Проф. Емилия Иванова: Интересен детайл е, че до 1912 г. в Кърджалийско има едно единствено българско село - Дарец. Което не турците, а комунистите „топнаха“ в язовир Студен кладенец и го ликвидираха

- Македония и турците са неизменните стълбове на българския национализъм. Напоследък те доминират в политическата публичност - с твърдата позиция на Външно към Македония и изказванията на Ахмед Доган за етническо прочистване през Балканската война. Какво за българина са турците и какво е Македония, проф. Иванова?
- Турците и Македония са двата най-учебникарски примера за български национализъм. Турците са врагът, който ни потиска и кла пет века, към тях ние и до днес продължаваме да сме непримирими и тази непримиримост дори е извор на самочувствие. А Македония е изгубената земя, по която плачем и въздишаме. Тя е похитеното наше. Изобщо, ние все се оказваме бивши собственици на нещо похитено. А това е най-опасният национализъм - национализмът на мъчениците и нещастниците, които винаги нещо губят, винаги нещо им похищават, винаги са жертви
- Но сърбите, както показват вашите изследвания, са още по-кристален вариант на народ, самопреживяващ се като жертва. И до ден днешен има причини за това - загубата на Косово например.
- Слава богу, ние не сме чак толкова големи мъченици като тях, защото това поражда агресивния национализъм, жаждата за възмездие. Би се появил проблем, ако мъченичеството започне да се възпитава от елитите - не само от политическите, а и от медии, интелектуалци и пр. В Сърбия това е възпитавано поне две столетия. В България мъченичество не е изобретявано - поне не в такава степен. Големият ни шанс е, че и Захари Стоянов, и Вазов, и Ботев, и Каравелов, и Славейков - т.нар. идеолози на нацията, които формират националната идея, не стъпват върху мъченичеството. Разбира се, има вълни на трагичното - ислямизацията с огън и меч във „Време разделно“ например. Но в сравнение със сърбите сме далеч, далеч по-малко мъченици.
- Но и днес мъченически труден е отговорът на въпроса как така македонците, които до Първата световна война и дори до вчера масово са се самоопределяли като българи, днес имат друго самосъзнание - на македонци.
- Не бих казала, че македонците чак до вчера са се самоопределяли като българи. Това са дълги процеси, които започват още от времето на националното формиране - време, в което българи и македонци имат вече различна държавност: едните са български граждани, другите - османски поданици. Добре, че блянът по Македония, както и по България на три морета взе да поутихва. Някак разбрахме, че реалиите са други - не като във времето на Балканските войни.
- Но се вкопчихме в кражбата на история от македонска страна.
- Мисля си, че това е преди всичко смешно - и от двете страни. Разбира се, че новият скопски площад, наричан от някои Дисниленд ще буди смях. Но не мога да разбера позицията на нашите евродепутати от различни цветове, които реват в един глас - вай, аман-заман, пак ни похитиха историята. Тук би била подходяща повечко ирония, не плач. И когато твърдим, че Македония не е подготвена за ЕС, би трябвало да се вглеждаме повече в икономиката, отколкото в историята. Хайде да я пуснем тая история най-сетне. Навремето Вера Мутафчиева, бог да я прости, казваше - за да има мир на Балканите, трябва за известно време да се забрани обучението по история.
- По-предизвикателно за българското национално самочувствие от македонските кражби на история е твърдението на Ахмед Доган, че в Балканската война от българска страна е имало етническо прочистване и възродителен процес спрямо турското население.
- Терминът „етническо прочистване“ е неправомерен, защото всяка война е съпътствана от бежански кервани. Етническото прочистване е държавна политика, каквато по време на самите войни липсва. Това става по-късно. „Възродителният“ процес (или както тогава го наричат Кръстилката) обаче е държавна политика. Наистина той не се случва в Кърджали, защото сменят имената и религията само на помаците, а населението на Кърджали е било изцяло турско. Но тази подробност не отменя същността му на „възродителен“ процес.
- Същото е правила и Гърция в Егейска Македония.
- Гърция по-скоро извършва „етническо прочистване“, не „възродителен“ процес. Ако през 1912-а в Егейска Македония, според етнографска карта на Обществото на народите, има 42% гърци, 40% мюсюлмани, 10% българи и 8% други, през 1926 г. гърците са вече 89%, българите - 5%, мюсюлманите - 0,1%. Но това става чрез разместване на населения, а не чрез смяна на идентичността, която си е наш патент. Наистина, по време на Балканските войни у нас е първият опит за смяна на идентичност. И не разбирам защо се възмущаваме.
- Вероятно защото това не е известно на широката публика.
- Ген. Делов, който също доскоро не беше особено известен на широката публика, не е извършвал „възродителен“ процес, вероятно не е извършвал и насилие. Още повече че Кърджали се е предал доброволно. Но за помашките райони има купища документи - при това издадени. Има и книги. Не е лошо да се чете, преди да се изказват дълбокомислени съждения. Президентът Плевнелиев призова Ахмед Доган да изясни пред парламента позицията си за „възродителния“ процес и „етническото прочистване“ през Балканската война. Възможно ли е масовото ограмотяване и запълване на белите петна от историята да стане по този начин? Не би трябвало. Редно е както периодите на слава, така и периодите на позор, (ако цитирам Вазов) да се изучават в училище. Не случайно точно след Балканските войни на Балканите пристига комисията „Карнеги“ да пише доклад за зверствата.
- Които са извършвани от всички балкански страни.
- Разбира се, дори в най-малка степен от българи. Но най-страшната констатация за мен прави ръководителят на комисията барон Дьо Констан, който казва: Тук са се избивали не само армиите, но и самите народности помежду си. Нещо, което впрочем виждаме съвсем скоро след това през Първата световна война и при старите нации.
- Дали преоткриването на собственото минало чрез политиците няма да нанесе по-големи вреди - нови фалшификации на историята, подмяна на публичния дневен ред и дори травмиране на националното чувство, така че на повърхността твърдо да застане национализмът?
- Политическата ситуация е толкова обострена, че Доган - дори да каже, че небето е синьо - това отново ще предизвика възражения.
- Ще се възприеме като турскосиньо.
- Имам много възражения срещу Доган и като политик, и като личност. Но половината от това, което той каза, е вярно. Не е вярно твърдението за етническото прочистване, вярно е за покръстването - възродителния процес.
- Значи първият възродителен процес не е през 1984-та, а през 1912 г.?
- Това наистина е процес. Започва от 1912 г., продължава през 1942-ра, после през 50-те, 60-те и 70-те, но понеже за пръв път през 1984-та са покръстени и турци, затова говорим само за този възродителен процес. А той просто не е спирал, но дотогава са прекръщавани само помаци, цигани, татари - общности, които няма кой да защити и да скочи за тях, докато за турците скочиха. Интересен детайл е, че до 1912 г. в Кърджалийско има едно единствено българско село - Дарец. Което не турците, а комунистите топнаха в язовир Студен кладенец и го ликвидираха. Българите в Кърджали идват след Балканските войни и след спогодбата "Моллов - Кафандарис". И за разлика от наследниците на хората от Дарец, заселилите се по-късно в Кърджалийско от Беломорска Тракия са много по-нетолерантни към турците
- Не е ли тъкмо сега моментът, когато честваме 100 г. от Балканската война, да научим и за неудобните, не само за славните моменти в нея?
- Да се чества война, в която българите са дали 50 000 жертви, е срамота. Срамота е да честваш война, кръвопролитие.
- Но тя е в името на националния идеал за обединение.
- Не обичам ако-то спрямо историята - случилото се е такова, каквото се е случило. Но да напомня, че голямата ревизия на Берлинския договор, зачеркнал Сан-Стефанска България, не е Балканската война, а Съединението през 1885 г., извършено съвършено безкръвно.
- Но нашите съседи - гърци, сърби, румънци - удвояват и утрояват територията си след Балканските и Първата световна, пък ние - не. Защо сега да се критикуваме, че сме завладели Кърджали, в който не е имало българи.
- Не казвам, че не е трябвало да бъде завладяван - война е, завладява се. Казвам само, че може да има и друга гледна точка. Защо в ХХI век се хващаме за гушата за територии? Както се казва в предговора към първия доклад на комисията Карнеги - има едни народи, които мечтаят за просперитет, за мир и благоденствие, и други народи, разбирай на Балканите, които мечтаят само за слава и територии. Бих попитала всички тези радетели за слава и територия - какво им пука, че сегашна Беломорска Тракия не е българска? Нали могат да ходят там, когато си поискат, да си купят имот, където си поискат? Ако територията беше българска, сега там щеше да е хотел до хотел, бар до бар и нямаше да може да се стигне до брега.

С проф. Емилия Иванова, Нов български университет, разговаря Веселин Стойнев, Труд
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

64 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/11/12 10:37

    а с.Пчеларово?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/11/12 10:55

    с.Пчеларово по онова време се води в Хасковско.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/11/12 11:46

    браво.има и умни българи .някъде ,но не и в Кърджали !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/11/12 12:07

    Ами изглежда Ахмет Доган бил прав ама само защото го е казал той не е прав.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/11/12 12:13

    Щом комунистите са "потопили" с.Дарец сега трябва да ги съдим тези измамници.Било е много страшно когато язовира залива селото това го знам от моя починал вече баща който е роден в село Дарец.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/11/12 12:37

    Горд съм че моят род е с.Дарец

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен24/11/12 12:49

    Навсякъде има и умни българи, и умни турци, в Кърджали също... Въпросът е дали ги чуват хората. Простия народец май предпочита да го водят за носа хитреците. За съжаление...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен24/11/12 13:06

    Е ТОВА Е ! ЗАПОЧВА РАЗРУШАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ !
    НА ТАЯ ГРОЗНА СВРАКА СА И ПЛАТИЛИ ДОБРЕ И Е ГОТОВА ДА ПРЕДАДЕ И НАЙ-СВЯТОТО СИ !
    НИКАК НЕ Е СЛУЧАЙНО , ЧЕ ТИЯ ДНИ ГИ УДАРИ МУЗАТА РАЗНИ ПРОФЕСОРИ ДА ИЗОПАЧАВАТ ИСТОРИЯТА, А ДО ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ НЕ ИМ БЯХМЕ ЧУВАЛИ ИМЕНАТА !
    КЪДЕ Е СЕГА ГАЛАНТНИЯ ЦЕЛУВАЧ НА РЪЦЕ /ВИТАНОВА/ Д-Р ГЕОРГИЕВ /СЪС ИЗВЕСТНИ СЪМНЕНИЯ ЗА ИСТИНСКОТО МУ ИМЕ/ ?
    ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ СИ БИЛ КАМШИКА ЗА ГЕРМАНИЯ ВЪПРЕКИ , ЧЕ ДЪРЖАВАТА ГО Е ФИНАНСИРАЛА ДА СТАНЕ ДОКТОР , ЧЕ И ХИРУРГ , СЕГА ТОЙ ЩЕ МИ КОМЕНТИРА КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ !
    КАТО СИ ГОЛЯМ ПАТРИОТ , ДА СИ СЕДЯЛ В РОДИНАТА И ДА ЛЕКУВАШ СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ !

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен24/11/12 13:24

    Ами само като чуеш къде е професор тази кляфка и ти става ясно колко и е акъла.Взела е някой лев от някоя организация и сега ходи и и тръби глупости.Също като онези дето се опитаха да изкарат Батак не клане а наказание на престъпници.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24/11/12 13:42

    До с. Айдогумуш сегашното му име с.Зорница до 1936 година беше към Турция Историците да не забравят и това да допълват само свои интереси да не пишат

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен24/11/12 13:46

    При комунисти4еския режим имаше николай хайтов сега Проф. Евгения Иванова

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен24/11/12 14:03

    PROSTAK İDİYOT NEGRAMOTEN BOLEN SİDEROV SEGA KOKVO ŞTE KAJE DA GOE..... P.... POVEÇE DANE GOVORİ TOYA PEDERAS ÇE NYAKOY ŞTEGO OBESİ NA NYAKOE DIRVO .........

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен24/11/12 14:11

    Bravo na gospojata a az vse se 4udeh zashto v vatreshnostta na NASHATA MILA RODINA BULGARIA balgarite sa po 4ove4ni ot balgarite jiveeshti v Karjali a to se okaza 4e te vaobshte ne sa tukashni a preselnici

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен24/11/12 14:12

    vie turcite zashto vinagi obijdate balgarite i pluete po bg i ni kazvate che kj e turski?

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен24/11/12 14:16

    Не с.Пчеларово, а с.Пчелари до яз."Студен кладенец" - за него става дума....

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен24/11/12 14:46

    ALO IZDUHANIYA,13:06,BULGARIA ya razrushavate vie itakiva tipanari kato vas.Pogledni na zapad sled dve svetovni voyni i milioni jertvi, kak se razbirat i uvajavat.

    ОтговорИзтриване
  17. д-р Георгиев24/11/12 15:41

    До 13:06. Уважаеми господине,напуснах България,по времето на комунизма по политически причини. Завърших медицина в Пенсилвания,САЩ. Ще Ви разочаровам,но образованието си финансирах сам. Повярвайте ми,с много труд и лишения. Ако бях останал в Родината си,не знам дали сега щях да бъда между живите. Патриотизма и почтенноста са категории,които се доказват на дело. Тези,които ме познават могат да дадат оценка. Някои хора,живеят и умират,оставяйки впечатление,че са почтени и патриоти,само защото никога не им се е налагало да го докажат в действителност. Надявам се,че вашия случай не е такъв. За разлика от Вас,аз не крия името си. Просто защото нямам от какво да се срамувам. Не деля хората по етнос,а по характер,умствен капацитет,способности. Съжалявам,но това е моето мнение и ако не Ви харесва,това е Ваш проблем.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен24/11/12 16:30

    Браво на проф. Иванова. Много точно казано. Четете внимателно и разсъждавайте. Чуйте умните хора. Не се поддавайте на пропагандата на хитреците, които ни управляват. Не повтаряйте техните клишета. Историята я изопачават политиците, а не учените. Пак ще кажа: Простия народец май предпочита да го водят за носа хитреците. За съжаление...

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен24/11/12 16:59

    И Евгения Иванова и Аго Догана, май са преписвали техните си изказвания от откритото писмо по този повод на Европейски институт - Помак, но нема лошо, и те се учат на правилно четене на историята, макар, че се престарават, както направи Аго Доганчо! ;-)

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен24/11/12 17:06

    да, 14:11, преселници сме, от Одринска и Егейска тракия. Нашите прадеди са живели там векове наред, преди османците да се настанят на полуострова. И ние сме били прогонени от родните ни места. И за тези наши земи разполагаме с документи, които се съхраняват в Централния държавен архив, написани на български и френски, и за които земи Турция не е платила и стотинка обезщетение, макар че е била осъдена от световен съд.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен24/11/12 17:09

    Тая професорка по история ли е? Ами относно българите в Кърджалийско да вземе да прочете малко от османските регистри от 17-18 век.Там има много подробни данни.
    А пък на Сергей египтолога университета изобщо не мисля да го коментирам.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен24/11/12 17:10

    Каква отвратителна, пораженческа, псевдонаучна позиция на една даскалка.
    Балканската война е нашата Отечествена война и ние ще я честваме така както руснаците честват своята. Тази продажничка, окачила си научна титла няма място в българските медии.

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен24/11/12 17:14

    д-р Георгиев каза..щом отдавна сте емигрирали от тук вече никои не ви иска вече мнението.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен24/11/12 17:39

    ДО Д-Р ГЕОРГИЕВ.
    АУУУУУУУ! ОЩЕ ЕДИН ДИСИДЕНТ ! ЗНАЕМ ГИ ТИЯ НОМЕРА ! НЕ ПИШЕТЕ ЗА НЕЩА КОИТО НЕ СА ВИ ЯСНИ ЗА ОБСТАНОВКАТА ВА БЪЛГАРИЯ .
    И П.С. И ЗА КАКВО ЩЯХА ДА ВИ УТРЕПЯТ В РОДИНАТА , АКО БЯХТЕ ОСТАНАЛИ В БЪЛГАРИЯ ?

    ОтговорИзтриване
  25. до 13:06-етичността е важна при общуване в форумите,но изглежда ти си ваксиниран срещу нея,би било добре да се извиниш на д-р Георгиев,нямаш право да говориш за хората на посоки без издьржана информация,а колкото до изказването на Професорката,мисля че е продиктувано от определено опиянение,което сьдя от големите торбички под очите и-просто не мога да приема тази нейна информация за достоверна.

    ОтговорИзтриване
  26. д-р Георгиев24/11/12 19:43

    До 17:39. Държа да подчертая,че никога не съм се чуствувал десидент. В България,по комунистичнско време,публичното несъгласие и критиките на БКП пред чуждестранни журналисти
    ,опитите за създаване на синдикат,различен от казионния се считаше за антидържавна дейност. Сега може да звучи неразбираемо,но престоя в милицията не беше най-приятното занимание. Пиша това,съзнавайки,че не Ви дължа обяснения. За мен това е лично пореживяване и драма.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен24/11/12 19:43

    17:39 защо пък трябва да знаеш за какво,
    сигурно имаш толкова много проблеми а си седнал тука да пишеш глупости ,той на доктора му е супер живота оба4е все пак мисли за тебе за мене за българсия народ......

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен24/11/12 20:03

    H.AZIS SISTO E UMEN - NAY UMNIYA OT TURSITE

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен24/11/12 20:22

    "Народ, който не помни историята си, е обречен да я повтори." Проф. Иванова, не искам да се повтарят 6 века от историята ни! Затова ще я помним и ще живеем с нея!

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен24/11/12 20:36

    Докторе,това с "десидента" ми хареса(старата закачка с Деси) . На 18:39 ще кажа следното. На казана с българи в ада,няма пазачи-дяволи. Защото те сами се пазят. Ако направиш и един процент от това което прави д-р Иван Георгиев,за някой твой сънародник,ще ти сваля шапка от възхищение и уважание. Само,че ти си анонимен и се криеш зад комплекси и злоба. Знаеш ли,че този Човек издържа 4 семейства-пенсионери в България? Едно мюсюлманско и три християнски. За професионалните му възможности няма да пиша. Няма да можеш да понесеш това. Д-р Сафет Али ,турчин от Кърджали, дължащ живота си на Доктора.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен24/11/12 20:57

    ТАЯ НЕ Е ЛИ ИСТОРИК? ЗАЩО ТОГАВА КАЗВА ДА НЕ ЖИВЕЕМ С ИСТОРИЯТА КАТО ТЯ ЖИВЕЕ С НЕЯ? ЗНАЧИ ПЛАТЕНО Й Е ТАКА ДА УЙДУРДИСВА. ПФУУУУУУУ, МА КРАТУНО ОТИ УЧИ ТОГАВА ИСТОРИЯ, ЧЕ ЧАК ПРОФЕСОР СТАНА И С МЪЖКА ВИЗИЯ СЕ ДОКАРА, А? ПОРЕДНИЯТ ЕНИЧАРИН

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен24/11/12 21:31

    17:14 и 17:39,кой ви каза,че някой се интересува от вашето мнение. Кои сте вие? За какво се борите, бе келеши? Като изключим злобата и простащината, с какво можете да се похвалите?

    ОтговорИзтриване
  33. според мене тази жена е псевдо историк,как може да проповядва да не се живее с историята,един народ за това е народ,защото си има своята история-битки,катаклизми,духовно израстване,и т.н.,но тая алкохолна леличка,май не е сьгласна с това и ни прокарва идеи за точно обратното,но ние сме нация с много богато минало,а не като македонците,които крадат исторически личности и чужда история,за да си пишат учебниците.Професорке,махнете се от Нов Бьлгарски Унивирситет,не заслужавате да преподавате на младите хора,вие сте позор за нацията!

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен24/11/12 22:25

    Тракийците от беломорска Тракия също са толерантни към Турците това ,че само хората от село Дарец са толерантни към Турците са пълни глупости.Толерантността е присъща на интелигентните хора.

    ОтговорИзтриване
  35. точно така , толерантостта е много важна,аз живея от 36 години в този град и имам много приятели турци,които уважавам страшно много,но такива хора , като Доган и тази "професорка",много мразя,защото се опитват да ни разделят като етноси,което е много грозно и пошло,това са личности,които не знаят какво е приятелство--много жалко за тях!

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен25/11/12 00:32

    Какво ми пука, че сегашна Беломорска тракия не е българска ли? Това, че сега щях да имам, аз и моето семейство, стотици декари ниви, лозя, ливади и гори съгласно документите, съдържащи се в Централния държавен архив, нямаше да моля правителствата на България да ме обезщетят с компесаторни записи, струващи стотинки, щях да си бъда горд българин, който стои на земята си, а не да се чудя как да погреба баща си, чието предсмъртно желание беше да бъде погребан в родното си място, в гроба на неговия баща и на дядо му, и който издъхна с отворени очи за Тракия! И който, след толкова години живот в България,на смъртния си одър каза: "Имам един грях, че не останах в Тракия, и вас ви доведох в България". И това беше по живково време. Ако беше днес, сигурно щеше да ни прокълне, и мен, и Вас, уважаема госпожо професор. Бог да го прости дядо ми, и всичките ми баби и дядовци, и всички, чиито кости тлеят в земя, далече от родната!

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен25/11/12 00:34

    Какво ми пука, че сегашна Беломорска тракия не е българска ли? Това, че сега щях да имам, аз и моето семейство, стотици декари ниви, лозя, ливади и гори съгласно документите, съдържащи се в Централния държавен архив, нямаше да моля правителствата на България да ме обезщетят с компесаторни записи, струващи стотинки, щях да си бъда горд българин, който стои на земята си, а не да се чудя как да погреба баща си, чието предсмъртно желание беше да бъде погребан в родното си място, в гроба на неговия баща и на дядо му, и който издъхна с отворени очи за Тракия! И който, след толкова години живот в България,на смъртния си одър каза: "Имам един грях, че не останах в Тракия, и вас ви доведох в България". И това беше по живково време. Ако беше днес, сигурно щеше да ни прокълне, и мен, и Вас, уважаема госпожо професор. Бог да го прости дядо ми, и всичките ми баби и дядовци, и всички, чиито кости тлеят в земя, далече от родната!

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен25/11/12 13:21

    ДО Д-Р ГЕОРГИЕВ.
    КАТО СТЕ БЪЛГАРИН-ПАТРИОТ , КЪДЕ Е ВАШЕТО "ПУБЛИЧНО НЕСЪГЛАСИЕ И КРИТИКА" ЗА ВЕЧЕ ЕЖЕДНЕВНИТЕ ОПИТИ ОТ РАЗНИ "ПРОФЕСОРИ" ДА ПРЕИНАЧАВАТ НАШАТА ИСТОРИЯ , А ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА НАЛИВАТЕ ВОДА ВЪВ ВОДЕНИЦАТА В ПОЛЗА НА ТУРЦИЯ И "ТУРСКИТЕ" МЕКЕРЕТА У НАС !
    КАТО ГЛЕДАМ И КАКВИ "АДВОКАТИ" ВИ ОКАЗВАТ ПОДКРЕПА ВЪВ ФОРУМА !
    ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗНАМ КАКВО ЩЕ МИ ОТГОВОРИТЕ , ЗА КОЕТО ВИ БЛАГОДАРЯ .

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен25/11/12 14:31

    И на мен госпожо, ми пука. Не искам да бъда гостенин или турист в земята на дедите ми, но най-вече искам уважение от тези, които се настаниха на нашите земи, не нападки, оскърбления и размахване на пръсти.

    ОтговорИзтриване
  40. д-р Георгиев25/11/12 14:46

    До 13:21. Уважаеми господине,научих се да не деля хората по етнос и религия,а според техния характер,умствен капацитет,способности. Защото човек не избира родителите си,родината си,цвета на кожата си,етноса си. Но може да поработи над характера,обноски,възпитание,образование,професионални способности и т.н.Защото човек не е това,за което се мисли а това за което мисли. Така наречените от Вас "професори", могат да пишат каквото преценят,било то преднамерено или от убеждение. Мое и Ваше право е,да не се съгласим с това. Нали разбирате,че не може да се отговаря на всичко написано и казано по света. Мълчанието понякога е съвършено оръжие,то е един от най-трудно оборимите аргументи. А когато започнат да говорят лошо за тебе,трябва да живееш така,че никой да не им вярва. Благодаря Ви,че обърнахте такова внимание на скромната ми особа.

    ОтговорИзтриване
  41. Анонимен25/11/12 16:22

    Д-р Георгиев и проф.Иванова напълно ви подкрепям,много сте прави,бъдете живи и здрави.Утрешният ден за да е по-добър за всички ни ,не трябва да се делим по етност и религия,защото България е наша Родина.

    ОтговорИзтриване
  42. Дон Кихот25/11/12 16:30

    Още едно мнение на проф. Иванова за помаците.На конференция в Смолян.Идеята конференцията да се проведе в Смолян е, че в областта живеят най-голям процент от т. нар. помаци или българи-мюсюлмани, както предпочитам да ги наричам, заяви при откриването проф. Евгения Иванова от Нов Български университет и добави, че по данни от изследване на университетът около 35 % от тази общност се определят като помаци.

    По думите на Иванова, българските мюсюлмани в Родопите са наясно, че гражданство и етнос са две различни неща.“Говори се за помашки етнос, защото самите хора се обособяват, като такива“, посочи Иванова и допълни, че тенденциите за помашки етнос ги е имало и през 90-те години, но те са били много по-откъсващи, отколкото сега, като започват да се масовизират и модернизират.

    „Тези задълбочаващи се тенденции не са вследствие от никаква чужда пропаганда, измислени етноси, като турски, арабски и др. „Те са вследствие единствено от продължаващата маргинизация, продължаващото отхвърляне на тези хора и от двете страни-от българите -християни и от турците“, обясни Иванова и допълни, че нито една от двете големи общности не припознава, като свои помаците.

    В общините от Смолянско най-масово хората от Мадан и Рудозем се определят като българи-мюсюлмани. Проф. Евгения Иванова каза още, че Възродителният процес е върнал доброволната интеграция с българите много назад и хора, които никога през живота си не са носили шалвари са ги обули напук.

    Хора, които никога през живота са си не са идентифицирали като турци, започнаха да се идентифицират напук като такива. Наблюдава се и процес на двойните паспорти – един на български, друг с мюсюлманско име. Наблюдава се и трети процес -иначе абсолютни светски жени, когато тръгнат на село, си слагат забрадката, каза още Иванова Смолян.

    ОтговорИзтриване
  43. Анонимен25/11/12 17:29

    Много ви е трудно да приемете истината ПАТРИОТИ ФАЛШИВИ!!!!

    ОтговорИзтриване
  44. Анонимен25/11/12 20:36

    Уважаеми д-р Георгиев,
    Напълно съм солидарен с Вас.
    Бъдете жив и здрав както и близките Ви!
    Много е трудно,когато не можеш да говориш на един и същ език с някой.Те не заслужават да им се отдели внимание.Затова няма да обърна внимание на
    13:21;17:39 и т.н.

    ОтговорИзтриване
  45. Анонимен25/11/12 22:04

    Г-жо професор приемете нашите искрени поздравления, време беше някой разумен историк да каже истината за района ни.
    Бъдеде жива здрава!

    ОтговорИзтриване
  46. Анонимен26/11/12 09:21

    В с.Черничиво, с.Аврен не са ли живеели българи -християни.Поръчкова историчка.Щом е от НБУ всичко е ясно!Вижте какви смешни неща е говорила Смолн."Помашки етнос" !!!!Смесва елементарни понятия.

    ОтговорИзтриване
  47. Анонимен26/11/12 15:46

    Като чете интерфюто на тази платена историчка човек ще остане с впечатление, че в Кърджалийско/тогава, дали е било само Кърджалийско ??/са живеели само турци.Къде са българите-християни, бългъро-мохамеданите / помаци /, циганите ???.Ето още тук "олеква" твърдението на "историчката-професор".Ами ако я "подхванат" компетентни неплатени професори-историци, какво ще излезе ??

    ОтговорИзтриване
  48. Анонимен26/11/12 15:51

    близките села като с. Крояци също е потопен в язовир Студен кладенец.

    ОтговорИзтриване
  49. Анонимен26/11/12 16:12

    Може ли някой да каже как са били наричани българите - мюсюлбани преди да бъде наложено помак от правителството БЛАГОДАРЯ

    ОтговорИзтриване
  50. Анонимен26/11/12 18:59

    Ахряни, 16:12

    ОтговорИзтриване
  51. Анонимен26/11/12 20:00

    Ivanova ti si edna pa4a !!!

    ОтговорИзтриване
  52. Анонимен26/11/12 20:05

    triabva da vikaja 4e az sum star kurdjaliec i prez komunisti4esko v rannite gosdini na moeto detstvo v Kj niama6e noto edin tur4in ima6e samo cigaska mahala ako tam sa jiveeli ili neznam kude no se broiaha na prusti idvaha ot blizkite sela niakoi na u4ili6te ise pribiraha tur4uliaci ima6e samo po pazaren den, pieha bira na raketata bloka do avtogarata i v sladkarnica momina salza zad kino orfei taka 4e kurdjali si be6e 4isto bulgarski grad da si zaminavat po selata ili v turcia ne gi 6tem tia krivi kratuni prosti i neuki i mse6ni i nahalni !!!

    ОтговорИзтриване
  53. Анонимен27/11/12 09:57

    Мутра на алкохоличка.Предателите за пари са от най-долната каста.Противно ми е да я опонирам даже.Нека историята да е съди.БЪЛГАРИЯ е била Велика и пак ще бъде.

    ОтговорИзтриване
  54. Анонимен27/11/12 12:01

    Ахряни!!! Защо това се унищожава?Ахряни - Харесва ми.

    ОтговорИзтриване
  55. Анонимен27/11/12 20:42

    да се инициира референдум на национално ниво за или против двойното гражданство на турците!!!Да се сезира и ЕС .Къде го има това в Европа???? Да се започне подписка и за смяна името на града с хубаво българско име.Тук е България а не Турция)Защо търпим да се гаврят с историята ни?????
    всички български граждани да изкажат мнението си в референдума и един път за винаги да се спрат тез провокаций от страна на етническата партия ДПС.
    който работи против или изопачава историята на една държава той е и против нея.
    Всички българи ще подкрепим реферундума!

    ОтговорИзтриване
  56. Георги Стоянов28/11/12 20:39


    Наближава времето,когато Левски и Ботев ще бъдат обявени за разбойници.Не без помощта на историци като тази госпожа.Историята ще бъде пренаписана в угода на доминиращата етническа група.Така,както на времето правеха комунистите.

    ОтговорИзтриване
  57. Георги Стоянов28/11/12 20:51

    Наближава времето,когато Левски и Ботев ще бъдат обявени за разбойници.Не без помощта на историци като тази госпожа.Историята ще бъде пренаписана в угода на доминиращия етнос.Както на времето комунистите го правеха,но заради идеологията.

    ОтговорИзтриване
  58. Анонимен29/11/12 23:56

    ки българи бе имало тъдява.само селимехмедови е имало тук т.е ПОМАЦИ но те са гьотверени.

    ОтговорИзтриване
  59. Анонимен30/11/12 20:32

    И тази жена е пРОФЕСОр....Тази дърта брантия дори не си е направила труда да провери че в Кърджалийско населени с българи са селата Черничево , Аврен като дори и в с.Габрово са живели българи.....

    ОтговорИзтриване
  60. Огнян Александров13/12/12 06:40

    ИЗГЛЕЖДА ИМА НЯКАКВА ЗАКОНОМЕРНОСТ ФИЗИЧЕСКАТА ГРОЗОТА,(А В КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАЙ Е ОЧЕВИДНА), ДА БЪДЕ В УНИСОН С ДУХОВНАТА !

    ОтговорИзтриване
  61. Анонимен25/12/12 15:36

    Koysi ti da otmenish grajdanstvo be ???? taka li se otmenya grajdanstvo na izselnitsite prez 89 godini... nali sa rabotili tuk s godini i sa plashtali osigurovki i danatsi v tazi darjava,ti li shte im platish obeshteteniyata na 300 000 dushi? ya se skriy .... i az sam s dvoyno grajdanstvo i sigurno mnogo poveche ot teb plashtam danatsi v balgariya... mestu da govorite zapochvayte da rabotite za darjavata..s dumi nishto nestava

    ОтговорИзтриване
  62. Анонимен27/12/12 15:42

    Егаси тъпите Българи не искат да вярват на истинната.ТЪПАЦИ.......

    ОтговорИзтриване
  63. Анонимен10/2/13 20:23

    Този травестит се опитва да създава етническо напрежение.За твое сведение не само с.Пчеларово,което все още си е чисто българско има и други.Така,че защо не се разкараш крокодил такъв?

    ОтговорИзтриване
  64. Анонимен19/2/13 18:43

    Интересен детайл е, че до 1912 г. в Кърджалийско има едно единствено българско село - Дарец. Което не турците, а комунистите топнаха в язовир Студен кладенец и го ликвидираха. Българите в Кърджали идват след Балканските войни и след спогодбата "Моллов - Кафандарис". И за разлика от наследниците на хората от Дарец, заселилите се по-късно в Кърджалийско от Беломорска Тракия са много по-нетолерантни към турците

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.