Тазгодишните повелители на традиционната кулинария и занаяти в Тракия бяха избрани по време на второто издание на фестивала на традиционните храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия" в събота в Ивайловград. Организатори на събитието са НЧ „Пробуда 1914" Ивайловград, Община Ивайловград и Инициативен комитет на местната общност.
Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова официално откри фестивала в петък, когато фолклорни изпълнения на местни и гостуващи таланти, спектакълът „Песни за младо вино" и омагьосващия звук на кирати край огъня загатнаха на гостите и посетителите за експлозията от цветове, усещания и емоции, които предлага „Кулинарното наследство на Тракия".
Във вторият фестивален ден тричленно жури в състав Камелия Чолакова – председател на „Читалищна асоциация за развитие ЮГ", Емил Върбанов – главен експерт в Национален фонд „Култура" и Александра Хорозова – директор на СОУ „Христо Ботев" Ивайловград, реши да присъди две награди за „Цялостно представяне".  Наградени в категорията са НЧ „Пробуда 1914" клон Славеево и участниците от община Димитровград. Вкусните традиционни гозби, приготвени пред очите на гостите, пресъздаването на народни обичаи и прекрасните изпълнения на български фолклорни песни спечелиха на Славеево и Димитровград заслуженото признание.
НЧ „Пробуда 1914" клон Лъджа събра най-много точки в категория „Атрактивно представяне на занаят" с демонстрация на стриване на зърно с хромели.
В категория „Биопродукт" награди бяха присъдени на ивайловградското село Плевун за демонстрацията  на традиционно добиване на булгур и на фирма „Гея" от село Спилео, Гърция за демонстрацията на традиционна ръчна направа на кускус.
Най-многобройни бяха участниците от България. Свои щандове бяха подредили още представители на Гърция, Турция и Франция.
По време на фестивала гостите имаха възможност в реално време да наблюдават как се приготвя зелник, клин, мекици, катми, чеверме, рачел, избиване на масло и добиване на бърканица, как се пече под връшник, как се приготвя домашен сапун, трахана, кускус, как се мели брашно с хромели, как се прави булгур, как се чепка и преде вълна, плетене на една кука и още много. Всеки можеше да опита и купи био ябълков оцет, хляб от лимец, биологично вино, ивайловградски тахан, мед, местни зеленчуци и плодове и благоуханни билки.
Всеки желаещ можеше да се превърне в майстор за един ден като се включи в приложното ателие по изработване на шита дантела - кене, организирано на шанда на „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите" или в някое от многобройните кулинарни ателиета, предлагани почти на всеки щанд.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.