Започна авиационното третиране на 11 000 декара земеделска земя на територията на община Черноочене, засегната от огнищата на мароканския скакалец.
Кметът на Община Черноочене Айдън Осман и директорът на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Кърджали д-р Георги Грозев инспектираха последните приготовления преди старта на въздушната обработка. Те бяха при кацналия на стадиона в Черноочене хеликоптер на фирмата изпълнител.
Айдън Осман уточни, че след получени сигнали от кметовете на населените места и обследване за наличие на огнища от скакалци са информирани съответните служби за борба срещу вредителите.
„Индивидуалното третиране на засегнатите площи с гръбни пръскачки беше неефективно. Вредителите са разпространени предимно в мери и пасища", обясни кметът.
Специалисти уточниха, че пръскането не се извършва при температура над 23 градуса. При по-високи стойности разпръсканият препарат се изпарява преди да е достигнал земята.
Специалистите са категорични, че използваните химикали не представляват опасност за хората и топлокръвните животни. Единствено проблем може да има при пчелите. Кметовете на населени места ще уведомяват стопаните за предстоящото третиране на засегнатите площи, за да не пускат пчелите извън кошерите.
Пръскането ще се извърши в землищата на селата Женда, Комунига, Габрово, Ново селище, Черна нива, Бакалите, Бели вир, Свободиново и Патица. (24rodopi.com)
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/5/14 15:37

    Скакалците отдавна си тръгнаха

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/5/14 17:16

    БРАВО НА ДР ГРОЗЕВ НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ЗА ДА СЕ ПРАВИМ С ТОЗИ ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ.
    УСПЕХ НА ГРУПАТА КОЯТО СЕ БОРИ С ВРЕДИТЕЛИТЕ

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/5/14 17:47

    Колко смешно

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/5/14 21:25

    Strajnisa kvose pravim razvadnikli marikuanskite skakalsi.se gledame i hisnitsi.a izberite hic nedeite da doidate

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.