Фирмата, която обгрижва сметището е с девет запора

Една от най-големите фирми на скандален шеф на волейбола в страната продължава да обгрижва депото за битови отпадъци край Кърджали.
Припомняме, че „Сиконко билдинг" успя да спечели няколко проекта по различни европейски програми. Изпълнението на единия от тях – за изграждането на депо за битови отпадъци в Кърджали по програмата ИСПА на стойност 14 млн. евро, беше спрян от правителството на ГЕРБ заради съмнения за завишени стойности на дейностите по проекта.
Договорните отношения между екоминистерството и консорциума обаче продължават, научи 24rodopi, с тази разлика, че… от „Сиконко билдинг" са спрели плащанията си към партньорски фирми. Общо девет дружества са блокирали сметките на фирмата, а от „Сиконко билдинг" дори са пробвали да се разплатят с една от тях, предлагайки поставените фургони на депото, които обаче се оказали общинска собственост.
Освен като един от шефовете на волейбола, името на собственика нашумя още повече след скандал през 2005 година с оглавявания от него приватизационен фонд „Сиконко холдинг". С ликвидирането на холдинга, в него потъват боновете от масовата приватизация на 12 хиляди акционери. През 2005 г. част от акционерите го обвиняват, че източва дружеството чрез свои фирми, и се опитват да извадят него и сина му от управителния съвет на "Сиконко холдинг". Имало е и съмнения за неправомерно вписани акции в негова полза като твърденията на съдружниците му тогава бяха, че той притежава около 39% от акциите, а не както е вписано в книгата на акционерите повече от половината.
По случая беше сезирана прокуратурата, но до истината така и не се стигна. Като резултат обаче холдингът, който притежаваше капитал от около 16 млн. лв. и по твърдения на хора от съвета на директорите тогава с нетна печалба за 2004 г. от 12 млн. лв. беше ликвидиран, а по-голямата част от активите му се вляха в дъщерни дружества.
В същото време пък скандалите във волейбола се редуваха един след друг. Припомняме, че суперзвездата Матей Казийски се отказа да играе в националния отбор именно поради факта, че ръководството на федерацията продължава да е в същия състав.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/11/13 22:42

    Данчо Лазаров

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/11/13 12:57

    МОЖЕ ЛИ ТАКАВА ВАЖНА И ИНТЕРЕСНА ,С КРИМИНАЛЕН ПРИВКУС СТАТИЯ ДА БЪДЕ ПРЕДЛОЖЕНА НА НАС ЧИТАТЕЛИТЕ И В НЕЯ ДА НЕ СПОМЕНЕ ИМЕТО НА ТОЗИ РАЗБОЙНИК - ПИШЕТЕ, ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА ВЕЛИКИЯ ДАНЧО ЛАЗАРОВ!!
    НАПОСЛЕДЪК РЕДАКЦИЯТА НЕ МИ ХАРЕСВАТЕ-НЕЩО ВЗЕХТЕ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТЕ С ПОСОКАТА НА ВЯТЪРА

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/11/13 14:01

    С финален спринт България успя да спаси програма ИСПА
    Загубените средства са около 100 млн. лв., усвоените – седем пъти повече
    14:23 | 21.10.2012 | 3185 прочитания | Лили Границка
    Отпадъци – 5 депа и един рисков проект

    С пари по ИСПА в сектора на отпадъците бяха изградени пет регионални депа в Монтана, Русе, Севлиево, Силистра и Созопол за 51 млн. евро. Те събират боклука на 29 общини с население 447 хил. души. След изграждането им продължава закриването на 14 стари сметища.

    И ако този проект приключи успешно, не така стоят нещата с регионалното депо в Кърджали за 30 млн. евро, което се строи близо 10 години. България получи отсрочка за завършването му до края на 2012 г., но въпреки това има сериозен риск той да не приключи и в удължения срок. За да бъде спасен, проектът за депото в Кърджали беше основно преработен. Претоварните станции бяха намалени от седем на четири в Кирково, Крумовград, Ивайловград и Ардино. Към края на август 2012 г. работата по тях е изпълнена на 64%, по данни на МОСВ. Изграждането на сортиращата и сепарираща инсталация, което бавеше проекта, пък отпадна с одобрение на Европейската комисия. Въпреки това строителството на регионалния център за отпадъци край кърджалийското село Вишеград, който трябваше да поеме боклуците на 7 общини в областта, продължава да се бави и към момента е изградено едва една четвърт от съоръжението.

    Строител на обекта е италианско-българския консорциум “Униланд-Сиконко-Униеко”. “Натрупаното закъснение по обекта е близо година, но имаме уверение от страна на консорциума, че ще приключат до края на 2012 г.”, каза Цвета Димитрова, директор на дирекция “Европейски и международни проекти” в МОСВ, която отговаря за програма ИСПА пред Mediapool. Според нея причините за забавянето са недоброто планиране на дейностите и трудната комуникация между партньорите в консорциума.

    Заради факта, че фирмата изпълнител беше избрана с пряко договаряне по времето на министъра на околната среда Джевдет Чакъров. България отнесе финансова санкция от 3.3 млн. евро. От ИСПА помощта е усвоено 9.2 млн. евро по обекта, а за да бъде довършено регионалното депо държавата отпусна още 14 млн. евро, от които досега са усвоени 2.8 млн. евро, посочи Цвета Димитрова.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.