„Новото тракийско злато" (НТЗ) отправя призив за опазването на маркировъчните табели по  Трансродопския маршрут за пешеходен и велосипеден туризъм. Сто табели бяха поставени по маршрута през октомври, но част от тях вече са изчезнали, констатира екипът на НТЗ.

Има участъци, в които сякаш някой целенасочено премахва табелите, като например в района около Бяла река и село Дъждовница. Между селата Гълъбово и Латинка маркировката на дърветата е изсечена с брадва, обясни Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в НТЗ.

Трансродопският маршрут тръгва от Пампорово на изток и преминава през Западните Родопи, река Арда и язовир "Кърджали", района на "Студен кладенец", Ивайловград, Маджарово и се връща обратно в Кърджали.

Очаква се маршрутът, финансиран по българско-холандския проект „Новото тракийско злато" да привлече повече туристи в Родопите. За да бъде обаче маршрутът успешен и наистина привлекателен както за групи, така и за индивидуални туристи, маркировката е изключително важна.

Официалното представяне на Трансродопския маршрут за пешеходен и велосипеден туризъм е предвидено на изложението Ваканция и СПА Експо 2013 (14-16 февруари) в София. Тогава ще бъде готова и карта на маршрута.

Очаква се маршрутът да бъде включен в програмите на „Къща за приключения и книги", „Байкария", български и чуждестранни туроператори.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен11/12/12 08:59

    "От Пампорово на изток" не са Западните Родопи, а източните. Ако и табелите са ви такива, не се чудете че изчезват!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/12/12 10:00

    Много са шарени табелите и индианците ги прибират.Заедно с табелите трябва и мисионери за ограмотяване в с.Бяла река с.Дъждовниц,с. Гълъбово и Латинка.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/12/12 12:07

    да ги потьрсят в пунктовете за изкупуване на желязо...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен12/12/12 00:47

    Не бе Аз вече съм убеден , Този народ е прокълнат :(

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.