Над 300 км са пропътували живеещи в Северна България, за да бъдат на връх Дамбалъ, където в нощта срещу 6 май стават чудеса. Това разказаха за 24rodopi пристигналите в Момчилград от Велико Търново и други региони на Северна България. Някои от тръгналите към върха бяха с бебета.
На връх Дамбалъ край Момчилград всяка година стават чудеса. В нощта срещу Гергьовден - 6 май, от чешма на скалата потича лековита вода. Това се случва в полунощ, когато дъбовата гора прошумоли по особен начин. Мястото е свещено от древни времена, почита се и от християни, и от мюсюлмани. Местността Дамбалъ (от турската дума damla - капка) се намира на около 8 км североизточно от Момчилград. Вярва се, че заекващи се изцеляват, като се потопят във водата от чешмата или пият от нея, но само във времето от полунощ до първи петли и изгрев слънце. Обредното къпане помага и на деца с различни нервни заболявания.
За бликването на водата и нейните чудотворни свойства се разказват различни предания. Според едно от тях лековитата вода е творение на алианските светци Кърклар (Четиридесетте), невидими за грешните и видими за чистите и съвършени праведници. Това са духовни водачи, дошли по тези земи от Хорасан, притежаващи божествена сила и правещи само добрини. Събрали се веднъж на платото над скалата, като всеки донесъл божествена храна - фурми, грозде, цитрусови плодове. Седнали на Софра кая (каменна трапеза), нахранили се, но нямало вода да утолят жаждата си. Тогава Яран баба ударил с юмрук скалата, а оттам бликнала вода. Плиснала към долината и близкото село Летовник (Язла). Стреснал се Яран баба, че селото ще се удави, грабнал серна вълна и запушил извора. "Като не тече, нека поне да капе...", изрекъл той.
Близо до извора е тюрбето на Яран баба, което се поддържа и почита и до днес от алианското население в района.
За мюсюлманите от Източните Родопи 6 май е празникът Хъдърлез, с който свързват началото на лятото, припомня „Стандарт". Това е денят на двамата светци Хъдър и Иляз, които се движат в две противоположни посоки, за да помагат на хората.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/5/13 22:49

    do 22.02 kakvi li ne li4nosti idvat i namirat faida ot tazi voda

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/5/13 23:06

    ДО 22:02. ИМАШ НУЖДА ОТ ДАМБАЛАТА ! ТРЪГВАЙ ВЕДНАГА !

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/5/13 00:14

    22:02 amina koyen budala sey

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/5/13 00:59

    do22;02 ananin amina koyam oraspunun oglu

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/5/13 01:21

    do 22.02 tum sulalesine koyen

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6/5/13 02:05

    dambalı nıkoga ne e oznacalo kapka.DAMLA e kapka.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/5/13 08:46

    мюсюлмани. Местността Дамбалъ (от турската дума damla - капка) Не ти е много точен превода скъпи редакторе!!! Дамбалъ и "дамла" много много не си приличат...

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен6/5/13 10:32

    До администратора има коментари за изтриване.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.