Изселникът, който уби с колата си човек на пътя край крумовградското село Едрино, е бил заслепен от фаровете на друга кола. Това се казва в мотивите на Окръжния съд в Кърджали по делото за тежкия пътен инцидент.
Както вече 24rodopi.com писа, 36-годишният Х. М. Ю. получи условна присъда – 2 години затвор, но с 4-годишен изпитателен срок. Прегазилият пешеходеца с „Фолксваген"-а си бе лишен и от право да управлява МПС в следващите 24 месеца.
Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, защото изселникът е признал вината си.
Х. М. Ю.  е с  основно образование, женен е, безработен, не е осъждан. Той е с двойно гражданство и живее в Турция след 1989 год. През 1996 год. придобил  правоспособност да управлява моторни превозни средства от категория „С".  За времето  от  януари 2006 г. до май 2013 г. е санкциониран многократно по административен ред за извършени в страната нарушения на разпоредбите на Закона за движението по пътищата.
Инцидентът:
На 4 октомври 2013 година, около 20 часа, изселникът и трима негови приятели  решават да отидат от Крумовград до село Голямо Каменяне. Четиримата потеглили с лек автомобил „Фолксваген Пасат", собственост на подсъдимия, който го управлявал. Движел се със скорост от около 65 км/час, когато влязъл в село Едрино. По същото време в  дясната лента на платното за движение в посока към Голямо Каменяне вървял пострадалият мъж.
Срещу „Фолксваген"-а се движел лек автомобил „БМВ", в който  пътували двама души, които стават свидетели на инцидента. Катастрофата станала на прав участък от пътя с голяма видимост и в двете посоки, пътната настилка била суха.
БМВ-то наближило колата на подсъдимия, който бил заслепен от светлината на фаровете му. Шофьорът обаче въпреки заслепяването от фаровете не намалил скоростта. Видял пешеходеца, когато вече бил съвсем близо,  завил рязко вляво, за да  го заобиколи, но последвал удар. Спрял колата и слезли заедно с жената, която пътувала на предната седалка. Пътуващите в лекият автомобил БМВ мъже също спрели и излезли да видят какво се е случило.
На банкета вдясно по посока Голямо Каменяне лежал мъж. Осветили  го със запалка  и видели, че по лицето му има кръв, проверили пулса му и позвънили на телефон 112. Няколко минути по-късно пристигнал екип на Спешна помощ , който транспортирал мъжа до Спешния център в Кърджали, а по-късно и до УМБАЛ „Св. Георги"  в Пловдив, където бил настанен за лечение. Въпреки  направените му операции той  починал на 9 октомври.
Виновният за катастрофата внесъл 573.05 лв. здравни осигуровки за пострадалия.
 
Съдебните изводи:
На Ю. бил съставен акт за установяване на административно нарушение  който подсъдимият подписал без възражения. Дрегерът не отчел употреба  на алкохол.
Вещото лице е дало заключение, че смъртта на Д. А. се дължи на остра сърдечно – съдова и дихателна недостатъчност вследствие на тежка черепно-мозъчна травма, довела до потискане на жизнено важни мозъчни центрове. Според вещото лице  шофьорът е реагирал когато пешеходецът  бил близо пред него и е извършил рязка маневра „завой наляво", за да го заобиколи.  Колата блъснала с дясната си част мъжа.  Той паднал върху  предния капак, ударил  главата си в стъклото, излетял  от дясната страна на автомобила, чупейки страничното огледало и паднал на пътя. Вещото лице дава заключение, че скоростта на движение на лекия автомобил „Фолксваген Пасат" била около 65 км/ч, при разрешена за този участък – 50 км/ч.  При появата на автомобила срещу него  шофьора трябвало да намали скоростта на движение , за да може да спре в  зоната  осветена от фаровете – в случая разстояние от 30 метра. Пешеходецът  също е допринесъл за пътния инцидент, тъй като трябвало да се  движи в лявата пътна лента.
При налагане на наказанието съдът взел предвид смекчаващите  обстоятелства: чистото  съдебно минало на мъжа, причинил катастрофата,  съдействието му разкриване на обективната истина, добрите характеристични данни, тежкото му имотно състояние,  това, че  заплатил дължимите здравни осигуровки за пострадалия, за да подпомогне лечението му,  както и неправомерното поведение на пешеходеца.  Срещу това  са отегчаващите отговорността  обстоятелства – извършването от него през периода 2006 год. – 2013 год. на много нарушения на правилата за движение по пътищата, което сочи трайно и упорито незачитане на тези правила, за което е бил многократно наказван по административен ред.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/1/14 17:36

    svetlina,farove,ubiistvo...SVOBODA,kef trepete nared,ako tova be6e v turzia poznaite kvi farove 6tiaha da mu zablestiat...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.