Садкова инсталация за отглеждане на риба в язовир „Студен кладенец иска да изгради инвеститор, съобщиха за 24rodopi.com от дружеството, което вече е отправило предложение до РИОСВ.
Плаващите садки с обща площ 157,637 дка ще бъдат разположени в язовирните води  в землищата на кърджалийските села Гняздово и Звезделина.  В 12-те садки  ще се отглеждат  шаран, сом и американска пъстърва. Намерението на инвеститора е  писмено съгласувано с Басейнова дирекция- Пловдив.
Екоинспекцията изисква да се направи  оценка на евентуалното въздействие на рибовъдната дейност върху водите и водните екосистеми на язовира.
В землището на  маджаровското село Бориславци  бизнесмен  иска да  изгради  10 къщи за гости  със застроена площ до 100 кв.м. В плана влизат още  заведение за хранене, сграда за охранители, административно битова сграда, трафопост, вътрешни пътища и открити площадки, зелени площи . Планирано е също строителство на нов водопровод и собствен водоизточник . Предвижда се обектът да заеме  площ  от  9,6 дка.
Екоинспекцията в Хасково напомня, че в съответствие  със законовата  уредба  трябва да се осигури обществен достъп до тази  информация за гражданите на съответните села и общини.
Да се извършва  граждански мониторинг върху процеса на вземане на решения относно инвестиционни намерения, планове и проекти – с тази задача се зае сдружение „Съюз за възстановяване и развитие". Неправителствената организация  изпълнява проект "Омбудсман на природата". Целта е да се засили участието на гражданите в процеса на вземане на решения, касаещи околната среда в Хасковска и Кърджалийска област, каза председателят на сдружението д-р Иванка Душкова.  2-годишният проект се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/1/14 11:28

    А къде е МАЛОУМНАТА Басейнова дирекция, и къде спа когато на пътя към водата към "Старо Място", на яз Кърджали, се мотираше бариерата която спира достъпа до залива.А май имаше нещо за 30-метрова брегова ивица, и и забрана за строителни дейности.Сега и на Студен Кладенец, ще стане същата говняна картинка.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/1/14 11:47

    Няма нужда от мониторинг!
    В садките ще се развъждат риби достигащи гигантски размери, благодарение на изключително "чистата" вода в язовира и естсественото и обогатяване с екологично чист инфилтрат от сметището на Кърджали и всички останали Общини!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/1/14 13:04

    kvi hubavi pari moje da se napravqt ot tiq qzoviri ama na nikoi nemuse zanimava.. Sviknali na nai lesnoto turi jelqzoto turi ribata Vzemi parata...To oshte malko nqma da ostane qzovir za ribarite i za ostanalite, Iarata iska po 25lv za godishen bilet i za kvo za nqkiv mirizliv Rak...!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/1/14 15:04

    Не става ясно кой ще яде рибата.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/1/14 17:40

    a tia deto si pla6tat bileti de 6te hodiat nariba be gadove,kardjali go napravihte sadka do sadka sega idolniia,kato iskat sadki na drugia BRIAG.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.