Народните представители от Кърджали и Смолян Цвета Караянчева и д-р Даниела Дариткова, както и колегата им от парламентарната група на ГЕРБ Десислава Танева, внесоха промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Целта е да се гарантира равен достъп на физическите и юридическите лица до ловно-стопанските полета и да се ликвидират порочните действия, практикувани от някои техни ползватели. Поправките в закона са инициирани след многобройни срещи по избирателните райони с членове на ловните дружинки, както и от публично оповестено писмо на СЛРБ, уточняват от ГЕРБ. От Съюза на ловците и риболовците в България алармират, че сега действащият закон позволява на юридически лица да стопанисват дивеча в държавните ловни стопанства и дивечовъдни станции, за да инвестират в развитието на ловното стопанство у нас, но в част от отдадените райони безконтролно се залагат капани за едър дивеч, предимно дива свиня, и животните се вкарват в оградени площи в границите на арендните ловни участъци, където се извършва масовото им избиване. „Улавянето на дивеч по този престъпен начин и ограждането на големи горски масиви нанася непоправими щети на популацията и застрашава генофонда и естественото възпроизводство на животните. Настояваме държавата да се намеси по законодателен път, за да бъде пресечена тази вредна за българската природа практика", пишат от УС на СЛРБ до Народното събрание. Ловците са започнали подписка с искане за промени в закона, която вече е подкрепена от над 7 000 души.
В законопроекта на Караянчева, Дариткова и Танева се предлага ограждането на ловни райони да е само временно, за не повече от 3 месеца сумарно за календарната година при възникване на конкретна необходимост, а за оградените ловни райони да се заплаща ежегодна такса на декар. Лицата, стопанисващи дивеча, се задължават да изградят подходящи съоръжения (врати и/или стълби, проходи) за свободно преминаване през оградените територии на туристи, собственици на гори и земи в тях, контролни органи и др.
Законовите промени ще отстранят и някои противоречия на закона за лова с други нормативни актове, очакват в бранша. Като пример те посочат липсата на обществено обсъждане и граждански контрол при взимане на решения за разполагане на огради, несъвместимостта на ограждането (на заварени огради) с режимите за стопанисване на хабитатите по Натура 2000, вкл. липсата на екологична оценка, жалбите срещу ограничаване на достъп до собственост или публичен ресурс (пасища, чешми за водопой, гъби, билки за лична употреба, и др.) в заградени ловностопански участъци, дивечовъдни стопанства и бази за интензивно развъждане на дивеч, деградацията на природните местообитания (утъпкване, замърсяване, ерозиране на почвата, унищожаване на растителната покривка и подрастта в горите) в резултат на превишаване на популацията на диви животни.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/1/14 15:24

    Тези кухи лейки взеха да разбират и от лов.Защо не го направиха предишния мандат със стратега по лова Емил Димитров.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/1/14 16:04

    Точно така! Природата трябва да се защитава! Това го могат искрено само жени. На мъжете им дай пушката и да убиват горките животинки. А ти, който обиждаш, внимавай като се прибираш довечера, че жена ти е сложила дървото зад вратата. Купи и цветя, може д ате отмине, завалийка нещастен.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен30/1/14 16:24

    БРЕЙ ТАЗИ КАРАФИДОСОВА НЕ СЕ СПРЯ,АМАН ОТ НЕЯ ВСИЧКО РАЗБИРА

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен30/1/14 16:41

    ,...иване, спомняш ли си, как по времето на комунизма отчитахме дейности...то нали карафидосова е взела дипломата през това време... нрави не се менят...вместо да отчиташ дейности за лова, не е ли по-добре да кажеш на своите избиратели и тези които ще гласуват мажоритарно, колко улици сте асфалтирали, колко кауфланда сте открили... с колко увеличихте пенсиите, детските добавки...???селям от алейкум.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен30/1/14 17:17

    Супер , следващата поправка за внасяне от двете кокошки да е за забрана на ползването на тоалетна хартия.
    Тъпотии герберски

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен30/1/14 19:39

    МАЧКАЙ ЦВЕТЕ, МАЧКАЙ ЧЕРВЕНИЯ БАШИБОЗУК, НАВСЯКЪДЕ ИМА ПРОБЛЕМИ С ТОВА УПРАВЛЕНИЕ. ЮРКАЙ ГИ ЗДРАВО

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен30/1/14 20:39

    Ако това мине в Парламента, ще гласувам за ГЕРБ, въпреки, че ми се повръща от Тиквата!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен31/1/14 12:19

    Това е удар по Емо фаса ,но защо не го направихте когато бяхте на власт. Като замаени каракачански овчарки се хвърляте да застанете начело на акцията на българските ловци срещу улова на жив дивеч с капани от арендаторите на ловни райони.Внимавайте захапвате ръцете които ви пълнеха касите!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен31/1/14 12:37

    Vsichko e ala,bala ! Zhiveem v globalen svyat i nikoi ne tryabva da e glupav... ?@

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен31/1/14 21:16

    19:39 нека първо да почне да мачка червения башибозук дето е в нейните редици сред общинските и саветници пък после останалите, анадънмо

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен31/1/14 21:19

    айдеееееееееееееее караянчева и от това ли взе да разбира, даму се невиди, чок умна била, предлагам другия път да се кандидатира от друг град защото кърджали вече е малка летва за такава умна многострано развита личнос

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен31/1/14 21:36

    az da ti kaja umniko, taq deputatka nqma namerenie da ma4ka nikoi a da si uredi jivota v sofeto, pak nas tuk......

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен31/1/14 22:18

    21:16 toi 4ervenia ba6ibozuk v neinite redici niama nujda tia da go ma4ka, te sami 6e se iziadat ili raz biagat ot nia

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.