Земетресението на 24 май откърти тонове земна маса, асфалт и бетон от компрометирания участък от пътя за Маказа, съобщиха за 24rodopi.com експерти по пътно строителство.
„Един от пътните знаци, който замества „глътнатата" от свлачището мантинела и предупреждава водачите на МПС, че има пропадане, вече се намира на 40 сантиметра навътре в платното за движение. Всеки момент пропадне и част от лентата, по която се движат превозни средства в посока от Маказа към Кърджали", поясниха пътните специалисти.
Три дни преди труса се извършило поредното „инжектиране" на свлачището на новия път за Маказа, в участъка край село Градинка, с бетон и асфалт.
„Цепнатините се запълват с бетон и асфалт за трети път. След земетресението се отвориха нови дупки и цепнатини,  а склонът пълзи към река Върбица", допълниха те.
На снимките, които са направени ден след труса, ясно се вижда как се е пукнал бетонът, след чието последно полагане била поставена и маркировка.
Ще припомним, че инж. Стефан Чайков, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ), обяви, че през лятото ще се прави ремонт на новия път Кърджали - Подкова към граничен пункт Маказа и гръцката граница.
Както вече писахме, пътят между спирка „Джебел" и село Подкова бе пуснат за експлоатация на 4 февруари, но месец по-късно се оказа, че свлачище руши банкета на част от пътя. По думите на Чайков, всеки момент трябва да е ясна причината за пропадането на шосето. Ако до това се е стигнало заради пропуск в проекта - пътната агенция ще плати за ремонта, а ако е виновен изпълнителят, то той ще е за негова сметка. Според експертни оценки аварийната рехабилитация ще струва около 300 - 400 хил. лв. Очаква се работата по отсечката да продължи до края на август.
Шефът на АПИ увери, че ремонтът няма да пречи на трафика и отсечката няма да бъде затваряна.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

21 comments so far,Add yours

  1. Анонимен29/5/14 15:57

    trqbva da zadarjat i osadqt horata na gerb...tozi pat te go "praveha" uj. tozi pat skoro 6te propadne, tova e qsno. ne se i samnqvam i dugi pati6ta postroeni ot pravitelstvito na gerb da sa v sa6titi ojaqno sastiqnie. te se fukaha s tezi pati6ta sega, sega da si ponesat otgovornostta, iba4e za tqhna smetka

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен29/5/14 17:41

      Horata na Gerb pochnaha segashnoto pravitelstvo go dovarshi palniya kontrol beshe v segashnoto pravitelstvo zashto ne propadna magistrala trakiya

      Изтриване
  2. Анонимен29/5/14 15:57

    това е свлачище..

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/5/14 16:17

    В този участък на пътя имаше проблем и преди това, явно при самото проектиране не са предвидили свлачището ,което може да се получи при такива екстремни условия.Недобре свършена работа !

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/5/14 16:20

    То че пътя ще пропадне е ясно на всеки мойели по поречието на река Върбица да се направи път та тази река погилна толкоз танкове и войници кво сте и косне да срина пътя който го пълниха с камъни

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен29/5/14 16:35

    Да не обвиняваме само строителите,жена и земя тръгнат ли няма спиране,може би вината е в тези които са определяли трасето на пътя.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен29/5/14 16:38

    are zatrupayte go i go sprete za dvijenie dokat ne ste utrepali nyakoy....deba smotani nekadirnici,kradci dolni

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен29/5/14 16:52

    mnogo tonove zlato, srebro i platina ima ot dolu - zatui ne darji :))))

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен29/5/14 17:00

    Tva go imashe predi trusa.sega shte izkarate trusa vinoven vsichki ste kradtsi

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен29/5/14 17:12

    BOYKO DADE GARANSIYA NA PITYA TiKVA PROSTA

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен29/5/14 19:45

    За коментиращите по-горе пътни специалисти от дпс и бсп ще кажа само че пътища строени и при Тошово време има свлачища,нормално е от 25 километра построен от основи нов път и то в полупланински район да има такива проблеми които са поправими,кво сте ревнали всички като невинни девици,сигурен съм още че повечето от вас като минават по тоя ,,пропаднал,,път тайничко и се наслаждават като натискат газта на своите 25 годишни бракми.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен29/5/14 20:46

    Викаѝте Боко да резне още една лентичка.Това му са магистралите и пътищата.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен29/5/14 21:17

    ostavka vednaga na nego, Boyko vinoven kirmizi kart

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен29/5/14 22:22

    Napalno podkrepyam 19 45,dps i bsp - patni specialisti,nevinni devici-HA HA HA.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен30/5/14 00:28

    kakiv prostak go napisal 1 komentar mnogo bil gladen za da izyade bukvite kakvo go birkate partiyte sis pity koyato firma zemal da pravi nego dago vikat da napravi sis sobsveni pari malkoli nafti otkradnaha ot kamyonite ibyaha zadircani po 24 4asa polisyata molevise ne birkayte gerp depese vsi4ki sa ednakvi kakvoto stava na nas stava nie teglim izeta i pilzim kato 4ervey4eta

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен30/5/14 12:09

    :-) cenzura i manipulacii v bg medii total :-)

    totalen panicheski strah ot referendumi i pryaka demokracia s majoritarni izbori :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен30/5/14 16:51

    Тихо се сипят тухлите пак,
    всички се друсат бавно в такт,
    де е на двора целият блок,
    съседи се кръстят и молят на Бог

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен30/5/14 21:57

    Пътя си е супер. Не мога да разбера защо показват едни и същи снимки, създава се представата, че пътя е непроходим. Щом не искат да шофират по новия път на ГЕРБ към Европа, нека , да карат по старите шосета поддържани от фирми на ДПС и БСП, надупчени като швейцарско сирене.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен30/5/14 22:11

    21:39! Подкрепям те. Подкрепят го и много служители на...,интелектуалци, старите кърджалии на града, но какво от това. "ЕДНА ПТИЧКА ПРОЛЕТ НЕ ПРАВИ". Доказателствата са налице....ББЦ...ІІІ здрав,смел,умен,добър...е БОЙКОІІІ, но има едно НО...,с какви хора се обгражда...това му пречи...Бойко, бъди жив и здрав! Бог да те богослови!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.