Цените на жилищата са паднали с още 0.9% през първите три месеца на тази година. С толкова според Националния статистически институт (НСИ) са поевтинели имотите спрямо предходните три месеца. Спрямо първото тримесечие на миналата година цените на жилищата са намалели с 1.9%.
През първото тримесечие на 2013 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 21 от областните градове и в област София, като по-значително е в Сливен - с 2.8%, в Кюстендил - с 2.3%, и в Пазарджик - с 2.2%. В останалите 6 областни града - Разград, Кърджали, Русе, Габрово, Ловеч и Хасково, обаче е регистрирано увеличение на цените.
662 лева и 16 стотинки е била средната цена на кв. метър жилищна площ в Кърджали в края на 2012-та година. В момента е 663 лева и 3 стотинки, твърдят от НСИ.
Средната пазарна цена на жилищата за страната през първото тримесечие на 2013 г. е 866.84 лв./кв. метър. Най-високи са средните цени в София - 1 422.33 лв./кв. м, следвани от областните градове Варна - 1 409.67 лв./кв. м, и Бургас - 1 129.67 лв./кв. метър.
През последните 2 години средните цени на жилищата са паднали с 4.6%. Данните показват, че пазарът все още търси дъното. В София, Варна, Бургас и Пловдив, където се осъществяват повечето от сделките и има целогодишно търсене, цените продължават да намаляват.
Ситуацията в САЩ беше подобна след рецесията. Възстановяването на пазара на жилищата започна едва през миналата година. Тоест близо 4 години след спукването на балона. Но там държавата взе сериозни мерки в подкрепа на търсенето. Такива се прилагат и в момента. Те включват както данъчни отстъпки, така и покупки от Фед на обезпечени с ипотеки облигации на стойност 40 млрд. долара всеки месец и близък до нула основен лихвен процент.
В България възстановяването на пазара на жилища вероятно ще отнеме далеч повече време. Освен липсата на държавни стимули, натиск върху търсенето оказват демографската криза и затегнатото кредитиране.
За понижението на цените допринася и рязкото увеличение на предлагането през 2011 г., когато жилищната площ в България нарасна с повече от 38%.
От 2008 г. насам, спадът на цените на жилищата е довел до понижение на богатството на българите с 23.4 млрд. лв.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/4/13 16:06

    Още ли има будали,които да купуват имоти в ада наречен Кърджали ? Човек трябва да е настина глупав за да купи там имот.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/4/13 16:35

    KOPUVAT,KOPUVAT,POMACITE KOPUVAT.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/4/13 18:18

    v taya kriza edva li da kupqt

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/4/13 11:26

    Но затова пак в Кърджали има най-малко продадени.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.