Около 3 900 тона са изкупени в Източните Родопи, средната цена – 5,80 лева за кг
 
Само около 150 тона тютюн е останал неизкупен в 7-те кърджалийски общини, съобщиха от тютюневите дружества. Общо от реколта`2013 в Източните Родопи били добити около 4 000 тона. Около 3 900 тона от тях са изкупени при средна цена от 5,80 – 5,90 лева за кг, сочат данните на 8-те тютюневи дружества, чиито експерти са работили на територията на област Кърджали.
В цяла България към този момент не са изкупени около 1 200 тона тютюни от различни сортове.
В декларация на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010, пък се казва, че в областите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, Бургас, Хасково, Кърджали и Смолян са изкупени 90% от ориенталските тютюни. В Благоевградска област - 50%. В Централна и Северна България тютюните от четирите сортови групи тютюн: Басми, Каба Кулак, Бърлей и Виржиния са изкупени на 95%.
„Зад исканията на тютюнопроизводителите застанаха всички държавни институции. Без да е режисирано, споровете около бранш „тютюнопроизводство" се пренесоха дори на политическата сцена. Нещо повече - ГД „Земеделие" на ЕК в Брюксел бе алармирана от българската страна, че е нужно да бъдат обсъдени проблемите на българските тютюнопроизводители, а от решението на Комисията, Министерството на земеделието и храните да разработи актуални към днешна дата варианти за тяхното субсидиране", твърдят от асоциацията.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/2/14 19:36

    Koito e pisal tazi statija da ne e sanuval ,obikolil li e edno selo po vreme na izkupuvaneto vav vsjako selo ima po 1-2 prodalli nad 6 leva ,1-2 6 leva ,5-6 po 5.80, 50% po5.40-5.50 vsi4ki ostanali mejdu 4.90-5.20.Kajete kade e sredata.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/2/14 00:38

    ах ха ах ха червения башибозук изпълнил план-графика, само че пак на хартия. Докога ще я караме така другари?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/2/14 08:36

    Стачка !!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/2/14 13:07

    Evropa pak e otkazal subsidiyata za tutuna ,ne razbiram za kakvo se izprashtat tam evrodeputatite nikakva fayda ot tqh

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.