„Ашурето е празник на нашата нужда един от друг без разлика на вяра, етнос, пол и възраст. Смисълът на този ден е, че тук живеем заедно, но и можем да споделяме най – истинските човешки радости заедно", заяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. Той подчерта, че истинското ашуре в България става на пазара в града край Арда.
Както вече 24rodopi.com писа, 5000 порции ашуре бяха раздадени на Пазара на производителите в Кърджали. Продуктите са дарение от побратимената община Османгаази, Бурса, но ашурето бе приготвено от домакините. То се дава на близки, приятели и комшии без разлика каква религия изповядват. Според преданията,търсейки начин да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух /християнският Ной/ призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие.
„Тази традиция спазваме вече седма година и ашуре се превръща в новия символ на общия ни празник. Затова, когато се казва ашуре, хората в страната винаги се сещат за Кърджали", допълни кметът и пожела здраве и успех на всички в името на разбирателството и човешкото добруване.
Енорийският свещеник отец Петър припомни, че празникът на Ной, който е общ за мюсюлмани, християни и евреи дава добър урок на хората, че трябва да живеят заедно без разлика на раса, вяра, народност.
"Живеем в дни на изпитание и икономическа криза, но Кърджали е показал много пъти, че издържа на всякакви трудности.Човещината може да я има винаги, когато сме заедно.Да ви е сладко ашурето и да ви е сладък комшулука, това няма ли го животът ни ще е горчив и тъжен", каза още отец Гарена.
Присъстващите бяха поздравени и от Халил Дьонер, зам.-кмет на побратимената на Кърджали община Османгази, Бурса и от районния мюфтия Бейхан Мехмед, които пожелаха здраве, мир и благоденствие на всички кърджалийци.
На празника кметът инж.Хасан Азис и зам.- кметът Халил Гюнер заедно раздадоха от приготвеното сладко ашуре на дошлите за празника стотици жители на Кърджали и околните села.
Сред гостите бяха народните представители Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, зам- областните управители Назми Мюмюн и Муса Сеидахмед, председателят на Общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа, общинският съветник и лидер на БСП Георги Кючуков, кметът на Момчилград Акиф Акиф и зам.- кметовете на община Кърджали Елисавета Кехайова и Юсеин Ахмед. И тази година казани с вкусното ястие бяха изпратени и до съседните общини Черноочене и Момчилград.
Вижте видео от събитието - вдясно
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/11/13 18:10

    хтова прилича на, итър петър и насеттин ходжа

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен23/11/13 19:55

    Петър днес те даваха по телевизията на националистически митинг на 04.01.1990 година в София.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/11/13 13:49

    тоя петър само на турски сбирки го виждам.той въобще християнин ли е?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен24/11/13 21:32

    Човек отива при хората които обича

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.