Министерството на културата не желае да се ангажира като страна в делото, заведено от Главно мюфтийство за собствеността на сградата на Историческия музей в Кърджали , известна още като Медресето. Това съобщиха от пресслужбата на културното ведомство по време на визитата на министър Петър Стоянович в музея. Пресаташе на Стоянович, който не е в течение на случая, заяви,че страна по делото трябва да е Областна администрация - Кърджали, тъй като Медресето е държавна собственост.
Министерството на културата за пореден път се измъква, въпреки, че сградата на музея е паметник на културата с национално значение и ведомството носи отговорност за нея, това пък смятат служители в Областната администрация.
Ще припомним, че първи ексглавният мюфтия Фикри Сали поиска сградата на музея да стане мюсюлманско религиозно училище. Доводите му бяха, че тя е строена за Медресе и трябва да си изпълнява функциите като такова, въпреки че джамийското настоятелство няма акт за собственост.
Преди време инициаторът на скандалът „Делов"Зулфетин Хаджиоглу, който се води като председател на изселническо дружество в Одрин, поиска сградата да се върне на мюсюлманската общност в Кърджали.
Веднага след това Главно мюфтийство заведе дело в Административния съд в Кърджали за собствеността на сградата, за което 24rodopi.com вече писа.
Георги Кулов, Петър Калчев
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

35 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/6/13 17:53

    Баламосвате хората, мръсни дупесари!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/6/13 18:02

    после българите мразят турците, нали ? Как хората да мълчат на такова нагло поведение ? Къде, в коя нормална държава един музей се затваря, за да се отвори духовно училище, в случая мюсулманско... Искам да попитам българите от турското малцинство, вие как бихте реагирали, ако някой поиска да събори единствената ви джамия и да направи духовно християнско училище там или пък църква ? Тоя музей не е ли и ваш ? Не е ли на всички кърджалийци и граждани в тази държава? От ДПС и разни "изселнически" организации мога да очаквам такова нагло поведение и искане, което цели да разделя хората и да ги поставя в конфликт за тяхна изгода, но от главно мюфтийство... това е просто нечувано, интересно ми е какво ще е мнението и на останалите.....а и някой дава ли си сметка, че ако това някога се случи ще стане страшно....

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/6/13 18:28

    Като ни управляват безгръбначни, така ще е. Щом министерството няма позиция или не се ангажира с такава, сульо и пульо ще си прокарват интересите в България и ще ни внушават, че това не е паметник на културата, а едва ли не бъдещо мюсолманско училище. Абе то това Кърджали в България ли е още..............?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/6/13 18:45

    PRODALJAVAITE V SASHTIIAT DUH DPS,TAKA SHTE UVELI4ITE OMRAZATA I ELEKTORATA NA ATAKA-DUPE DA VI E IAKO TOGAVA.

    ОтговорИзтриване
  5. Ne znam kogo plashish sis strashnoto,no se samozabravyash,Vsicki xznayat kak i za kakvo e postroeno zgradata i kak e vzet ot komunistite. Po tova spor ima li.Dali reaktsiyata ti shteshe da bide ako taya zgrada se beshe previrnalo v seminariya ili v tsirkva.Musulmanite v sluchaya ne iskat nishto chujdo,iskat to da se izpolzva po prednaznachenieto si.A za prednaznachenieto mu spor nyama.A che do sega se polzvalo kato muzey i v tova nyama nishto losho.Pri dobro jelanie za muzeya moje da se nameri druga,naprimer starata Ikonomika na Pazara.Ste se dopilvat s drugiya muzey.Nali.Ne zaplashvay che shtem ili ne stem sme orisani da jiveem zaedno i strashnoto za men e strashno i za teb,Ne go iskame nali.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/6/13 19:19

    електората на атака няма как да се увеличи по простата причина,че хората разбраха, че Атака са една партия призрак, която няма да видим в следващия парламент и не тези от ДПС ще страдат от тази омраза, а хората... ДПС печелят от разделението и омразата... а до 18:28, каква позиция очакваш от министерството предвид факта кой управлява държавата ? Надявам се поне новия областен оправител да излезне кадърно момче и да не слугува сляпо на нечии интереси...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен23/6/13 20:13

    Ако дадете сградата за медресе,ще направим жива верига и ще ви изметем.Повече в този град БСП няма да вземат и един глас.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/6/13 20:14

    Ей Милко,ако вземат сградата на историческият музей ДПС-то ти си вече политически труп,както и твоята партия.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен23/6/13 20:18

    uvajavaite se,nie sme edin narod

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен23/6/13 20:41

    Комунистите продадоха България,та за един музей ли ще се замислят!Този път обаче ще им излязат криви сметките!!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен23/6/13 20:42

    sego zimame i gizovete dasi rasporite sego zimame ataya veriga si butni v zadniya dvor

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен23/6/13 20:50

    lyato turcite idvat grada malko pari da vidi

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен23/6/13 20:52

    до 20:42...
    шегаджия... вижте се, вижте се само... Такива като тебе ще бъдат палени по площадите, но не от българите, турците ще свършат тази работа, защото заради такива утайки като теб, хората имат предубеденост към всички останали възпитани и умни хора... много добър пример ще дам със Октай Енимехмедов, на хората им писва от такива утрепки като тебе....

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен23/6/13 21:47

    aide sega kajete zashto vie turcite mrazite balgarite,nali sme v edin narod ? koi sme vie koi sme nie ? zashto trqbva da se delim na nie i vie,kva e tazi omraza kam balgarite

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен23/6/13 22:48

    Изразявай се правилно бе човек ....... българите от турското малцинство... първо ние не сме българи ние сме български граждани от турски произход. Историята на Медресето е далеч по различна от твоята теза. Постройката е наша отнета ни от комунистите и скапания тогавашен режим. А до заплахата ти пръдлю, я кажи какво страшно ще става?

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен23/6/13 22:56

    minal li e kat fikri salih muftuya ,ne nikoga ...

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен23/6/13 23:13

    koi ste vie be ,tuk e balgaria i vsi4ko e na BALGARIAi tova 6e si ostane muzei,hodi na selo da si pase6 kozite tapan spukan.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен23/6/13 23:39

    Do 18:02 /23.06.13
    Кажи кое ще е страшното ,пробвайте се и какво ще получите знаете ли.
    Пак едни 500 години .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/6/13 01:29

      Znae6 li kak 6te stane tova bokluk? Da ne vi smenim imenata pak. Spukahte se da provokirate, nali ti e qsno 4e tvoita darjava turciq gori i moje samo da pradne na kura na strana 4len na EU. Nqma koi da vi pomogne

      Изтриване
  19. ALLAHU EKBER MEDRESEMIZI GERI ISTIYORUZ !!!

    ОтговорИзтриване
  20. ALLAHU EKBER MEDRESEMIZI GERI ISTIYORUZ !!!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен24/6/13 05:05

    "" 23/6/13 18:02 после българите мразят турците, нали... Искам да попитам българите от турското малцинство.""Затова и ние ви мразим.Кои са тези "българи" от турското малцинсво?

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен24/6/13 07:49

    ti 6te polu4ish 500 godini analno obladavane selqnin ako imashe darjava toq vapros izobshto nqmashe da se komentira ama za radi tazi naglost tova pravitelstvo 6te srada mnogo

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен24/6/13 08:10

    Нека не забравяме че цената на депутатското място за БСП е медресето

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен24/6/13 09:18

    Медресето било взето от комунистите!Ами като ще се връщаме назад в историята,на чия земя е построено това медресе?

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен24/6/13 10:08

    Тази сграда е построена от българската държава, с държавни пари. Архитекта е руснак. Като не знаете не пишете глупости. Пачи малоумни.

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен24/6/13 10:13

    По-добре сградата да си остане културна институция - музей, вместо да се превръща в развъдник на средновековни диваци, варвари и религиозни откачалки-талибани.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен24/6/13 10:25

    Ами тези "българи от турското малцинство" са същите ония тарикати и шебеци, дето в паспортите са с български имена и в Европа разправят, че са "българи", а тука обясняват какви големи "турци" са. Демек въртят си задните части както им отърва.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен24/6/13 10:29

    Стига вече с тези медресета и разни други такива тъпотии и мизерии. Джамии и църкви има предостатъчно за всички. На хората им трябват фабрики и работещи фирми, които създават работни места за всички, а не да се измислят глупости, които са ненужни и разделят народа.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен24/6/13 13:15

    Едно е сигурно че за всичко до сега са виновни социалистите.Ако искаме да имаме стабилна държава всички социалисти в затвора до живот"Аз бих ги избил" и конфискация на сметките и имотите им.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен24/6/13 13:59

    Споко, медрасе няма да има. Нали разбрахте че повечето малки турчета родителите ги карат да учат английски а не турски. Една интелигентма млада туркина на скора сподели тук, че няма да кара децата и да учат турски а западен езит...тъй като нямала намерение да се шматкат по Турция а в Европа. Така че желаещите турци да учат езика като СИП са сведени до О (нула)Така че медресе на вас не ви трябва, но го правите на инат там да се обучават терористи камикадзета за радикалния ви ислям. Виждате какво става в Турция с Ердоган връщащ исляма в страната...ако ви харесва може да ходите там, джамии има бол, ако ли не-престанете да дразните българите със сънища за нови 500 г. Не си мислете че турция ще ви подкрепи при спречкване на етническа основа в България!!!

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен24/6/13 17:34

    Pirvo mi izvinyavayte 4e polzvam Latinitsata Tiy kato Kompitorit mi e na latinitsa moje dase izpolzva i na kirilitsa no klavisite tryabva dase naznaçi s s bukvi na kirilitsa no az ejednevno rabotya na latinitsa v Evropa. da pogledne na viprosnata kulturna ki6ta muzey (Medreseto sega Muzeyit(Medreseto )v Kircaali e postroeno s pari i griji na nasite dedi s nasi trud dragini kom6ii Mladini Kircaaliytsi s Sa4anliy ski misli imayte predvid 4e svetit se sviva i se podnovyava i se stabilizira taka 4e povyarvayte mi4e dobrinite vinagi nosyad plod i ditsiplina i dusevnost, a zlinite nosyat banditizim, 4etni4estvo irazgara a razgarata posajda vragove mejdu narodite s teh si nosim posletstvie i vsi4kini tiy 4e nakkraya i jertvi za sijalenie.i t.n.t nyakoi tipi4ni bilgari si nasajdat stilknovenie i naglost teh si mislyat 4e.Muslumanstvoto nosi radikalizim m/u ob6testvata Sistnotta nee taka ati4no obratnoto 4esi6tnost nepredstavlyava nikakva opastnost toes Muslumanskata religiya e sivsem nova sivremenna religiya na morala i izkustvoto s koeto e sizdadena slet 400 godini po kisno ot Hristovata religiya Muslumanskata religiya e nova Era na kulturata na 4estnosta 4istotata i ditsiplinata v tova 4islo i za 4ove4estvoto.Turtsite sa edni ot hay dobrata nay tolerantnata i nay nay kulturnata natsiya v tseliyat Balkanski regiyon...tova go kazvat Amerikantskiteu4eni Imayte predvid 4e i Angli4anite 1/3 4ast ot Angli4anite sa Múslúmani Nad 8 miliona turtsi jiveesti v Evropa sa Muslumaani bez da mislim za 12 milionata Arabska I Afrikansa ob6tnost itova ne nosi nikakva zaplaha na Evropeyskite narodi.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен24/6/13 21:22

    ama selskite maloumnici 6te nakarat decata si da u4at samo turski 6toto te sa absolutno ograni4eni hora ako mojem da gi nare4em hora a kakto zabelqzvate v poslednite godini grad kardjali se naselqva osnovno ot SElqni te vinagi sa bili pove4e ot grajdanite za sajelenie gradskite sa po evropa zaradi skapaniq jivot v balgariq AMA HORATA SE PROBUJDAT

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен24/6/13 22:27

    Медресето е стрена от мюслюмани, от дарения.Години се събират кожи, наеми за строежа. Тя е на мюслюманската общност в това са убедени и нашите историци. Но те мълчат. Строежа и започва 1926г.Земята е дарена от мюслюманин. Тя се строи когато отношенията между Царсво България и Турция се били добри,след подписването на Ангорският договор Тя е била строена за училище на мюслюмански духовници.

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен24/6/13 23:19

    Сградата е започната като мюсюлманско училище с дарения, които много бързо свършили и постройката е завършена с държавни пари. Преустройството в музей държавата също е финансирала- какви тогава могат да бъдат претенциите на мюфтийството?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.