Инж. Илия Гърков: Има два начина на златодобив-отговорен и безотговорен

 Първите 12 крумовградчани вече започнаха работа в златоносните мини, но не на Ада тепе, а в Челопеч. Това е част от тяхната подготовка и те ще бъдат прехвърлени на разработваното находище над Крумовград, когато бъде даден старт на добива. В същото време от канадската компания „Дънди прешъс металс" обучават бъдещите си работници в родопския град. През септември или октомври се очаква да започне предварителното строителство на мегаобекта, което включва изграждането на необходимата инфраструктура. В него ще бъдат наети на работа 300 души, 230 работници пък ще работят при реалната експлоатация на находището.
Това обяви изпълнителният директор на „Дънди прешъс" за Крумовград д-р инж. Илия Гърков. Той изнесе лекция пред студентите от филиала на Минно-геоложкия университет в Кърджали. В препълнената зала, инж. Гърков обясни всички етапи, по които е работено и които предстоят.

Уникален за Европа рудник

Инвестицията на канадската компания в региона е в размер на 185 млн. долара. „Използваме изцяло иновативни съоръжения. Този рудник ще е уникален за Европа. Подобни има само в Швеция, Австралия и Канада. Ние се съобразихме със страховете на хората и преминахме към вариант без цианиране при извличане на златно-сребърния концентрат. То ще става по класическа технология", заяви Гърков. По думите му, когато са започнали сондажите в района, никой не е очаквал Ада тепе да се окаже най-икономически изгодната зона за добиване на злато. Само на Ада тепе са сондирани 18 000 метра. „Много често, особено преди избори, политическото говорене вмъква темата за златото, медта и техните цени. Искам да обясня, че сондаж само на един метър дълбочина струва на инвеститора 150 долара. Цялата технология, строителство, процесът на работа е едно много скъпо струващо мероприятие, при което няма гаранция за успех. В нея няма нищо общо с готовите кюлчета злато. Нищо не става толкова лесно, колкото се опитват да го обрисуват хора, които си нямат почти никаква представа от рудодобив", допълни Гърков.

10 000 тона златно-сребърен концентрат за година

Добивът на Ада тепе ще бъде 850 000 тона годишно, а производството на златно-сребърен концентрат-10 000 тона за година. На две смени ще се работи в находището, като служителите ще почиват през уикенда. Без почивен ден ще работи единствено обогатителната фабрика. „Правителството готви програма, чрез която образованието и бизнеса да са тясно свързани. Нашата компания прави това от години. От 2012 година ние обучаваме в Крумовград нашите бъдещи кадри. Опитът ни в цял свят е показал, че когато се наемат на работа местни хора, те гледат по много по-отговорен начин на дейността си", категоричен бе Гърков.

580 ще имат работа на Ада тепе

 Около година ще отнеме предварителното строителство на обекта, около година и половина същинското. В тях ще бъдат ангажирани 300 работници. Предвижда се експлоатацията на находището да продължи 9 години, като то ще даде прехрана на 230 служители. Три години пък ще отнеме закриването и рекултивацията на обекта, в което ще бъдат ангажирани 50 работници. Дългосрочните цели на компанията са физическа, химическа и биологична стабилност на региона. През миналата година компанията получи признание от Европейския съюз за отлична работа в „Натура 2000", в която зона попада и Ада тепе. Около 400 костенурки са били преместени от района, а изградената 6,5-километрова стена е предпазвала защитения вид. Най-големият съпътстващ проект на компанията обаче е било археологическото проучване на района, като средствата за него са били в размер на 3 млн. долара. В продължение на три години Ада тепе е бил и най-големият в страната археологически проект. В момента в София е направена експозиция на разкритите артефакти, които доказват, че там е бил един от най-старите рудници в Европа. При проучванията са били открити 17 тона керамика, които са складирани и предстоят да бъдат изложени.
„В световен план има два начина за рудодобив-отговорен и безотговорен. Ние сме заложили изцяло на първия", завърши инж. Илия Гърков.
Жельо Михов, "Родопи войс"
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/4/14 19:00

    wow?! v tolkova silno opasna zemetrasna zona?!
    ami ako stane zemetresenie po vreme na rabota?

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен29/4/14 19:33

    Пускайте хората да работят, час по скоро.Града ще разцъфти.
    Общината не мисли за хората явно, щом прави тези спънки на този голям инвеститор!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/4/14 19:38

    С оглед на икономическият погром в града, инвестиция като тази е ЖИЗНЕНО ВАЖНА!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/4/14 19:46

    Да им е честито и на тях и на бъдещите :)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/4/14 19:57

    Дано потръгнат нещата

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/4/14 20:39

    Neiskam pove4e da hodq v 4ujbina.Dano da trygne rudnika po skoro

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/4/14 20:41

    Крумовград има огромния късмет там да има златни залежи.Жалко е, че още не се възползват от факта !!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен30/4/14 09:28

    Вижте първо кои назначиха в Челопеч тайно без никакви обяви хората на ДПС а ми информационният център кои са включени в стажовете а къде са хората които ги подкрепяха на улицата браво на тях плюти ги така ще имате по голям шанс да ви назначат

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен30/4/14 11:04

    Лека-полека градът започва да се развива. Рудник на световно ниво в малкия град Крумовград. Златен град и хубави хора

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/4/14 11:10

    Приятно съм изненадан че фирмата обучава кадри отсега. В много фирми пускат обява за работа с конкретни изисквания и ако отговаряш на изискванията и имаш небходимата квалификация може да те вземат на работа. Много добра политика са и стажантските програми. Крумовградчани са трудолюбиви ихубави хора. Хубаво е че се назначават местни

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен30/4/14 12:53

    И КОИ СА В ЧЕЛОПЕЧ

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен30/4/14 13:40

    Да много интересно кои са

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен11/6/14 00:21

    Пакистанци от Алкайда!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.