Държавата няма информация за изкупвачите на тютюн след последните промени в Закона за тютюна и това ще се коригира, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов на среща с производителите от Кърджалийско.
„Готвените промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия ще бъдат обсъждани с реалните тютюнопроизводители и с членовете на Консултативния съвет по тютюна, за да могат да бъдат максимално полезни на заетите в сектора, обеща Абазов. Той заяви, че тютюнопроизводството е важен за страната ни отрасъл.
"След последните промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия е въведена пълна либерализация в сектора и свободни пазарни отношения, които противопоставят малките тютюнопроизводители срещу няколко мултинационални компании. При сега действащото законодателство липсва информация както за броя на тютюнопроизводителите, така и за изкупвачите на суровината", коментира заместник-министърът.
Абазов поясни, че тютюневият сектор обаче все още не е готов за пълна либерализация, поради естеството на производството и субектите, които участват в него. Затова целта на готвените промени е да бъде намерен баланса между сегашната ситуация на пълна либерализация и тоталната регулация на пазара.
Зам.-министър Абазов припомни категоричната забрана на Брюксел за подпомагане на сектора с европейски средства, както и невъзможността страната ни да промени референтния период, който е безкрайно несправедлив за българските тютюнопроизводители.
Той призова заетите в сектора да търсят и други начини за добавяне на доходност към своите стопанства освен със средствата по националните доплащания. Като пример посочи обединяването им в организации на производители, за да бъдат по-конкурентноспособни да постигат по-висока цена на произвежданата суровина. Друга възможност, от която могат да се възползват е чрез кандидатстване за средства по Втори стълб от Програмата за развитие на селските райони, където могат да получават средства за необлагодетелствани райони, за малки стопанства, за млади фермери, за агроекология, за зелени плащания и противоерозионни мероприятия. Зам.-министърът беше категоричен, че се работи по конкретни възможности за подпомагане на сектора по линия на държавните помощи.
По време на срещата бяха обсъдени предложения за въвеждане на минимални изкупни цени, които да залегнат в договорите между търговци и производители, както и промяна в минималните изисквания за изкупуване на тютюн. Бяха коментирани и възможностите за създаване на регистър на тютюнопроизводителите и регистър на търговците, както и връщането на държавните експерти за оценка при спорове за изкупуването на тютюн. Участниците подкрепиха необходимостта от законодателни промени и въвеждането на регулаторни механизми, с които да бъдат защитени техните интереси.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен15/1/14 12:43

    Късно е приятели от ДПС.Вие подписахте смъртната присъда на тютюна още в преговорния процес преди присъединяване на страната ни към ЕС.Тройната коалиция бързаше да преговаря без да анализира, без да поставя условия и изисквания.Защо плачете сега ? Поправете го !!! Нали сте в управлението сега.И ГЕРБ има грешки, но тях тогава ги нямаше.Хванете Данчо ментата и всичко ще се оправи.Но той е против пенсионната реформа, против данък богатство, против АЕЦ Белене и т.н.Защо го държите в редиците си ? Нямате ли умни хора от ДПС !!! Идете при Христо Бисеров !!! Той може да отпусне някой милион и за вас тютюнджиите.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен15/1/14 13:16

    Вие ще ибете мамата на всички тутунджии и едри и дребни ....
    Набърка ли се държавата в една търговия ......край с нея.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен15/1/14 14:12

    "Зам.-министър Абазов припомни категоричната забрана на Брюксел за подпомагане на сектора с европейски средства, както и невъзможността страната ни да промени референтния период, който е безкрайно несправедлив за българските тютюнопроизводители. " И КОЙ Е ВИНОВЕН СЕГА ? ПО ВАШЕТО БРЕМЕ БЕШЕ,АМА ВИЕ МИСЛЕХТЕ ЗА ВАС,А НЕ ЗА ХОРАТА.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен15/1/14 14:34

    А бе Вие от ДПС нали сте търговци на тютюна .Нали ваши фирми купуват 90% от тютюна ,а10% БСП.Чудя се защо мъчите този ваш електорат .Достатъчно бедни станаха ,така ,че няма къде да бягат .Помогнете на тези хора ,като им дадете поне 8 лв средна цена

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен15/1/14 17:40

    Selqnite sa vinovni 4e oshte vqrvat i glasuvat za vas,ot 20 god ste vse na vlast a drugi bili vinovni pone zamul4i horata da ne usetqt 4e vie ste vinovnite ministre

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16/1/14 10:58

    Сега и ножа и сиренето е при вас несе оправдавайте с ГЕРБ.ГЕРБ е голяма партия.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.