Нашествие от змии хвърли в паника хората от родопското село Търън, коeто се намира на главния път Смолян - Кърджали. Влечугите са се настанили в каменна подпорна стена и при топло време излизат от дупките си, били са над 200.
Във всеки отвор в стената има змийско гнездо, алармира и кметът Явор Говедаров. Излизат на кълба, има и малки и големи. Най-дългата е достигала около 70 см. Пълзящите гадинки са черни с кафяви петна и заострени глави. Вероятно са земноводни, защото реката е наблизо. Хората се притесняват много, още повече, че две змии са влезли през тересата на кухнята на къща в близост  до каменната подпорна стена. Според Говедаров змиите не са слепоци или както са по-известни с името „глатуш".
В понеделник спасителен екип от пожарната отиде на място след сигнал на кмета на Търън, за да се пребори със змийското нашествие, съобщават колегите от 24smolian.com и всекидневника „Родопи Смолян".
Хладното време обаче попречи и те не излязоха от дупките си. Спасителите раздадоха на хората от околните къщи  препарат, който ще отблъсне влечугите и напръскаха с репелента в околностите.
Подпорната стена, приютила стотиците змии, е на 20 метра под главния път от Смолян за Мадан. 
„Популацията на змии тази пролет е  значително по-многобройна и това се отнася за цялата Смолянска област", коментира шефът на пожарната комисар Красимир Шотаров. В неделя е бил подаден сигнал за змия в микробус, но докато отиде екип тя е изчезнала. Пръскано е с репелент за отблъскване. Хора, които вършат селскостопанска работа по градините си по смолянските села също откриват под камъните огромни гнезда от влечуги. В повечето случаи се касаело за глатуши, а специализираните екипи заявили, че те са защитен вид.
Жител на село Душинково, община Джебел, пък бил ухапан в петък по обед от змия. Мъжът веднага е транспортиран от екип на ЦСМП до филиала в Джебел, където му е поставен противозмийски серум. След това е докаран в болницата в Кърджали. Няма опасност за живота на пациента, казаха лекари.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

6 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/5/14 23:39

    С какво пръскате бе хора и достъпен ли е този препарат и за обикновения човечец

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен13/5/14 07:44

    Дайте информация за препарата,моля!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен13/5/14 10:22

    chista priroda - ima bio normal jivot, zmii, jabi, kostenurki, ribi, pilenca, mechki, zaicheta, lisichki, katerichki, bubolechki, peperudki, cherveicheta...;-)
    V Vazrojdenci - de sa?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен13/5/14 10:38

    em, radvaite se, imate pari - farmaindustriata prodava na-malkata otrova v nai-malkata shishichka nai-skapo! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен13/5/14 11:26

    с Габрово пък имаме боклуци оборската тор тече навсякъде смрад

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен13/5/14 18:45

    Има не само в това село . И в Смолян има, но са по-опасни, познавам поне две.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.