Живи и мъртви мълчат за 200 тона отрови край кърджалийското село Звиница. Местните жители ги смятат за основна причина за високата смъртност в селото. Както вече 24rodopi.com писа, в момента 10 човека в Звиница имат онкологични заболявания.
Почти всеки месец си отива по един тукашен. Имало е година, когато са погребали 19 души. Повечето си отиват от рак. Живите смята , че причината е в пестицидите с изтекъл срок на годност, които се съхраняват тук. Те обаче не протестират. Смятат, че ако се вдигне прекалено много шум, няма да могат да пласират капията която отглеждат и която ги храни. Мъртви и живи мълчат, въпреки страха от отровите.
В склад построен през далечната 1984 г. са струпани силно отровни пестициди, събрани от цялата област.Постройката е от желязо и бетон с площ около 700 кв.м. Има одушници с решетки, опасана е с висока ограда, на която са поставени предупредителни табели. Изградена е и шахта за поемане на дъждовните води и отвеждането им дерето.
„Докараха пестицидите с военни камиони и ги стовариха вътре. Запечатаха вратите на склада и ги завариха", разказва бивш ръководител в някогашното земеделско стопанство. Той,както и много негови съселяни искат да запазят анонимност.Причината е,че темата за склада с пестициди е болезнена за местните жители.
Заварваме група младежи в читалището. Те са разделени на два лагера. Едните смятат,че пестицидите са причина за високата смъртност, другите, че това е следствие на радиацията от Чернобил. Сочат, че в близко село, хората също страдат от рак. Повечето обаче смятат, че складът е голяма заплаха за селото.
„Ако възникне пожар, ще бъде обгазен с отрови целия регион. При авария пестицидите могат да попаднат в реката и от там да стигнат чак до Марица", изразяват опасения младежите.Те са недоволни, че никой не информира хората от Звиница, какво точно съдържа складът и какви са опасностите от него за местните жители.
Те казват още, че лятно време в селото се носи остра миризма, идваща от склада. Това кара хората да мислят,че с вонята в селото идват и отровни изпарения.Самата миризма отдават на отворените отдушници. Селяните смятат, че вятърът носи през тях отровни изпарения. Вследствие на тях пък върви и заболеваемостта.
Председателят на междуведомствената комисия Назми Мюмюн, който е зам.-областен управител подчерта, че пестицидите в Звиница се съхраняват по правилата. Мерките са съобразени с действащото законодателство. Още първите месеци на следващата година ще бъдат унищожени. Той похвали кметът на селото Ниязи Вели за мерките, които взема за безопасността. Проблемът е сериозен, както за населението, така и за нас в областна администрация. Ще продължим проверките до пълното премахване на пестицидите", заяви Назми Мюмюн.
Георги Кулов, Петър Калчев
На снимката: След заразата от Нюкясълска болест по птиците в началото на годината, сега жителите на Звиница имат още по-голяма тревога - складът за пестициди убива хора
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/11/13 21:09

    ujas e s. gabrovo e sistoto znam ce ne mestoto no nikou ne obrista vnimanie dobre ce 24 rodopi

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен14/11/13 14:33

    Вместо да пишете "селяните смятат това, селяните смятат онова"..., накарайте РИОСВ, Хасково да вземе проби от водата, почвата и въздуха наоколо, за да се види кое колко и с какво е замърсено. Стига паника. В склада се съхраняват основно препарати с изтекъл срок на годност от лабораториите на няколко разкулачени предприятия, както и от закрити вече училища, в които имаше кабинети по химия. Предадени са а общината, която съгласно Закона за управление на отпадъците беше длъжнада осигури хранилище за тази цел. Това е.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен14/11/13 20:39

    Стига сте писали глупави коментари, много ясно е, че из околността на депото има тежка миризма на пестициди, които трови хората...Какво ако вземат проби от Хасковския РИОСВ- корумпирана история...резултатите естествено ще са отрицателни без да са проведени някакви изследвания...Смях до колене или тъжна история човек се побърква в тази държава...Нещо повече този червено палячо само знае да обещава празнотии и да похвали хората на празно дето няма нещо вярно...ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ ЗА ХОРАТА В ЗВИНИЦА...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.