Партиите прилагат все по-разнообразни форми на контрол върху вота на избирателите, като най-новият похват е да се пречи на хората въобще да гласуват. Констатацията е на Асоциация "Прозрачност без граници", която вчера представи резултатите от мониторинга си над парламентарните избори.

Наблюдатели на организацията са докладвали за 4 сливенски села, в които представители на местната власт са оказвали натиск на избирателите изобщо да не ходят до урните. В Шумен отново общинари са контролирали със списък как се пускат бюлетините. Други забелязани методи на контрол и натиск са инструктаж за кого да се гласува (Кърджалийско), прикрепване на придружители без документи на възрастни хора с ТЕЛК (Бургаско) и дори посещения по домовете на избиратели (Кюстендил). Общо контролираният вот обхваща 18.7% от забелязаните нарушения в сравнение с 16% на изборите за НС през 2009 г. Експертите обаче не можаха да обяснят кой го ползва. "Партийна статистика на изборните нарушения не правим", каза Калин Славов от асоциацията, цитиран от „Сега".

Иновации са били наблюдавани и в опитите за агитация на изборния ден. Например раздавани са скреч карти, които при изтриване показват кандидат, за когото да се гласува. Наблюдателите са отчели множество случаи, в които изборни кандидати или хора с отличителни знаци на партии свободно са влизали в секции. Незаконната агитация на практика е останала същата като обем в сравнение с 2009 г. - около 19%.

Рязко се влошава подготовката на членовете на секционните комисии - организационните нарушения са 58.9%, със 7% повече от 2009 г. Някои от пропуските им, например непоставянето на втори печат на бюлетината или слагането на подпис върху нея, автоматично правят вота невалиден и така пряко влияят върху изборния резултат. В същото време намалява купуването на гласове - от 11.5% през 2009 г. до 3.1% сега.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/5/13 09:14

    Това не е нарушение, това е човещина.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/5/13 09:21

    Сефте комендантски, тия откриха топлата вода. Досега не беше ли все така?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен28/5/13 09:49

    Тези избори бяха пълен миш маш, трябва веднага да се анулират, а и какъвто и кабинет да съставят ще бъде само в вреда на народа.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен28/5/13 13:16

    За коалиционните партньори ДПС и АТАКА ли инструктираха да гласуват лумпените ?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.