Според вековна традиция стотици алиани, турци-сунити, българи и роми зачетоха Хъдърлез/Гергьовден/ на връх Дамбалъ край Момчилград. Тук в нощта на 5 срещу 6 май се стекоха хора от цялата страна и от Турция.
Според поверието дъбовата гора на Дамбъла шуми особено на Хъдърлез. По това местните алиани познават кога е дошъл таченият от тях празник. Те се изкачват към върха, където има скала с два лековити извора.
Местните хора разказват, че единият извор лекува говорни дефекти на деца. Десетки родители доведоха тук потомството си да търсят лек. Топят децата голи в каменно корито. Плачът им оглася цялата околност. Тези деца, които заекват успяват да преодолеят говорния дефект. Има и случаи, когато малчугани проговарят, след като години са били неми. Така е станало с дъщерята на Мелиха от Бащино и на Виолета от кв."Боровец" в Кърджали.
Вторият извор също е лековит. Според преданията, тук хората намират изцеление за очни болести. С лечебната вода се мажат очите.
Според традицията дошлите на Дамбалъ пренощуват на върха. Те разпъват палатки или правят навеси от полиетилен. Палят огньове. Пекат месо. Пие се бира и ракия.
В знак на признателност към лековитите сили посетилите Дамбалъ връзват по дърветата свои дрехи. Най - често това са потници, тениски и ризи. Вярва се, че с тях на Дамбалъ остават и болестите и, че поклонникът е намерил изцеление на болежките си.
През 2008 г. дарители от различни етноси обновиха светото място. Бе вдигната двуетажна чешма.
Сега за Дамбалъ грижи полага Общинска администрация - Момчилград.
За мюсюлманите от Източните Родопи Хъдърлез е началото на лятото. Това е празникът на двамата светци Хъдър и Иляз, които се движат в две противоположни посоки, за да помагат на хората. Те са невидими и не са нито на земята, нито на небето. Понякога се появяват  като несретници, търсещи помощ. Ако не я получат,  хората нямат сполука в работата си. Само веднъж годишно в периода 1-5 май и то в петъчен ден, те се срещат и споделят как са помогнали на мюсюлманите.Мигът на тяхната среща не е известен и затова на Хъдърлез не се работи.
 Този ден е определящ за благополучието. Затова е изпълнен с редица обредни действия. Всички стават рано за да са работливи през лятото, мият се с роса от ливадите за здраве, закичват се с клончета от дрян, люлеят се за здраве. Със зелени клончета закичват къщите и оборите. Вярват, че този ритуал предпазва от злини. Провират под корена на орехово дърво малки деца, страдащи от кашлица.
Георги Кулов
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен6/5/14 12:13

    A osvetlenie po patya vodesht kum varha zashto nqma celiyat put e kal ujas,politicite da kradat po malko i da opravqt tozi rezil

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/5/14 12:52

    Голяма маймуна е Георги Кулов. Дай му само да прави свободни съчинения и да пуска стари снимки а и вас дето го преписвате ви прави на маймуни. ФАКТ: Тая година на Дамбалата нямаше кьорав журналист.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен6/5/14 13:44

    Komunistite byaha pilni Ateisti Po golemi i ot (Gospoda, Allaha) no si misleha po profesionalen na4in da se zaplasta zaplatite na sredno po pazpla6tatelen vedomost. odraboteni ot naroda a sega6nite Kapitalisti pik Mislyat samo da lijat narodani i ot kide da pe4elyat pove4e pari za da gi napilnyat djobovete si, pa nadali 6te pomislyat za bide4teto na naroda ni no za golyamo sijalenie nikoga i nikoga tovae gospoda. v prodilljenie ot 25 godini samo prazni prikaski i liji. i eto do tova derece sme stignali.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен6/5/14 15:10

    Хората са разделени на две категории: разумни, но без религия,
    и вярващи, но без разум / 1 9 6 6 година ?!?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.