От десетилетия тютюнопроизводството е основен поминък в Източните Родопи, но от 7-8 години се наблюдава драстично намаление както на площите, така и на стопаните. Ако през 2005 г. те са били малко над 20 хиляди, през тази са три пъти по-малко - 6 200 души. Спадът е във всички общини, сериозно са засегнати не само граничните Кирково и Крумовград, известни като най – големите производители.

В община Черноочене тази година с тютюн са засети около 2000 дка, докато през 2009 са били 6000 дка. В най-силните години 1982, 1983, 1984 зеленото злато се е отглеждало върху площ до 12 хил.дка. Днес са останали едва 600 производители.

В района през юли усилено прибират реколтата, която е с добро качество. Хората се надяват, че изкупните цени ще се запазят поне като миналогодишните, иначе се заканват да не продадат и едно тютюнево листо под 6,50 лв. за кг. Със закриването на фонд "Тютюн" и спирането на премиите хората нямат стимул да отглеждат тютюн. Промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия са оставили производителите без защита, твърдят специалистите.

"Ставаме по тъмно, берем, нижем и цял ден превиваме гръб. Това е основното ни препитание, няма друга работа", обяснява 58-годишният Хасан Рамадан от село Даскалово. Въпреки че скоро е излязъл от болницата заради проблеми с бъбреците, не спира да работи. Заедно с дъщерята и снаха гледат 5 дка. Преди това работил в строителството, бил по строежите почти в цяла България, но след спада и в този сектор, се върнал пак към тютюна. „Трябва да събирам години за пенсия. Най-големият проблем в нашия край е безработицата", казва бай Хасан. И той, и другите тютюнопроизводители подчертават, че без европейски субсидии тютюнът и районът си отиват. Разходите по отглеждането и прибирането са големи. „Когато си платим и осигуровките, нищо не остава за нас", смята Хасан Рамадан.

Село Даскалово в момента наброява над 300 души, а преди години населението е стигало до 800. „Имаше училище до 3 клас, сега остана само детската градина, а големите деца учат в съседните Черноочене и Габрово", коментира кметът Гюнер Апти. По думите му това лято с тютюн се занимават около 70 семейства, други 90 са заложили и на пипера, червена капия.

„Хората търсят алтернатива. За разлика от другите села, в нашето землище има два микроязовира. Проблемът е, че не на всяко място става пипер, от 1000 дка обработваема площ, само 400 са подходящи", обяснява кметът. Според него и поливането излиза скъпо. „За една поливка на дка плащаме между 30-40 лв., а се полива всяка седмица. Торба амониева селитра също не е евтина - 40 лв.", обяснява Ахмед Ахмед от Даскалово. Младежът скоро се оженил, преди това бил на работа в Западна Европа, а сега заедно с родителите си се насочил към зеленчукопроизводството. „Добре, че земята е наша и не се налага да плащаме наем за нея", заяви още Ахмед.

И той, и кметът споделят, че засега зеленчукопроизводителите от Даскалово успяват да реализират пипера. Предлагат продукцията на борсата и на пазара, на място идват и търговци от Пловдив, Пазарджик, София. През 2012 г. за килограм стопаните взели от 70-90 ст. „Годишно, ако от дка изкарат около 3 тона чушки, хората са доволни, иначе няма смисъл, защото не могат да си покрият разходите", подчертава управникът на селото Гюнер Апти.

Отливът от тютюна е сериозен. Единственият изход е гурбет на Запад. Някои ходят по два-три пъти годишно за по-няколко месеца. „40-50 души и от нашето село също работят навън ", казва 35 –годишният Месут, който от 13 години е по строителните обекти в Холандия. В момента там е сам, защото децата му са малки - синът на 4, а дъщеричката на 2,5, но ако няма промяна към по –добро, след 2-3 години смята да отведе и цялото семейството в Страната на лалетата.

„Аз се връщам по няколко пъти в България, но те и посочва малчуганите, ще останат там, няма да си идват и това е тъжното", казва мъжът..„Ако не са парите, които изпращам, няма как да се справят и съпругата ми, и родителите ми с малките пенсии", допълва Месут. Връстникът му, собственик на селския магазин, показва тетрадката с имената на пазаруващите на вересия. „Някои имат вече по 500 лв. за хляб, за сирене, за олио, плащат като вземат парите от тютюна и чушките наесен".

По неофициални данни в Кърджалийска област няколко хиляди души всяка година заминават за чужбина. Обезлюдяването е засегнало цели села в Родопите.

Снимка: Ирина Ангелова,

„Стандарт"



-----------------------------------------------------------------
Само сега СПЕЧЕЛИ ЛАПТОП SAMSUNG и още 509 страхотни награди! Виж
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.