Учени ще търсят отговора фосил или скално образувание

Гигантската каменна змия, която бе открита от любителя на природните феномени Беркант Ходжа, се намира в района на крумовградското село Метлика. Тя е с дължина над 30 метра и по размери превъзхожда най-големия фосил на змия, откриват досега, гиганската боа Серехон в Колумбия.
Археолози и историци коментираха вчера пред „24х7 Родопи", че каменната змия може да се окаже поредният природен феномен в Източните Родопи, каквито са Каменната сватба и Каменните гъби. Това се дължи на често срещаната в Кърджалийско вулканична туф, която е податлива на природните действия и с течение на векове може да добие уникални форми, коментират експертите.
Малко вероятно е също така наличието на фосили на огромни влечуги в региона поради факта, че през Палеогена тази част на Родопите е била морско дъно. Това обяснява и намерените досега фосили единствено на морски обитатели. При изследванията на подобни находки обаче се налага българските учени да се обръщат до тесни специалисти в Лондон, където са и най-големите капацитети по Палеонтология, а в конкретния случай мнение ще трябва да изкаже палеорептиолог.
„Не са скални образувания, а фосили. Има какво още да покажа и кажа на палеонтолозите, когато дойдат в региона", заяви Беркант Ходжа, който е магистър по икономика, но в свободното си време проучва природните феномени в Родопите.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

12 comments so far,Add yours

  1. Анонимен8/8/13 09:51

    Тези специалисти нямат ли имена?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/8/13 10:15

    A be kardesim bu hayvan disi mi erkek mi?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/8/13 11:20

    magistir bil--izmislen ....he he he

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8/8/13 12:27

    Ходжата не разбира нито от икономика, нито от палеонтология. Никой няма да се берне от Лондон да дойде, за да му гледа камъните!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен8/8/13 18:56

    Как да разбира човека от палентология като си е обикновен тракторист като мен.дипломата по икономика си я купил. Гласят го за специалист по туризма в общината.Nerde cifchilak, nerde palentologiya i turizam?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен8/8/13 22:15

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен9/8/13 00:30

    само спец туристи им липсват в общината

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/8/13 09:52

    до 18:56
    и тракторист ще си останеш
    хора които са се трудили и учили недей да бъдеш завистлив а кат не знаеш какво наука е палеонтология и какъв положителен ефект ще има за целия кърджалийски регион
    като туристи работа за хората и ит.н
    а това лице както го знам не иска никаква полза от тези работи ако искаше нямаше да ги дава във вестниците

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен9/8/13 10:37

    tova ne e nay- golqmata zmia nay -golqmata izmama na naroda to ,ako imashe takova neshto tam toy shteshe da e posledniqt a ne parviat

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен10/8/13 12:36

    ДО 09:52. ЗА ТЕБ , КАТО "ГРАМОТЕН" , ПРЕПИНАТЕЛНИ ЗНАЦИ НЯМА ЛИ ! АКО ЗНАЕШ , КАКВО ТОВА , ДЕ !

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен11/8/13 17:49

    Поне 5 змии се виждат една над друга на снимката.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.