Невиждан наплив за боровинки се наблюдава в Родопите, установи проверка на „24х7 Родопи". Това лято интересът към събирането на ароматния горски плод е огромен, като цели бригади от по 10-15 души обикалят баирите и се води истинска битка за територии и количества. Цените на боровинката също са високи, което поражда допълнителен „апетит" за безработни, роми и пенсионери в Кърджалийско и Смолянско. Има случаи, в които дори работещи излизат в отпуска, за да припечелят допълнително. Килограм почистени боровинки се продават за 6-7 лв. килото, а в пунктовете плодовете се плащат по 4 лв. за килограм. Дневно опитни берачи си докарват надници от 60-70 лв., изчислиха брокери.

Заради вкусовите и лечебни качества, боровинките са много търсени в цялата страна. Туристи, посещаващи планината, също си купуват. Берачи обясниха, че заради огромния наплив, някои от плантациите са вече обрани, което не се е случвало в предишни години."Буквално за седмица се обират декари боровинки. Жалкото е, че някои дори на зелено", обясниха запознати.

Ромите също са много активни и на тумби обикалят горите. При тях е изградена стройна организация, като една група бере плодовете, втора ги почиства от листа, а трета обикаля близките градове и продава по домове и офиси.

Най-големите плантации са по българо-гръцката граница, както и в района на връх Перелик, където обаче плодовете все още не са узрели добре.

В същото време в Родопите тръгна и масова вълна на манатарката и пачия крак. Летните видове в момента са в изобилие, което обаче доведе до срив в цените. Манатарката, първо качество, се изкупува по 3.50 лв.-4 лв. килото, а пачият крак е с 1 лв. по-евтин. Именно крахът в цените на гъбите подсили интереса към боровинките. До седмица ще узреят и малините, които също са много търсена стока. Цената на дивите малини е 4 лв. за килограм.



-----------------------------------------------------------------
Само сега СПЕЧЕЛИ ЛАПТОП SAMSUNG и още 509 страхотни награди! Виж
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.