До смъртта му жената всяка година му пишела картички с благодарности

Преди много години някъде в Полша един мъж помогнал на семейството на Янка от Кърджали в труден момент. Той се казвал Карл Войтила. Тя запомнила и лицето, и добрината му и до смъртта му всяка година му пишела картички с благодарности.
Не във всеки дом има снимка на Папа Йоан Павел II. Янка е мюсюлманка. Това е само подробност от чудото, за което има едно определение – добрина.
С тези думи Нова телевизия ни припомня кореспонденцията на мюсюлманката от Кърджали с папата.
Ще припомним историята на Янка, за която 24rodopi.com вече писа.

През лятото на 1977 г. цялото й семейство, включително 3-годишната й дъщеря, тръгва за Полша. В Краков, по препоръка на доктори, те водят баща й Мехмед в специализирана клиника за протези. Малко преди това кракът на Мехмед е ампутиран под коляното след катастрофа. За скромното работническо семейство на леля Янка - майка й била шивачка, а баща й монтьор, това било голямо изпитание.
Стигнахме Краков, но същия ден имаше някакъв празник, улиците бяха затворени, развълнувано си спомня жената. Изведнъж те се оказали в близост до катедрала, а срещу тях се задал човек с бели одежди.
22-годишната тогава кърджалийка слязла от колата, показала на човека адреса на клиниката и го помолила да ги упъти. Тя въобще не подозирала, че е попаднала на тогавашния кардинал и бъдещ папа Карол Войтила. Свещеникът бил изключително любезен и се качил в колата с тях, за да ги заведе до клиниката. Разговаряли на руски. Мехмед, няма да се притесняваш, всичко ще се оправи, отпусни се. Така Войтила успокоявал бащата на Янка.
Когато лекарите в клиниката видяха човека в бяло, всички врати се отвориха за нас, разказва кърджалийката. Полските медици отвели баща й в кабинет и за по-малко от 2 часа му поставили толкова качествена протеза, че той се върнал без бастуна, който носел дотогава. През това време леля Янка и свещеникът били в другата стая, където ги почерпили.
В болницата отказали да вземат пари на кърджалийското семейство за поставянето на протезата. Обяснили им, че това е обида, като знаят какъв човек ги е довел.
След клиниката кардинал Войтила отвел кърджалийското семейство в катедралата и ги поканил в гостната си. Разговаряхме, обяснихме му къде се намира Кърджали и че сме мюсюлмани, разказва леля Янка. Накрая кардиналът ги изпратил до входа. И понеже майката на Янка не влязла в катедралата, а чакала долу, той лично й занесъл сладкиш.
На сбогуване кардинал Войтила извадил от вътрешния си джоб една малка кутийка, която дал на жената. В нея имало негова снимка и печат. Кардинал Войтила дал на кърджалийското семейство и адреса си.
По Коледа леля Янка започнала да изпраща картички до Краков. Един ден обаче, гледайки телевизия, майка й възкликнала: "Абе, деца, това е нашият човек, те папа са го направили!".
Оттогава Янка адресирала писмата си до Ватикана, но все не получавала отговори. По-късно разбрала, че по различни причини картичките въобще не са стигали до адресанта.
След опита за покушение срещу папа Йоан-Павел II на 13 май 1981 г. и появата на т.нар. българска следа хора от службите започнали да навестяват леля Янка. Разпитвали я откъде познава Светия отец. Тогава й взели снимката и повече не я върнали. Времената бяха такива, обяснява жената.
Първото писмо от папата тя получила едва през 1993 г. В него Йоан-Павел II на руски език изказал своята благодарност за изпратените дотогава писма и благословил семейството. Оттогава, до смъртта на папата, двамата редовно си кореспондирали. Всеки път Йоан-Павел II изпращал на приятелите си в Кърджали своя снимка.
По време на посещението на Светия отец в България, Янка се опитала да стигне до него, но не е успяла.
А искала да го види, за да му благодари лично за доброто, което направил. Баща ми години наред носеше тази протеза, почти не му личеше, че има изкуствен крак, тя го спаси, през сълзи разказа жената. Преди години той починал и тя дала протезата на друг инвалид от квартала.
За мен тази среща е най-хубавото нещо в живота ми, винаги съм го благославяла. Помогна на татко, взе на ръце невръстната ми дъщеря... Тези неща не се забравят, Господ ни го прати, убедена е жената.
Според нея срещата с бъдещия папа на тригодишната й дъщеря Ивета също се оказала съдбовна. Сега тя е омъжена за белгиеца Жорж, който е католик. И тъй като е ревностен християнин, сега леля Янка препраща папските писма до него. Жорж смятал това за голяма чест.
Имам внучка, и тя Янка се казва, хвали се кърджалийката. Като се родила, тя изпратила снимката й на Йоан-Павел II и я получила обратно с благословията му.
Историята за срещата на леля Янка с папата успяла да стигне и до турската преса през май 1999 г. Материалът излязъл в Деня на майката и към него имало две снимки - на Светия отец и нейната. Голямо бе учудването ми, когато вестника го донесе приятел на брат ми от Турция, признава кърджалийката.
Леля Янка запазила българското си име, защото й било дадено от майка й.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

26 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/5/14 12:16

    Яка преразгледала ли си е вътрешния си свят и религиозност.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/5/14 12:59

    1977 ГОДИНА "ОБИКНОВЕННО" РАБОТНИЧЕСКО СЕМЕЙСТВО С КОЛА ДО КРАКОВ , И ЗА ДВА ЧАСА ИДЕАЛНА ПРОТЕЗА ??????????????? НЕЩО........................................... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. ИМЕНИТ ПИСАТЕЛ ;)4/5/14 16:35

    РЕДАКЦИЯТА,И ПО СКОРО,АВТОРА НА СТАТИЯТА! А ВЗЕМИ СЕ СТЕГНИ МАЛКО ДЕ. ТОВА Е ИЬЛДЬЗ ОТ БЛОКА НА КОКАКОЛАТА. СИНЬ И Е АМИТО,И КАФЕТО ДО ПАИСИЙ Е ТЯХНО.ИНАЧЕ ЯНКА(ИЬЛДЬЗ) ВИНАГИ СИ Е ОБЩУВАЛА С ВСЯКАКВИ СРЕДИ,НЕЗАВИСИМО ОТ ТЯХНАТА РЕЛИГИЯ. И ВТОРО - НЕ Е СМЕНИЛА РЕЛИГИЯТА СИ,ТЯ СИ Е МЮСУЛМАНКА,НО СИ Е БЬЛГАРСКА ГРАЖДАНКА!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/5/14 19:31

    vednaga se tarsi marsotiyata i izliza prostotiyata,samo zavist tova ni e edinstvenoto kacestvo ,drugite otidoha v cujbina...

    ОтговорИзтриване
  5. Янка,дъщеря на Мехмед, хммм ?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/5/14 22:09

    Явно тука пишат само селяци, които не познават леля Янка и по-точно що за човек е както тя, така и цялото й семейство- РАЗКОШНО! Бъдете живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/5/14 12:23

      Tochno taka tuka pishat komentari hora koito ne poznavat lela Yanka i semeistvoto im.mnogo dobri hora sa az vseki den obchtuvam sas tiah da sa jivi i zdravi

      Изтриване
  7. Анонимен5/5/14 01:16

    Abe ako ne i vqrvash vij dokomentite v interviuto po NOVA tv , pokazva gi.
    Gordeq se s tazi jena!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/5/14 10:41

    Рожденото и име е Йълдъз. Винаги се е срамувала, че е туркиня. Човек, който се срамува от корените си не заслужава уважение. Тази, които добре я познаваме знаем, че при нея винаги на преден план е личния интерес. Трябва да си живял или работил с един човек за да можеш да дадеш оценка. Само със здравей - здрасти и пиене на кафе не можеш да опознаеш един човек. Така че Йълдъз не ти прави чест, че се представяш Янка. Да, всички в града те знаят Янка, но нищо не пречи да си кажеш рожденото име. Жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/5/14 11:26

    Подкрепям Йълдъз/Янка. А, какво ще кажете за моята любимка Силвия Кацарова/Силвер. Отраснали сме в един град. Икономически техникум-р.1954.Пеехме в Младежкият дом в Хасково... Хайде със здраве?!?
    -10:41 ????

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/5/14 13:51

    лисица голяма

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен5/5/14 13:57

    и к'во голяма работа

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен5/5/14 15:00

    ОТ 1977 ГОДИНА НАСАМ , ЧАК СЕГА ЛИ НАЗРЯХА СПОМЕНИТЕ ???

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен5/5/14 15:12

    наистина е голяма лисица, ама то наивници много!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен5/5/14 16:25

    ПЕТКО КОСЕВ - ВТОРА СЕРИЯ ЗА БАЛАМУРНИЦИ ! И ТО МАЙ ВСЕ ОТ НОВА ТВ. !!!

    ОтговорИзтриване
  15. ИМЕНИТ ПИСАТЕЛ ;)5/5/14 17:31

    И ОЩЕ НЕЩО ДО АВТОРА НА СТАТИЯТА! НЕ МОЖЕ ,ЩОМ Е БИЛ КАРДИНАЛ(ПРЕЗ 77-ма КАКТО ПИШЕТЕ),ДА Е БИЛ С БЕЛИ ОДЕЖДИ! КАРДИНАЛИТЕ СА С ЧЕРНИ ОДЕЖДИВЕНА ,ЧЕРВЕН ПОЯС,И ЧЕРВЕНА КАПА! АВТОРА Е АМАТЬОР! МОШЕННИК.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен5/5/14 17:53

    виждам се гордее ,да вземе да си сменя вярата тогаз тази леля

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен5/5/14 17:57

    е,това пояснение за одеждите на кардинала е много хубаво- да им лъсне скалъпената история хи хи

    ОтговорИзтриване
  18. Аптикадир5/5/14 18:38

    Това е самата истина: Срам и позор за своите и мазен резил за другите !

    ОтговорИзтриване
  19. Кака Наджие5/5/14 20:48

    Аптикадир ага, много си прав ! На това по-народно му се вика педерастия и бюзюкверенлик.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен5/5/14 22:10


    Hiliadi bulgari hodat po hodji s nadejda da im pomognat za bolest I drugi I kakvo loso li e da se razbirame

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен6/5/14 19:39

    Аз се гордея че съм ТУРЧИН .А Янка защо се срамува.Стара комуняга

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен6/5/14 22:09

    19:39. ТИ ПЪК АКО ЗНАЕШ КАКВО ЗНАЧИ турчин !!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен6/5/14 23:23

    Прочетох историята на Кърджалийката Янка/Йълдъз! Какво толкова лошо има, че я плюете. Името няма значение. Благодарна е от постъпката и уважението към цялото семейство/и най вече към нейният баща.../ от Кардинал Войтила, а по късно Папа Йоан Павел ІІ. Лека му пръст! Ако някои от мюсюлманите не знаят...РЕЛИГИЯ: Християнство - Църква - Догматизъм - Бог - Христос - Библия - Ад и Рай - Молитва - КАТОЛИЦИЗЪМ - Духовенство - Суеверие. ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ ІІ Е КАТОЛИК. Няма значение дали си мюсюлманин, българин, циганин. Важното е човечността. А в БГ тя липсва?!?

    ОтговорИзтриване
  24. Реджеб от с.Лисиците7/5/14 00:28

    О неразумни юроде, поради що се срамиш от прозхода си ? WC жена !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.