Градът събира хиляди момчилградчани от цял свят на 2 август
80 000 лева задели Община Момчилград от бюджета си за провеждането на културните прояви и инициативи, свързани с традиционните културно-религиозни празници, бележити събития и инициативи.
От общината отново са амбицирани да превърнат международната среща на момчилградчани в незабравимо преживяване за гостите и гражданите на града. Събитието ще се чества за пета поредна година под надслов „Момчилград винаги в сърцето ми" и е приет от местните хора като официален празник на града. Всяка година хиляди момчилградчани от различни градове у нас и разпръснати по целия свят се събират на централния площад, за да отбележат празника. Тази година международната среща ще се проведе на 2 август. В рамките на седмицата са предвидени и концерти с танцови изпълнения на групи от страната, както спортни състезания по различни видове спорт.
40 събития съхраняват традиции и обичаи
„Освен предвидените традиционни прояви, за 2014 година сме заложили много нови инициативи, които ще разнообразят културния живот в общината. В културния календар са включени над 40 събития, което показва, че общината цели да съхрани традициите и обичаите на различните етноси и религии", коментираха от екипа на кмета Акиф Акиф.
Посрещането на изгрева на именития връх Дамбалъ в нощта срещу Гергьовден – 6 май под надслов „Вяра, традиция, здраве", традиционният музикален фестивал „Нощта на Орфей" на светилището при село Татул, летните вечери в градския парк и есенният панаир и тази година остават запазена марка на културните прояви.
Водещите религиозни прояви са традиционния събор на параклиса „Свети дух", кулинарна изложба за Байрама, благотворителна изложба на обредни хлябове за посрещане на Великден, както и традиционните събори и маи по населени места
 Баба Марта в Момчилград ще бъде посрещната с майсторене на най-красива мартеница и благотворителен базар.
В международния ден на Земята – 22 април ще се състои конкурс за най-чист училищен двор.
Община Момчилград ще се участва активно в организирането на Балканския фестивал на турския фолклор, който се провежда ежегодно в Кърджали и се организира с финансовата помощ на седемте общини в областта.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.