Почти половината деца у нас говорят и разбират трудно български. За 43% от тях до 11 години той не е майчин, показва последното проучване на Евростат, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Най-голям е процентът в регион Кърджали – над 80 на сто.

Тя уточни, че за първи път в статистиката са включени и децата от детските градини.

В същото време процентът расте, когато става дума само за учениците, сочи класация на Центъра за демографски политика (ЦДП). Според тревожните данни, изпратени до новия министър на образованието проф. Стефан Воденичаров, повече от половината от тях са от малцинствата и трудно се справят с официалния език в страната.

През 2010 г. образователния министър Сергей Игнатов заяви, че за почти 48% от децата българския не е майчин. Тази тенденция се запазва и дори се увеличава, за да стигне сегашните нива над 50%, уточни проф. Петър Иванов от ЦДП.

Проблемите от демографска гледна точка продължават с факта, че България е първа по неграмотност в Европейския съюз, тъй като 41% от учениците са напълно неграмотни. Освен това страната ни е едва на 53 място, далеч зад Киргизстан, Тонга, Тринидад и Тобаго, по грамотност за 2012 г.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/2/13 09:25

    Buda da si hodi.izpudi vsichki bulgariiii


    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/2/13 10:41

    ХАХАХАХАХА нека си стоят неграмотни,така поне ще имаме малоумници да пасат кравите и овцете.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4/2/13 11:23

    A nie tuk v chujbina se trepeme da tirsim uchilishta za nashite deca,kadeto se prepodava na balgarski.Kakvo kato sam turkinya,nali sam rodena i izrastnala v Balgariya(tova e moyata rodina).Nyakoi hora napravo ne moga da gi razbera:(

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/2/13 11:27

    O6te 4 ///5 godini 80%6te govotqt na angliyski i ostanalite 20% s bilgarskiq ste pasat i doqt kravite hahahaahaa....

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/2/13 11:34

    да но е официален в България.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/2/13 11:56

    Те българския немогат да научат,а камо ли английски или някой друг език хахахахахаха,талибани.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен4/2/13 12:16

    Vsqko dete kato se rodi se rajda kato bilgarin ta posle stava turcin grik ili ruminetsili anglicanin???::))

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен4/2/13 12:18

    Vsqko dete se rajda kato bilgarin i posle stava turcin grik ruminets ilianglicanin???::))

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/2/13 12:44

    Тенденцията с неграмотните ще се задълбочава, като се има предвид кадровите назначения! Не може БЕЛ да се преподава от хора, чийто майчин език е турски! Няма как да ме накарате да повярвам, че те го владеят до такава степен, че и да го преподават. Но...важно е да са партийни членове/ ДПС,БСП,ГЕРБ и всяка друга, която дойде на власт/.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен4/2/13 12:52

    Нали точно това е целта на дпс-повече неграмотници,повече овце в стадото на доган и местан? Да не говорим,че и тези които учат не знаят да четат и пишат на български език. Интересно ми е как завършват основно,после средно и кандидатстват висше образование без да могат да говорят официалния език на страната,в която са родени.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен4/2/13 13:00

    Bilgarite 500 godini ne nauchiha turski'bravo na turtsite za 50 godini nauchiha bilgarskiya.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен4/2/13 13:06

    До 13;00 не бъркай османската империя сТурция това са две различни понятия.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен4/2/13 13:17

    To i polovinata bilgarski ezik se govori s turski dumi naprimer "4arsaf yurgan 4esma "ima blizo 500 turski dumi v bilgarskiq....malko mika v entsiklopediqtq i vsicko stee naqve...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен4/2/13 13:38

    До 13:06

    Бърка ги, защото не е бил в часовете по история...

    До 13:00

    А как научавате френски, немски, английски, когато тръгнете на гурбет и то за няколко месеца, а? Въпрос на желание е, а не на възможности!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен4/2/13 22:03

    До 13.00
    Научихме,чоджум,научихме...щото вие не можахте да научите никакъв друг език.То и турския толкова го знаете.В Турция не могат да ви разберат,освен вашите чобани от Булгаристан,дето се изселиха.
    А за 12.44
    Не знаят и учителите български,че те на турски си говорят и в училищата.Ама да не мислите,че е някакъв национализъм?Неее...не могат,но ...цялото ни образование е такова,леснодостъпно....като .......прост....тка.Ей,това е е целия проблем!
    13.38
    Ти пък що си мислиш,че са научили френски,английски и т.н?Защото могат да си купят хляб на тези езици ли?Че аз знам тогава всички езици на Земята!Даже без думи-само посочвам!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.