Седмокласничката от Кърджали Селин Ахмед спечели националната олимпиада по български език.
Както първи 24rodopi.com писа, ученичката от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", заедно с двама нейни връстници от Софийска математическа гимназия и от още едно столично училище, получават максималния резултат от 6.00. След областните кръгове общо 30 деца от страната достигат до финала. Селин и момиче от Разград са единствените, за които българският не е майчин. "В дългогодишната история на олимпиадите това е единственият случай и прави успеха на нашата възпитаничка още по-голям", горда е директорката на школото в Кърджали Лиляна Янкова.
"Резултатът на Селин не е неочакван, защото за него не е работено еднократно, а през всички години от първи клас", коментира директорката Лиляна Янкова. И подчертава, че огромна заслуга за успеха на седмокласничката има учителката й по български Дора Костова. Селин е участвала и в други национални състезания. В колекцията си има второ награда от конкурса "Любословие", във Варна става национален първенец по природни науки, а нейна мултимедийна презентация за историята на българо-руските отношения е класирана първа в надпреварата "Заедно в XXI в.".
"Не деля децата на ученици, за които българският език е майчин и не майчин, а на отговорни и по-малко отговорни, на четящи и нечетящи", обяснява литераторката Дора Костова. Тя не крие, че Селин почти не е имала коледна ваканция, защото се е готвила за областната олимпиада, където събрала максимален брой точки. За да успее и на националния кръг пък, решила всички тестове от общински, областни и национални олимпиади от 1997 г. насам.
Давах й и въпроси от матурата на 12-и клас без да й казвам", признава Костова, цитирана от „Стандурт".
Селин обяснява, че тестът и задачите не я затруднили. "Притесняваше ме най-вече това, че ще се състезавам с деца от реномирани училища в София и страната", казва момичето. Костова не крие, че за нея и колегите й олимпиадата е била тест за качеството на образованието в т.нар. смесени райони, където много деца са билингви. Но резултатите са повече от блестящи. Съучениците на Селин от ОУ "Отец Паисий" и от крумовградското село село Аврен постигат също страхотен резултат на олимпиадата - над 85 точки от 100 възможни.
Любопитен факт е, че преподавателката по български на Селин преди години е обучавала и майката на момичето. Днес Тезджан има свой частен бизнес. Младата жена си спомня, че часовете по литература й били едни от най-интересните в Икономическия техникум. "Мога да кажа, че любовта към художествената литература и към четенето дължа в голяма степен и на Дора Костова, която е перфектен преподавател. Оттогава не пропускам книжарница, вкъщи имаме богата библиотека, най-вече световна класика. За децата започнахме да събираме и поредица от детски енциклопедии, които със съпруга ми също разлистваме с интерес. Доброто познаване на българския е шанс за добра професионална подготовка, затова насърчаваме и Селин, и брат й да учат сериозно", казва Тезджан, която не крие удовлетворението от успеха на дъщеря си.
"Познавам я от 3-годишна, още тогава разнасяше книжки. Като дойде в първи клас, знаеше азбуката и можеше да чете. Беше като попивателна. Изчиташе не само книгите от задължителния списък, но и допълнителни заглавия. Винаги сме срещали голяма подкрепа от родителите й", спомня си с гордост пък началната учителка на Селин Фанка Радичева.
Отличната оценка на Селин от Националната олимпиада по български език й дава право да избере гимназия в страната, в която ще постъпи без приемен изпит. "Още не съм решила, но може би ще избера ГПЧЕ "Христо Ботев" в Кърджали. А за постигнатия успех благодаря на всички мои учители", казва щастливата Селин. Като всички свои връстници и тя се застоява пред компютъра, но четенето й е любимо занимание. Харесва фантастика и исторически и романи. Привличат я и книгите за известни личности. Сега е "увлечена" по Дьо Гол и Яворов. Обича да излиза с приятели, да рисува и слуша музика. За съучениците си е добрата приятелка. Често се допитват до нея, ако нещо не са разбрали. Готова е да им обясни, а не просто да им даде да препишат от домашното й.
Мечтата на Селин е да завърши право в СУ "Св. Климент Охридски" и като всеки млад европеец знае, че без чужди езици не може, затова е избрала английски и немски. Казва, че доброто владеене на български й помага да се справя и с езика на Шекспир и Гьоте.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

15 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/4/14 10:15

    БРАВО НА СЕЛИН.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/4/14 10:32

    браво на Лиляна Янкова

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/4/14 11:22

    Браво момиче ти си гордост за Кърджалийския регион!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/4/14 11:27

    Преди да прочета си казах, че трябва да завърши СУ "Св.Климент Охридски", но тя си го е почелала. Моят Х от малък четеше книжки, както всичко е описано по-горе и впоследствие от целия х регион само той и още един човек бяха приети в СУ... Там се влиза с български, литература, история, учат се и езици, тогава руски език, а сега...
    Едно голямо браво за Селим. А това, което мечтаеш няма начин да не ти се сбъдне. В живота или трябва да имаш връзки, или да завършиш с отличен успех висше образование. Вратите навсякъде ще ти бъдат отворени. Много работи впоследствие ще разбереш....с отличен успех можеш да работиш, като прокурор, съдия...Радвам се за теб Селим.Успех и нагоре...! Който учи, той ще сполучи...,явно, че това правило важи и в днешно време.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/4/14 11:36

    Браво на Селин! Успехът на детето е голям , да е жива и здрава , да постигне мечтите си !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/4/14 12:05

    Поздравления за Селин и преподавателката й Дора Костова! Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/4/14 12:15

    ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРИ ДА КАЖАТ НЕЩО .

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/4/14 12:58

    до 12:15

    Не му е тук мястото за заяждане.
    Не е България първата държава, с узучаване на майчин език и паралелно отличо владеене на официалния за страната. Лошото е, че това дете е едно на хиляди. Колко са онези, които едва сричат и на двата, без значение майчин или не? Какво е бъдещето на тези деца? Ще могат ли те да продължат образованието си след 8 клас и как ще се реализират в живота или и те ще последват керваните от гастербайтери към Западна Европа, само щото някой им натяква, че не принадлежат на държавата, в която са се родили, че не са български граждани?

    Хиляди пъти "БРАВО'' на Селин и нейните учители (дума превърната в обида от заобикалящата ни поп-фолк простотия). Само с образование човек може да се измъкне от дупката, в която ни набутаха през последните 15 години. Много се надявам да не спира, да дерзае и не се задоволява с малко.

    Дано нейният пример е заразителен за всички нейни връстници - без значение от етническата им принадлежност. Защото само знаещите и можещите ще се освободят от заобикалящата ни демагогия и сами ще избират бъдещето си.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен22/4/14 13:24

    Благодаря на редакцията!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен22/4/14 15:34

    pariçna publikatsiya

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен22/4/14 16:55

    Изобщо не съм учуден от постигнатия успех от Селин.Имах възможността да работя за малко с нея когато беше във II клас и още тогава тя беше много пред съучениците си в знанията си във всяко едно отношение. А що се отнася до г-жа Дора Костова трудно ми е да правя сравнения с други учители в региона, но тя наистина е на много високо ниво по предмета, който води, а освен това е и
    изключителен педагог. С уважение към всички бивши мои колеги от ОУ "Св. Св. Кирил и Методи" В. Г.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен22/4/14 17:33

    Големият успех на Селин се дължи основно на родителите и, които познавам много добре. Това са широко скроени хора, говорещи мн.добре български език. Селин познавам от малка и от пред училищна говореше на български, даже имаха закачки с баба си и дядо си, на какъв език да се говори. Детето още от рано беше записано в детска градина с деца говорещи преобладаващо български. Поздрави на родителите и на Селин. Желая и много успехи. И накрая, смятам че деленето на етноси е глупово, въпроса е да има разбирателство, а който иска да се дели е свобода да избира къде да живее и на какъв език да говори. Лично аз доколкото съм могъл никога не съм делял хората на такива и онакива, когато съм работил в Опълченско.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен22/4/14 19:28

    ПОЗНАВАМ ТОВА ДЕТЕ ТО Е НАДАРЕНО НО ИЗТОРМОЗЕНО И ЗАТВОРЕНО РОДИТЕЛИТЕ ДА ГО ДЪРЖАТ В КЪСО НАБЛЮДЕНИЕ.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен22/4/14 20:22

    Браво Селин! За втори път се включвам. Никой не дели децата. Не можеш на бялото да кажеш черно. Има много умни деца всред всички етноси. Скромността краси човека. Моето мнение е следното:По-добре човек да е скромен, а останалите на какво мнение са не мога да гадая. 19:28)))) Родителите го държат в ктъсо наблюдение...Това е тяхно право и никой няма право да влиза в личните пространства на хората. Също подкрепям родителите на детето. Всеки родител мисли хубавото на децата си. Успех !

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен24/4/14 17:09

    Браво!Успех и занапред ,момиченце!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.