Прокуратурата поиска затвор за млад мъж, който бе задържан край Черноочене с 33 костенурки, но съдът му даде шанс с пробационни мерки. Окръжният съд обяви мотивите си за присъдата, която наложи преди Нова година.
Както вече 24rodopi.com писа, 38-годишният Й. И. З. е осъден на пробация от Окръжния съд в Кърджали заради незаконно притежаване на 33 сухоземни костенурки, които са екземпляри от европейски и световно застрашени диви гръбначни животни.
Осем от пълзящите шипобедрени животинки са със статут на уязвими, определен от актуалния Червен лист на Международния съюз за защита на природата и са световно застрашен вид. Другите 25 са от вида шипоопашата костенурка, обявен за европейски застрашен вид със същия статут.
Окръжната прокуратура е поискала лишаване от свобода с отложено изпълнение за 3 г., както и минимална глоба в размерна 5000 лева, но съдът е отхвърлил това настояване. Както вече писахме, случаят е от 26 април 2013 г. на територията на община Черноочене. Тогава са били събрани костенурките в чували, но полицейски автопатрул се натъкнал на паркиран край селска автобусна спирка автомобил без хора в него. Униформените се усъмнили, че целта на пришълците е именно противозаконен улов на костенурки и поискали справка за собственика на колата, останали и да я наблюдават. Малко по-късно един от съучастниците се появил и потеглил с автомобила, за да прибере другите двама, но полицаите тръгнали след него. При вида на полицейската кола бракониерите хвърлили чувалите на земята и хукнали да бягат, но били задържани.
В хода на разследването е установено, че подсъдимият е извършил престъплението с пряк умисъл и с пълното съзнание за обществено опасния характер на деянията, предвиждал е последиците, въпреки, че е бил наясно с категоричната забрана за лова на костенурки. Леката присъда обаче магистратите аргументират с редица смекчаващи обстоятелства, сред които е дори младостта на мъжа. И тъй като предвиденото в закона наказание се оказало несъразмерно тежко, съдът е заменил исканото от прокурора лишаване от свобода с пробация. Глобата от 5000 лева съдът преценил като несъразмерно тежка, тъй като същият прокурор е подписал споразумение с другия подсъдим за същото престъпление.
Така на Й.И.З. Окръжният съд е постановил пробационни мерки като задължителна регистрация по настоящ адрес 2 пъти седмично за срок от 8 месеца и същевременно задължителни периодични срещи с пробационен служител. Вместо глобата от 5 000 лева, мъжът трябва да внесе по сметката на съда 52 лева за разноскитепо съдебното производство.
38-годишният мъж е действал с още трима. Един от тях - 68-годишният С. Н. също бе осъден на 8 месеца пробация.
На снимката: Част от костенурките, които тримата събрали в района на Черноочене
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/1/14 22:15

    Ей глада какво ли не прави

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/1/14 14:36

    Не е от глад,а от келешлък.Пият им кръвта,търгуват ги на разни вманиачени.Поне глобата да бяха платили.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/1/14 18:38

    sme6nizi.kak se kasvat tez sadii 4e ako mi se slu4i ne6to da me spasivat.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.