметовете на Кърджали и Османгаази изчакаха енорийския свещеник отец Петър, който имаше служба в храма „Свети Георги" за да започнат раздаването на ашурето.

Районният мюфтия Бейхан Мехмед напомни същността на Деня ашуре. Той се чества в десетия ден на месец мухарем. Ашуре означава десет. На този ден пророка Ной/Нух/ е спасил човешкия род със своя кораб. С остатъците от храната останала на плавателния съд по време на потопа било направено ястието ашуре. На този ден са се случили много чудеса. Християни и мюсюлмани споменават за грешния плод, от който е похапнал Адам и неговото покаяние, спасява се Моисей, ражда се Христос, загиват 70 потомци на имам Хюсеин в Кербала.

Енорийският свещеник отец Петър поздрави присъстващите на турски и български. Той припомни,че всички сме от една майка. Той припомни, че само преди месец в града е имало опит да се създаде конфликт. Ние сме част от Ориента и тук не се поддаваме на емоции. Традицията повелява да удържим на напрежението , каза отец Петър.

Щастлив съм тук , че освен двама кметове присъстват и хора от две религии, подчерта енорийския свещеник.

Градоначалникът Хасан Азис в приветствието си подчерта , че никъде в България не се чества деня ашуре, както в Кърджали. Всеки е дошъл по свое желание. Кърджали е хубав, толерантен град. Нашия кораб се нарича Кърджали и опитите за конфронтация няма да го потопят и след 5000 години, подчерта градоначалника. Той призова да се подкрепяме за да се спасим.

Мустафа Дюндер отбеляза че в основата на Деня ашуре лежи човещината. Затова има и толкова чудеса в този ден. Той посочи,че честването на този празник е една от многото съвместни инициативи между двете общини. Имаме много съвместни проекти в социалната и културната сфера, наблегна кмета на община Османгаази. Според него в основата на ашурето има братство, единство и взаимопомощ.

Георги Кулов

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

20 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/11/12 15:11

    mnogo barzo svar6i tazi godina a6ureto,ne mojahme da si vzemem.hristiqnite go haresvat po-ve4e ot mussulmanite bre :)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/11/12 15:12

    DA VI E VKUSNO ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/11/12 15:25

    Да ви е честито тогава...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/11/12 15:44

    "ние сме част от Ориента...",поредната "велика"мисьл на Гарена-по-голям продажник от него не сьм виждал

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/11/12 16:57

    Nahranihte ciganite ot borovec, elektorata za ,koito vsichki partii se borqt s parite na danakopladcite /dareniq bili znaem gi teq dareniq ot bujeta/ ciganska darjava stanahme. Napravo zashto ne ni zadaljite s zakon. Vseki rabotesh i plashtash danacite si chovek / nezavisimo kakav e religiq i etnos/ da osinovi po edin ROM i da go hrani i gleda. Chestito na pechelivshite.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/11/12 17:07

    То хубаво ама да бяха се бръкнали в техните джобове и тогава да раздават

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/11/12 17:10

    УЖАС!!!! УЖАС ЗАПОЧВАМЕ БАВНО И ПОЛЕКА ВСИЧКИ НИЕ ХРИСТИЯНИТЕ ОТ ТОЗИ КРАЙ БАВНО ДА ПОТЪВАМЕ В КАЗАНА НА АШУРЕТО МААНЕТО БАЙРЯМЕТО И НЕ ЗНАМ СИ ОЩЕ КАКВИ ТУРСКИ ТРАДИЦИИ, И ГЕРЕНА И ТОЙ ТАМ....ТЦ ТЦ...НЯМАМ ДУМИ...НА КЪДЕ ОТИВАМЕ БЕ ХОРА??????

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/11/12 17:40

    Попе нощо не става от тебе.Само парите те интересуват.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/11/12 19:31

    какви ги дрънка този "поп"-били сме от една майка!То бива подмазване,ама туй вече е светотатство.Добре че не сме от едни майки,че на всички главите ни ще са криви и кухи!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/11/12 20:05

    tozi carpak mnogo mu otia

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен24/11/12 20:23

    19:31 a be Tapanar takiv Po kuxa i kriva glava ot tvoyta nyama na sveta .

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24/11/12 20:25

    19:31 a be Tapanar takiv Po kuxa i kriva glava ot tvoyta nyama na sveta .

    ОтговорИзтриване
  13. "Ние сме част от Ориента и не се поддаваме на емоции"-тоя"поп"Гарена,бьлгарин ли е или мюсюлманин?Глух и сляп ли е бил повече от месец,та да не види и чуе емоциите на хората?Какви са тези простотии,които излизат от устата му вьв вид на изказване?Не ми е ясно този човек на коя нива оре,ако не е християнин,поне да не льже хората в цьрквата с проповедите си.Нямам против даденият празник и единството между хората,но се ядосвам на тьпи духовници,които не знаят едно обращение кьм жителите на града да направят,както си му е редьт

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен24/11/12 21:53

    koi iska ashure?az imam vkyshti:)

    ОтговорИзтриване
  15. 21:53--да си жив и здрав,дай го на семейството си,на нас ни стигат само публикациите на 24х7

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен24/11/12 23:38

    нали ащурето беше за 5000, защо не стигна, кой го икономиса?

    ОтговорИзтриване
  17. е,е в Русалка толкова са успели да направят за 500-1000 човека,но стига толкова,то не е за наяждане,а само за адет...

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен25/11/12 01:32

    Ей, стига де! С религиозни празници да се гаврим и да пишем глупости, и християния, и юдеи, и мюсюлмани, имаме Книгата, да се уважаваме!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен25/11/12 10:05

    А КОГА ЩЕ Е ДЕНЯ РЕВАНЕ , ЧЕ МНОГО ГО ОБИЧАМ ?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен25/11/12 11:11

    niamam nishto protiv musulmanite.edin narod bez tradicii ne moje iaz uvajavam tehnite praznici i tradicii.ne moje edin balgarski sveshtenik da se podigrava s carkvata i hristianite.kato kazva muftiata pochna da govori na balgarski a az da prodalja na turski.ako imam vlast shte razpopia taka narechenia pop-PETAR GERANA

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.